3/14/2022

Tasmina Perry: Szinglik asztala

Eredeti megjelenés: 2021

Eredeti cím: The Singles Table

Megjelenés: 2022

Kiadó: XXI. Század

Megvásárolható: XXI. Század

Fordította: Simonyi Ágnes

Oldalszám: 352

Fülszöveg:

"Adam Stowe alig várja a legjobb barátja lagziját. Adam jóképű és jó a szövege, a lakodalmon ingyen van az ital, és a szinglik asztalánál bőven vannak szép nők – ebből tehát nem lehet baj, vagy mégis? Sophie Wallis kevésbé izgatott a hétvégével kapcsolatban. A vőlegény az expasija, és a Nagy Nap Sophie-t csak arra emlékezteti, hogy szakítottak, és a lány életében egy csomó minden elromlott. Adam és Sophie megindulnak az önismeret útján. Miközben a lánybúcsún, a legénybúcsún és az esküvőn sorra pattannak ki a titkok, Sophie-nak és Adamnek szembe kell nézniük a múltjukkal, és meg kell kérdőjelezniük, amit addigi életükről hittek."


Most sok limonádé könyv akad a kezembe, de sokszor szinte sóvárgok valami könnyed sztori után. A Szinglik asztala esetében is könnyed szórakozásra számítottam, azonban nagy meglepetésemre mélyebb témák is megjelentek.

Sophie síbalesetét követően az is csoda volt, hogy él, de az orvosok azt is megmondták, hogy lehet se beszélni se járni nem fog. Ezzel szemben ő felszívta magát és megcsinálta. Ezután újabb mumussal kellett szembenézni. Meghívták a volt szerelme esküvőjére. A srác elhagyta, amikor lábadozott, és Sophie azóta sem tudta túltenni magát rajta, így a lány úgy döntött, hogy szembenéz a múlt démonaival, amellyel sok mélyen eltemetett titokra fény derült.

Amint a két főszereplőnk összekerül rögtön a humor kerül előtérbe, hiszen mindig valamilyen furcsa helyzetben találják magukat, viszont óhatatlanul is egy különleges kapocs kezd közöttük kialakulni.

A szinglik asztalánál, ahová a pár nélkülieket összehozták az esküvőn, számos emberi sorssal megismerkedünk. A történetben egyébként is érezhetően két táborra lehetett osztani a szereplőket. A hataloméhes, nagymenő, feltörekvő sikervadászokra és az emberi, érzelmekkel teli, jószívű, már valamilyen nehézséget átélt, érző emberekre. Utóbbiak kivétel nélkül a szinglik asztalánál ültek, így nem csak Adam de én is inkább őket választottam volna társaságnak.

A könyv zseniálisan rámutatott a különböző személyiségekre is. Az ifjú párnak például csak a látszat volt a fontos. Minél drágább, minél több, minél csilli-villibb, csak, hogy mutatni tudják nekik mennyire jól megy, mennyire boldogok, mennyire csodálatos minden. Majd a háttérben kiderül, hogy olyan titkok vannak, amelyekre nem is számított volna az ember.

"Talán ez a nagy igazság, amit felnőttként megtanulunk: hogy mindenki leplez valamit."

Számomra a könyv fő üzenete is pont ebből fakadt. Hiába lessük mások életét és viszonyítgatjuk hozzá a sajátunkat. Nem tudjuk, hogy a másikban valójában mi megy végbe, milyen életet él, sőt lehet ő is pont úgy leértékeli és máshoz viszonyítja magát, mint mi.Vagy pont ellenkezőleg, hiába látunk a kirakatban egy csodálatos, sikeres életet, lehet, hogy a kulisszák mögött már teljesen más a helyzet.

Összességében kellemes kikapcsolódás volt, sokat nevettem és kellemes meglepetés volt milyen mély témákba is belementünk. Humorból és szemfelnyitó, mély gondolatokból sem volt hiány, mindez pedig egy szuper, bár kissé bohókás csapattal volt megfűszerezve. A végéről hiányoltam, hogy többet kapjunk Sophieból és Adamből, viszont minden más jó lezárást kapott.

Köszönöm a lehetőséget a XXI. Század Kiadónak!

Értékelésem: 4,5 / 5


Kedvenc idézetek:


– Tudod van egy afrikai közmondás, amit hasznos lehet követni: „Nem számít mennyire forr a dühöd, a jamgyökeret nem főzheted meg rajta.” Bármilyen terhet cipeltél is eddig, Sophie, tedd le! Nem éri meg. Szinte semmi sem éri meg.
… a keserűséget azért nevezik így, mert mérgező. Csak annak árt, aki érzi, az nem, akire irányul.
A szánalom a felsőbbrendűséggel és arroganciával szennyezett empátia.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése