9/08/2023

Jay Kristoff: Empire of the Vampire - Vámpírbirodalom

Eredeti megjelenés: 2021

Megjelenés: 2023

Kiadó: Könyvmolyképző

Kiadói sorozat: Zafír pöttyös

Fordította: Benkő Ferenc

Oldalszám: 798

Fülszöveg:

Huszonhét éve kelt utoljára a nap, így az éj lényei három évtizede prédálnak a halódó nap derengésében.

Saját örök birodalmuk építésével a miénk egyre satnyul. Immár csupán néhány kihunyó fénypetty küszködik a sötétség növekvő tengerében. Gabriel de León a birodalom és az egyház védelmére felesküdött rend, az ezüstszentek utolsó tagja. De a nap eltűnésével már az Ezüst Rend sem bír az áradattal.

Ősellenségei fogságában az utolsó ezüstszent kénytelen elmesélni a történetét. Legendás csaták és tiltott szerelem, elveszett hit és újjáéledő barátságok, a Vérháborúk és az Örök Király történetét, aminek végcélja az emberiség utolsó reménye:

A Szent Grál.

Az Empire of the Vampire volt az egyik olyan könyv idén, amelyre nagyon kíváncsi voltam. Azonban most sorra csalódok a felhypeolt könyvekben, egy időben ezért is kerültem el őket, valahogy ritkán vagyunk jóban egymással.

A történet világában a Nap eltűnik, és örök sötétség borul a földre, felszabadítva az éjszaka rettegett teremtményeit. Ebben az apokaliptikus világban egy különleges rend véd meg az éj szörnyeitől. Ebben a rendben szolgál Gabriel is, akinek izgalmas életútját végigkövethetjük, kicsit Interjú a vámpírral stílusban, engem legalábbis borzasztóan emlékeztetett rá.

Kezdetben a mély vallásosság és a szinte tengernyi káromkodás nehezen volt emészthető számomra, de idővel megszoktam. Szeretem a fantasyt, jellemzően a féltéglák sem szoktak gondot okozni, de ezzel a könyvvel most eléggé szenvedtünk egymással. Pedig a könyv alapjáraton egy érdekes történetet és jól kidolgozott világot kínál, nem tudom pontosan hol vesztettük el egymást.
Igazi kaland fantasy, ahol állandó utazásban vannak a szereplők, kalandokba keverednek és apránként megismerjük a történet egész világát. 

Az idősíkok közötti ugrálások számomra néha zavaróak voltak, előfordult, hogy kellett idő, hogy újra be tudjam magam tájolni, rendesen kellett figyelni, hogy követni tudjam a történéseket.

A káromkodásoknak egy pontig elfogadtam, hiszen hozzátartoztak a karakterekhez, de egy idő után már csak feleslegesek és zavaróak voltak számomra, hasonlóan a vallásos elemekhez.

Összességében, bár van egy érdekes alapötlet és egy jól kidolgozott világ, az Empire of the Vampire azonban sajnos nem nyűgözött le, mint, ahogy vártam. 

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

Értékelésem: 3 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése