5/09/2023

Eva-Maria Bast: A királynő

eva maria bast a királynő
Megjelenés: 2023

Kiadó: Kossuth

Kiadói sorozat: Ikonikus nők

Fordította: Hatvani Patrícia

Oldalszám: 384

Fülszöveg:

"1938-ban, amikor a fiatal Erzsébet Görögországban megismerkedik a sármos Fülöp herceggel, a trón várományosa számára nem kérdés: ezzel a férfival akarja leélni az életét. A családja azonban ellenzi kapcsolatát a vagyontalan nemessel. Erzsébet mégis kitart választottja mellett, és már akkor megmutatkozik, milyen is ő valójában: erős akaratú, őszinte és szerény. A pár együtt birkózik meg Erzsébet legnagyobb feladatával, nevezetesen, hogy felkészüljön Anglia királynőjének a szerepére. A trónig vezető rögös út kemény megpróbáltatások elé állítja a fiatal házaspárt, az ezekkel való küzdelem nagymértékben meghatározza a királynő további életét.

Eva-Maria Bast életrajzi regényében II. Erzsébet rendkívüli életpályájából emel ki kulcsfontosságú időszakokat, amivel egészen új megvilágításba helyezi a királynőt. Betekintést nyerhetünk a brit királyi család kötelességgel és elhivatottsággal teli életébe, miközben megismerhetjük a fiatal Erzsébet mindennapjait még a trónra kerülése előtt."


Nagyon szeretem a Kossuth Kiadó Ikonikus nők sorozatát, így nem volt kérdés, hogy A királynőt is a polcomon szeretném tudni.

Erzsébet királynőt mindig is érdeklődve figyeltem, sokszor lenyűgözött az eleganciája és fennköltsége, ám ez sosem tűnt mesterkéltnek vagy arrogánsnak. Különleges karakter volt, aki mindig felkeltette az érdeklődésem.

A könyv jóvoltából kicsit jobban beleláthattunk az életébe, az írónő kiemelte, hogy mindenképp igyekezett a valósághoz hű maradni, de az olvasásom alatt is maximálisan úgy éreztem, hogy ez sikerült is.

Egészen gyermekkorától kezdve a koronázásáig követjük végig az életét a kulisszák mögött. Meglepett mennyire bizonytalan volt magában és sem az anyai, sem a koronához fűződő tevékenységekben nem érezte magabiztosan magát, sőt gyakran még tudását is megkérdőjelezte, mivel hiányosnak vélte az ismereteit. Azonban kellemes volt olvasni mennyire szeretetteljes közegben nőtt fel, bevallom nem erre számítottam.

Az egész könyvre jellemző volt, főleg az elejére, hogy jó hangulatú, kellemes olvasmány és cseppet sem volt száraz, rendkívül olvasmányos. A gyermek - és fiatalkoráról szóló részeket élveztem a  legjobban, onanntól egy kicsit úgy éreztem, hogy ellaposodott, de utána ismét megragadta a figyelmem. 

Kicsit meglepett, hogy csak a koronázásig követhetjük nyomon az életét, bár az igaz, hogy így sokkal befogadhatóbb volt, mintha hosszabbra nyúlik.

Károllyal való kapcsolata meglepett, nem ilyenre számítottam, azonban mégis egyértelmű, hogy szerették egymást, kapcsolatuk kiállta az idő próbáját.

A könyv által ismét rájöttem, hogy hiába csillog valami kívülről, a belső küzdelmeket nem látni. Nem irigyelném az életét. Azonban úgy gondolom az írónő nagyon jó érzékkel nyúlt hozzá a témához, olvasmányosan dolgozta fel, amelyről szinte bármikor elhinném, hogy valóban Őfelsége szemszögéből követtük végig az eseményeket. 

Köszönöm szépen a lehetőséget a kiadónak!

Értékelésem: 4 / 5





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése