3/23/2024

Mara Andeck: Sisi - A császárné csillagai

Megjelenés: 2024

Kiadó: Kossuth

Fordította: Ledó Anna

Oldalszám: 414

Fülszöveg:

Bécs, 1863. Erzsébet királyné egy színházi bemutatón felfigyel a főszerepet játszó színésznő művészi igényű frizurájára. Magához hívatja a fodrászát, és hamarosan állást is ajánl neki az udvarnál. Így kerül az ifjú Fanny Angerer, egy bábaasszony házasságon kívül született leánya a fényűző Hofburgba. E pillanattól fogva minden reggel három órát szentel a császárné hajának, aki hamarosan a legféltettebb titkaiba is beavatja. Amikor azonban Fanny fülig szerelmes lesz, és ki akar lépni az udvar kötelékéből, Sisit az a veszély fenyegeti, hogy nemcsak a fodrászát, de a legfőbb bizalmasát is elveszíti.

Sisi, az osztrák császárné, legendás alak a történelemben, aki már kislány korom óta lenyűgözött, mindig is vonzottak a vele kapcsolatos történetek és könyvek. Amikor a Kossuth  Kiadónál megpillantottam ezt a gyönyörű könyvet, alig vártam, hogy más nézőpontból is megismerhessem Sisi életét.

A történet középpontjában Fanny Angerer áll, egy udvari színházi fodrász, aki váratlanul felkelti az osztrák császárné figyelmét egy színházi előadáson. Az események hirtelen és váratlan fordulatot vesznek, amikor Sisi magához hívja Fannyt, és állást ajánl számára. Fanny élete ezzel a pillanattal fenekestül felfordul, és az olvasóval együtt merül el az udvari élet izgalmas, ám gyakran kegyetlen világában.

Az írónő ügyesen vezeti be az olvasót az udvari belső szabályok és hierarchia rejtelmeibe. Fanny szemén keresztül megismerhetjük az udvari munkatársak mindennapi életét, és betekintést nyerhetünk Sisi mindennapjaiba is. Sok mindent tudtunk meg Sisi hajkoronájáról, ízléséről és leginkább belső gondolatvilágáról. Természetesen a címre is nagyon kíváncsi voltam, hogy mit jelképeznek a császárné csillagai, a könyvből ki is derül a válasz. 
Rendkívül érdekes részleteket tudtam meg és ez a könyv is rávilágított, hogy a csillogó, a külvilágnak mutatott kép gyakran egy teljesen másmilyen belső életet fed.

Az író alapos kutatómunkája és hiteles ábrázolása miatt az olvasás során teljesen belemerülhetünk ebbe a történelmi korba. 

A könyv végén az írónő kiemeli, hogy a történet nagy része valóságon alapul, ami csak még inkább fokozza az olvasás élményét. Számomra egy lebilincselő olvasmány volt, kedvencet avattam, nagyon ajánlom a műfaj és téma iránt érdeklődőknek, főleg azoknak, akik szeretnék mélyebben megismerni a legendás osztrák császárnét, Sisit.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!


Értékelésem: 5 / 5* Kedvenc!






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése