12/06/2021

Palotás Petra: Recepciós kisasszonyok 2.

Megjelenés: 2021

Kiadó: Álomgyár

Sorozat: Recepciós kisasszonyok II.

Megvásárolható: Álomgyár

Oldalszám: 320

Fülszöveg:

"1925. Bécs
A Recepciós kisasszonyok folytatásában újra az arany húszas években találhatja magát az olvasó, egy korban, ahol a változás szele nem csupán a női lelkeket kuszálja össze, hanem egy identitását vesztett nagyváros minden szegletét is. Miként alakul Dalma, Berta és Liselotte sorsa a neves bécsi hotelben? Létezik-e felhőtlen boldogság? Honnan tudhatjuk, hogy jó úton járunk-e?"

A sorozat első része egyből elrepített az 1920-as évek charlestonnal fűtött, izgalmas időszakába, amit a második rész csak fokozott.

Dalma, a magyar kisasszony rendkívül jól beilleszkedett új élethelyzetébe, sőt szinte ő lett az igazgatónő jobb keze.
Folytatjuk a kisasszonyok kalandjait, ami, mint ahogy eddig is, több szálon fut, különböző, színes, karaktereket és ehhez kapcsolódóan többféle élethelyzetet is bemutat. Mindegyik hölgy más és más életet és gondolkodásmódot képvisel, ami egy percre sem hagyja unatkozni az olvasót.
A második rész elmélyültebb problémákkal foglalkozik, szinte leásunk ezen időszak legsötétebb zugaiba és bepillantást nyerünk, hogy milyen lehetett akkoriban nőként létezni.

Erőteljes témák kerülnek előtérbe, úgy, mint a lelki segítségnyújtás megkezdése, főleg a hölgyek körében, amely sok esetben azonban leragadt a gyógyszerek szintjén így a gyógyszerfüggőség, majd a drogok kebelezték be egyre jobban az áldozataikat. Egyébként is akár a dohányzással kapcsolatban, akár a drogokkal kapcsolatban még nagy volt a tudatlanság, az emberek még csak próbálgatták a határaikat, ami rendkívül veszélyes volt.

Ezekben a gondterhelt időkben kellett a kisasszonyoknak eligazodni az élet színpadán, ki-ki a maga saját problémájával harcolva. 

Ahogy már az első részből is kiderült, Berta mássága ebben az időszakban rengeteg titkolnivalót okoz a fiatal lánynak, ami ebben a részben csúcsosodik ki igazán. Úgy gondolom, hogy életszerűen játszódnak le a lányban végigmenő folyamatok és jogosan merülnek fel benne azok a kérdések, amik. A hozzá közel állóktól pedig felemelő ez a hozzáállás és elfogadás.

Azonban nem csak neki van titkolnivalója. Az egyik szobalány is súlyos titkokat rejteget, és ez a szál mutatja be igazán, hogy ez az időszak mennyire kegyetlenül is tudott bánni a nőkkel, nem mindenki volt olyan szerencsés, mint Dalmáék.
Összességében még az első résznél is jobban tetszett. Rendkívül magával ragadott, hogy megismerhettem a korra jellemző, a női léttel kapcsolatos kérdéseket és nyomon kísérhettem, ahogy a nők szót emelnek az őket elnyomók ellen. Izgalomból most sem volt hiány, mindig történt valami, az utolsó lapoktól pedig hátast dobtam, nem is gondoltam ilyen befejezésre. Most már nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan alakul a kisasszonyok sorsa a harmadik részben.

Zseniális sorozat a füstös Bécs és a női lélek állhatatosságáról. 

Köszönöm az Álomgyár Kiadónak a lehetőséget, illetve, hogy pár sorommal rákerülhettem a borítóra!

Értékelésem: 5 / 5


Kedvenc idézetek:

Újra bebizonyosodott a számára, hogy olykor elég egy elejtett mondat, ami az embert szíven szúrja és visszataszítja egy verembe, amiből már épp próbált kimászni.
A féltékenységnél leginkább magunkért aggódunk, a féltésnél a másikért.
– Nem tudom, mi okozhat nagyobb pusztítást, a durván odavetett szavak, vagy azok, amelyeket soha nem mondanak ki.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése