6/11/2023

Katy Hays: A kolostor

Megjelenés: 2023

Kiadó: 21. Század

Fordította: Novák Gábor

Oldalszám: 332

Fülszöveg:

"Ann Stilwell nyárra jön New Yorkba, hogy asszisztensként dolgozzon a Metropolitan múzeum kurátora mellett. De aztán úgy alakul, hogy a „Kolostorba” osztják be, ebbe a kerttel körülvett gótikus múzeumba, amelyben középkori gyűjtemény található, és egy csapat kutató, akik a jóslás történetét tanulmányozzák.

Ann mindent megtenne, hogy szabaduljon fájdalmas múltjától, ezért örömest beleássa magát a kutatóknak a jövendőmondás eredetéhez fűződő, extravagáns elméleteibe. Tudományos kíváncsiságnak indul, de hamar megszállottság lesz belőle, amikor Ann felfedez egy 15. századi tarot kártyapaklit. Lehetséges, hogy ez a pakli a jövendőmondás kulcsa?

A Kolostorban veszélyes játék zajlik, amelynek a hatalom, a csábítás és az ambíciók jelölik ki a kereteit. Amikor ez valakinek az életébe kerül, Ann már nem szabadulhat. Megkezdődik a versenyfutás a válaszokért egy olyan világban, amelyről már nem tudhatjuk biztosan, ősi vagy modern."


Ann egy családi tragédia után menekül el a nagyvárosba, ahol véletlenek sorozata vezeti őt el a Kolostorhoz, ahol munkába állhat.

Ahogy belépünk a Kolostorba, valami baljós kezd el kísérteni és egészen a történet végéig nem ereszt. Szerintem ez is a legnagyobb erőssége a könyvnek, hiszen felkelti a kíváncsiságot és addig úgy sem fogod lerakni a könyvet, amíg a történet végére nem jársz.

Egyszerűen nem tudtam eldönteni a karakterekről, hogy hányadán állok velük, hol kialakult egy kép róluk a fejemben, hol teljesen átalakult és bármit el tudtam képzelni róluk. Ann is egyfajta delíriumos állapottal küzd néha, nem mindig tudja megkülönböztetni a valóságot a képzelettől, és ezt annyira jól sikerült átadni, hogy állandóan ebben a furcsa kettősségben lavíroztam. 

Katy Hays: A kolostor

A baljós karakter megnevezésével is hadilábon álltam, sokáig egyértelműnek tűnt, viszont apróságok mindig elbizonytalanítottak, de egyre jobban tudni akartam a végét.

A hangulatteremtés nagy erőssége a könyvnek. Teljesen megszűnt körülöttem a világ és a Kolostor sötét, komor, misztikummal teli atmoszférája vett körbe. A múzeum alapból érdekes hangulatot adott, jó volt betekinteni a kulisszák mögé és meglátni, hogy egy ilyen különleges hely is ugyanolyan szürkévé tud válni mindennapi munkától, sőt a falai között bonyolultabb emberi játszmák zajlanak, mint gondolnánk.

Katy Hays: A kolostor

Összességében zseniálisan illeszkedik a KULT könyvek közé, hozza azt a misztikus, érdekes hangulatot, ami az eddig általam olvasott KULT könyvekre jellemző volt. Egyből beszippant és a végéig nem ereszt. Izgalmas, idegtépő, ami feszegeti a kérdést, hogy vajon meddig lehet elmenni a tudomány nevében?

Értékelésem: 4 / 5



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése