9/21/2021

Tamzin Merchant: A Kalaposok

Eredeti megjelenés: 2021

Eredeti cím: The Hatmakers

Illusztrálta: Paola Escobar

Megjelenés: 2021

Kiadó: Manó Könyvek

Fordította: Todero Anna

Megvásárolható: manokonyvek.hu

Fülszöveg:

"Kordélia a legifjabb Kalapos. Családjának tagjai nemzedékek óta varázserejű fejfedők készítésével foglalkoznak. Akárcsak a Csizmadiák vagy a Kesztyűkészítők, ők is a Királyi Öltözék Mestereinek leszármazottai, akik munkájuk során mágikus összetevőket használnak és az alkímiában is járatosak. Jelmondatuk non nocere, azaz: ne árts! Amikor Kordélia meghallja, hogy apja, Proszperó kapitány a hajójával együtt a tengerbe veszett, nem akar hinni a fülének, és elhatározza, hogy felkutatja őt, akárhol is legyen. Nyomozása során olyan titokra derül fény, amire álmában sem gondolt volna. Úgy tűnik, hogy valaki a Mesterek közül arra használja a varázserejét, hogy háborút szítson… Kordélia talán kiderítheti, ki az, és miért vetemedett ilyen gaztettre."

Nagyon szerettem volna valami vidám, színes, kedves történetet olvasni, így, amikor megpillantottam A Kalaposok borítóját mindenképp meg szerettem volna ismerni a történetet.

Belecsöppenünk Kordélia életébe, aki a legifjabb Kalapkészítő. Szomorú hírt kap édesapja hajójáról, de elhatározza, hogy apja nyomára fog bukkanni, azonban időközben a királynak úgy tűnik elment az esze, így a Kalapkészítőknek olyan kalapot kell készíteniük, amely orvosolja az átmeneti bohóckodását. Kordélia is beleveti magát a munkába, azonban olyan titkokra derül fény, amire sosem számított volna, sőt eredeti küldetéséhez is közelebb kerül.
Már az első oldalaktól kezdve lekötött. Belecsöppentem egy varázslatos, színes világba és újra felvettem azt a szemüveget, amellyel gyermekien tudok a világra tekinteni. Minden oldalon valami újdonság várt és a legjobb az volt benne, hogy sosem tudtam milyen különlegességgel ismerkedek meg. Megismertem például a szundibirkák gyapját, amitől birkatürelme lesz az embernek vagy megemlíthetném a  kérkedőgombokat is, amelyek önbizalommal ruháznak fel, de szigorúan csak kevés önbizalommal bíróknak adható, ellenben kibírhatatlanul kérkedővé válik az illető. 
Ilyen nevektől nem lehet nem mosolyogni és az egész könyvre ez a hangulat a jellemző, mivel még a padlódeszkák is csiklandósak.
A könyv felépítését tekintve rövidebb fejezetek, nagyobb betűméret, és szellősebb sorok jellemzőek, ami nagyban megkönnyíti az olvasást (szemüvegesként több könyvet is elviselnék ekkora betűmérettel), na de az ifjú olvasók kedvét is biztos meg fogja hozni, mivel rendkívül könnyen lehet vele haladni és észre sem veszi az ember, csak úgy repülnek a lapok.

Összességében imádom a könyvet, az ifjú olvasók biztos, hogy nagyon fogják szeretni ezt a varázslatos, fantasztikus világot. Az üzenete is rendkívül pozitív: azért mert kicsi valaki, lehet nagy dolgokra hivatott, mindig bízni kell magunkban és bízni a megérzéseinkben. Felnőtt fejjel is rendkívül élveztem az olvasást, feltöltötte a lelkem, végig mosolyogtam és alig vártam, hogy újabb érdekes dolgokkal ismerkedjek meg a világból.

Köszönöm a lehetőséget a Manó Könyvek Kiadónak!

Értékelésem: 5 / 5

Kedvenc idézetek:

A természetben mindenhol ott van a varázslat. Varázslat lakozik a szélben, a folyókban, a napfényben. Benne van a virágokban, a fákban, a sziklákban és minden teremtményben, születésétől kezdve.

– Mindenkiben ott rejlik a varázslat, amivel létre tud hozni valamit. Csak a legtöbben megfeledkeznek róla, vagy valami elvonja a figyelmüket, vagy nem hiszik el, hogy képesek rá.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése