8/24/2020

Justina Chen Headley- Iránytű önmagamhoz


Eredeti megjelenés: 2009
Eredeti cím: North of Beautiful

Megjelenés: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös Pöttyös
Fordította: Goitein Veronika

Fülszöveg:
"Magas, szőke, és tökéletes az alakja. De aki jobban szemügyre veszi az arcát, az már csak arra figyel, hogy valami nincs rendben vele. Terra titokban azt tervezi, hogy elköltözik a nyomasztó, észak-nyugati kisvárosból a keleti partra, és ott tanul tovább, de zsarnoki apja ezt nem támogatja. Ám egy váratlan ütközés az útjába sodorja Jacobot, a jóképű, de furcsa goth fiút, akinek hatására megváltoznak magáról és az életről alkotott elképzelései. A gondosan eltervezett jövő képének megszűnése után, vajon megtalálja-e Terra a saját útját?"
Őszintén szólva nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. Mivel Vörös Pöttyös nem számítottam rá, hogy ilyen érett gondolatokat fog megfogalmazni, nem igazán érzékeltem, hogy tinédzserekről szól, szerencsére a drámák is elmaradtak.

Na de kezdem az elején. Terra szőke hajú, kék szemű, vékony lány, aki tökéletes lenne, ha nem borítaná arcának egyik felét egy hatalmas tűzfolt. Mesteri szintre emelte már a sminkelést, így minden nap hamarabb tökéletesre maszkolja magát, hogy ne bámulják meg. Erik a barátja sem látta sűrűn smink nélkül, nem is mintha érdekelné, elég sekélyes a kapcsolatuk.
Terra otthoni helyzete sem rózsás, apja mintaképe a szóbeli bántalmazásnak, anyja pedig belesüllyedt ebbe a helyzetbe, amiből az evésbe menekült.
Na ilyen körülmények közé csöppen Jacob, a kínai, goth fiú, aki szintén rendelkezik egy rendellenességgel az arcán. Ők ketten együtt fedezik fel, hogy mi a tökéletes és mire is kellene odafigyelnünk, nekünk embereknek.

Végig élveztem az olvasást, lekötött, izgatottan vártam merre halad a történet. Terra nagyon jó elbeszélő, szarkasztikus, de kedves, érdekes volt az ő szemén nézni az eseményeket.

A könyv több problémát boncolgat egyszerre: szóbeli bántalmazás, önelfogadás, születési rendellenességek, örökbefogadás, sekélyes kapcsolatok sekélyes emberek, tökéletesség hajhászás... sokáig tudnám még sorolni.

Jacob betoppanásával még jobban olvastatta magát a történet. Remekül elbolondoztak egymással, bármiről el tudtak beszélgetni és mesterien vadászták együtt a geoládákat. Ami a legfontosabb megmutatták egymásnak, hogy milyen, amikor valaki teljesen elfogad és úgy kedvel, ahogy vagy.

Kínába is ellátogattak, ami sok csavart hozott a történetbe. Egzotikus volt a  kínai szál, de leginkább azok a gondolatok érintettek meg igazán, amelyekre a szereplők útjuk során rájöttek. Az utazás során magukba néztek, más nézőpontból tudták szemlélni az életüket és az új országban ért hatások miatt sikerült átértékelniük eddigi hamis illúzióikat.
Ezt a történetet is odaadnám minden tinédzser kezébe, aki kételkedik önmagában, aki meg akar felelni valakinek, aki talál kivetnivalót magában vagy csupán csak kirakat kapcsolatban tengődik. A szereplők rendkívüli jellemfejlődésen mentek keresztül és fontos gondolatokat vittek végig, amikből szerintem más is rengeteget profitálhat.
Így, komolyabb fejjel már magamtól is tudom ezeket a dolgokat, hogy a külső nem minden, kár megfelelni olyannak, aki nem is lát minket igazából, a látszat sokszor üres héj és tudnám sorolni. Azonban ezt egy tinédzser, aki még keresi önmagát, hat rá a kortársai nyomása, nehezen éli meg. Ez a könyv, ha nem is egyből megoldaná a problémáit, de biztos vagyok benne, hogy olyan gondolatokat indítana el benne, ami a későbbiekben megkönnyíti, hogyan is kezelje a világot. 

A legvégső és legfontosabb üzenet pedig: egyedi vagy, csak egy van belőled az egész világon, légy rá büszke, csodaszép vagy! <3

Értékelésem: 5/5

Képek forrása: pinterest

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése