3/21/2018

Kara Swanson: The Girl Who Could See

Kiadó: CreateSpace
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 200

Fülszöveg:
"Fern Johnson is crazy. At least, that’s what the doctors have claimed since her childhood. Now nineteen, and one step away from a psych ward, Fern struggles to survive in bustling Los Angeles. Desperate to appear “normal,” she represses the young man flickering at the edge of her awareness—a blond warrior only she can see.
Tristan was Fern’s childhood imaginary hero, saving her from monsters under her bed and outside her walls. As she grew up and his secret world continued to bleed into hers, however, it only caused catastrophe. But, when the city is rocked by the unexplainable, Fern is forced to consider the possibility that this young man isn’t a hallucination after all—and that the creature who decimated his world may be coming for hers."

Saját fordítás:
Fern Johnson őrült. Legalábbis gyerekkora óta ezt állítják az orvosok. A most 19 éves Fernt, egy lépés választja el a pszichiátriától, így a túlélésért küzd a nyüzsgő Los Angelesben. Kétségbeesetten igyekszik normálisnak tűnni, ezért elnyomja a tudata szélén lebegő fiatalembert - egy szőke harcost, akit csak ő lát.
Tristan volt Fern gyerekkorának képzeletbeli hőse. Megmentette az ágy alatt élő szörnyektől és a falain kívül élőktől is. Ahogy cseperedett, Tristan titkos világa folyamatosan beszirvárgott a sajátjába, ami csak katasztrófát okozott. Viszont, amikor a várost megrengeti a megmagyarázhatatlan, Fern kénytelen fontolóra venni, hogy Tristan lehet mégsem csak egy hallucináció - és a szörny, ami kiirtotta a népét lehet most Fernéért jön.

Az írónő azzal indít, hogy két mondat miatt írta meg a történetet:
They say every child had an imaginary friend. Mine never left. 
(Azt mondják minden gyereknek van képzeletbeli barátja. Az enyém sosem hagyott el.) 

Nagyon tetszett ez az indítás, nem olvastam még képzeletbeli barátról, pedig mennyi lehetőség van benne...


Egy rendőrségi kihallgatásba csöppentem, ahol Fern próbálja megértetni a rendőrfönökkel, hogy miért tudta, hogy az az épület össze fog omlani... Ezután visszaugrunk 10 napot és el kezd körvonalazódni, hogy Tristan jelenlétét elég nehéz figyelmen kívül hagyni, nem hagyja magát, emiatt a lány egyre kellemetlenebb szituációkba kerül, a környezetétől állandóan furcsa pillantásokat kap és teljesen hibbantnak nézi mindenki.
Egy este Fern teljesen belefárad, hogy Tristannal harcoljon, így a fiú végre el tudja neki magyarázni, amit eddig is akart, hogy a világa veszélyben van és egy borzasztó szörny ki akarja irtani az ő népét is, mint ahogy azt Tristanéval tette.

Bevallom az elején elég kusza volt minden. Nem értettem mit keresünk egyből a rendőrségen, majd Fern titka is bejött a képbe, amire csak a végén derült fény, így addig csak találgathattam. Ezt fokozta, hogy az elején fejezetenként váltogat jelenből múltba.
Talán a könyv rövidsége miatt, de elég kidolgozatlan a világ. Sokszor nem volt minden világos, vagy szerettem volna, ha több mindent megtudok a dolgok működéséről. Úgy éreztem, hogy az írónő kitalálta a fő szálat és gyorsan körédobált valamilyen világot.


A párhuzamos világok ötlete nem új, de itt is tetszett. Ügyesen lett megoldva Tristan karaktere, az egész könyvből ő volt a kedvencem. Viszont nem értettem, hogy ha az egész világa kipusztult, mindenhol homok és romok, hogy tudott eddig életben maradni? Nagyon ritkán, talán kétszer tértünk ki rá, hogy tulajdonképpen hogyan is él egymaga egy egész világban.

Az alapötlet nagyon jó lenne, mégis egy kicsit összecsapottnak érzem. Főleg a vége felé van elbagatellizálva, és akad pár hihetetlen fordulat is, de a legeslegvége megmentette a könyvet. Már nem hittem ebben a végkifejletben, de megkaptam és ettől nagyon boldog lettem.

Összességében végigizgultam az eseményeket. Fern titka nagyon jó húzás volt és jól volt kivitelezve, végig piszkálta a csőröm. Voltak gyengén kidolgozott részek, de mégis lekötött és kíváncsian vártam hová lyukadunk ki. A szereplők szerethetőek voltak, nem idegesített senki, így végülis egy pozitív élmény volt megismerkedni a történettel.

Értékelésem: 3,5 / 5
Valahol megadnám neki a 4 csillagot, mert az alapsztori és a szereplők megérdemelnék, de a hiányos kidolgozásért inkább a 3,5 fele billen a mérleg.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése