12/04/2021

Serena Valentino: Herceg vagy szörnyeteg

Eredeti megjelenés:
2014

Eredeti cím: The Beast Within

Megjelenés: 2021

Kiadó: Manó Könyvek

Sorozat: Gonosztevők

Fordította:

Oldalszám:

Megvásárolható: Manó Könyvek

Fülszöveg:

"Mindenki ismeri az ősi történetet, amelyben a kegyetlen Herceg Szörnyeteggé változik. Aztán megjelenik egy gyönyörű lány, együttérzésével megváltoztatja a rémséget, aki végül bele is szeret, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.
Ám a történeteket, legyenek bár olyan jól ismertek, mint a Szépség és a Szörnyeteg, sokféle módon mesélik. De bármelyik változatot is hallja az ember, egy kérdés mindig megválaszolatlan marad: mitől változott a büszke Herceg a világtól elvonult, morózus Szörnyeteggé?
Íme, egy lehetséges válasz a sok közül, melyeket világszerte mesélnek. Történetünk hiúságról, gőgről, gyűlöletről és kegyetlenségről szól… na és persze: az igaz szerelemről.
Ez a Szépség szerelmének a könyve."
A Manó Könyvek új sorozatában a Gonosztevőkben, a Disney főgonoszok történeteit meséli el, azonban teljesen más megvilágításból.
A sorozat második része a Herceg vagy szörnyeteg a mindenki által ismert Szépség és a szörnyeteg mesét meséli el, azonban teljesen új köntösben, hiszen most a szörnyeteg szemszögéből követjük végig az eseményeket, illetve a történetben is történnek változások.

A Szépség és a szörnyeteg meséje valamiért mindig borzasztóan közel állt hozzám, több újramesélést is olvastam már, így rögtön megdobbant a szívem, amikor megláttam a Manó Könyvek újdonságai között. Ráadásul csodaszép élfestéssel láthatjuk a polcunkon.
Ráadásul abban a szerencsés helyzetben lehetek, hogy a Prológus csapata (egy blogger kezdeményezés, amely célja az olvasásnépszerűsítés és az olvasók segítése a legfrissebb megjelenésekről alkotott vélemények segítségével), kiválasztott a Herceg vagy Szörnyeteg Bookstagram Tour-ra, amelyben bloggertársaimmal közösen egy hétig ezzel a könyvvel fogunk foglalkozni és minden nap valaki más blogja vagy instagram profilja lesz az aktuális állomás, így számos nézőpontból fogjuk megvizsgálni a történetet, illetve mindenki lerántja a leplet a saját véleményéről, így színes tournak nézünk elébe.

Ami a történetet illeti, megismerjük a Herceget, illetve, hogy milyen döntései vezettek el az átokig. Ahogy azt gondolni lehet, arrogáns és durva, aki semmit nem tudott értékelni. A történetvezetés az esetek többségében nem nagyon tér el az eredeti mesétől, azonban, egy-két új részlet bekerült a képbe, ami teljesen más hangulatot kölcsönzött a műnek.

Számomra a Herceg legjobb barátja nagy meglepetést okozott, így sokáig szoknom kellett a gondolatot, ugyanis számomra ő a történet legkiállhatatlanabb karaktere. Azonban kíváncsi voltam, hogy milyen belső folyamatok fognak lezajlani a Hercegben.

Az eredeti történettől eltérően tettünk egy kis kitérőt, amely bevezetett minket Christian cseppet sem bonyolult érzelmi életébe. 
Mondanom sem kell, hogy ezek a részek elég unszimpatikusak voltak, de arra gondoltam, hogy ebből szép megváltozni.

Majd az átok után érdekes ötletet vitt bele az írónő a történésekbe, ugyanis a szörnyeteg máshogy látta a kastélyt, a belső félelmei öltöttek testet a szeme előtt, így még nyomasztóbb helyzetbe került, már ha maga az átok nem lett volna elég. Ebbe csöppent bele Belle. Sajnos nem sok szerepet kapott, pedig reméltem, hogy hosszan ki lesz fejtve hogyan alakult ki a kapcsolatuk, illetve milyen belső érzések formálták őket. Nagy reményem volt, hogy ezeket a részleteket meg fogom tudni, de sajnos nem volt túl sok közös részük.
A történetet egyébként is furcsa kettősség jellemzi, az eleje jobban ki lett dolgozva, egyedibb ötletek is voltak benne, azonban a végére, mintha elfáradt volna az elképzelés, az eredeti történeten sem sok lett alakítva, kidolgozatlan maradt összecsapott hatást keltve.

Személy szerint úgy érzem, hogy kinőttem ebből a könyvből, így nem tudott lenyűgözni. Számomra túl sok minden megmaradt az eredeti történetből, itt-ott történt pár átszabás, de ez nem alakította annyira át a történetet, ráadásul felületes maradt. Azonban úgy gondolom, hogy a fiatalabb korosztálynak tökéletes olvasmány lenne, hiszen nem hosszú, könnyen olvasható, rendkívül jól lehet vele haladni és valamilyen szinten érezteti, hogy mi hiányzik a Hercegből, amiből lehet tanulni, illetve rávezet, hogy sosem késő megváltozni. Ráadásul hangsúlyozza, hogy a belső értékek mindennél fontosabbak, így tökéletes tanulsággal szolgál a fiatalabbaknak.

Köszönöm a Manó Könyvek Kiadónak és a Prológus csapatának a lehetőséget!

Értékelésem: 2 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése