9/29/2024

Finy Petra: Ultramarin - Előolvasás

Megjelenés: 2024. szeptember

Kiadó: 21. Század

Oldalszám: 304

Fülszöveg:

A tizennyolc éveseké a világ, még akkor is, ha azt mások éppen kiforgatják a sarkaiból.

Prágába bevonultak a tankok, Magyarországon életbe lépett az új gazdasági mechanizmus. Virágzik a zenei klubélet, a szexuális szabadság egyre erősebb. A Coca-Cola már kapható, minden fiatal farmerben akar járni, és Beatlest hallgat. A rövid szoknya, hosszú haj és a nyugati zenék fémjelzik a fiatalok lázadását.

Él Budapesten három, érettségi előtt álló fiú és két lány. Szétfeszítik őket a hormonok, de összetartja a csapatot a barátság. Közülük valaki a rendszer kegyeltje, valakinek rejtőzködnie kell, de még a rendszer kegyeltjének is van egy súlyos titka. Az események pedig megállíthatatlanul sodorják az öt fiatalt a drámai végkifejlet felé. Finy Petra legújabb regénye megrendítő módon mesél szerelemről és barátságról 1968-ban.

Nemrég fejeztem be az Ultramarin előolvasását, és bátran mondhatom, hogy ez volt az első, de biztosan nem az utolsó könyvem az írónőtől. Egyszerűen lenyűgözött!

Ahogy belekezdtem, azonnal magával ragadott a szöveg csodás nyelvezete és az írásmód, amellyel az írónő életre keltette a történetet. Olyan érzés volt olvasni, mintha egy régi világ kapui tárultak volna ki előttem, és én is részese lehettem volna annak a korszaknak, amelyről a szüleim meséltek.
A regény 1968 Magyarországába kalauzol el bennünket, egy olyan időszakba, amelyet mind a világban, mind az egyén életében változások szőnek át. Öt fiatal szemszögéből láthatjuk, miként küzdenek meg saját útkeresésükkel, belső vívódásaikkal és azzal a világgal, amely egyszerre ad nekik lehetőségeket és korlátokat. A történet során nem csupán a történelmi és társadalmi változások fonódnak össze, hanem a szereplők belső utazása is, ahol a gyermeki naivitás helyét lassan átveszi a felnőtté válás bizonytalan, mégis elszánt lendülete.

A könyv varázslatosan idézte fel a hatvanas évek Magyarországát, a szüleim és nagyszüleim fiatalkoráról szóló történetekkel együtt. Az írónő valósággal életre keltette a korszakot – a zenét, az öltözködést, a mindennapok apró örömeit és kihívásait. Ahogy a lapokat forgattam, mintha én is visszautaztam volna az időben. A karakterek problémái és kérdései – a szabadságvágy, a szerelem, a hűség – ma is aktuálisak, és talán épp ez az, ami a könyvet annyira megragadóvá teszi. Mindig furcsa szembesülni vele, hogy legyen az az 1900-as évek vagy napjaink, szinte mindig ugyanazokkal az emberi problémákkal szembesülünk. Ezek a fiatalok is olyan gondokkal találták magukat szemben, amivel mondjuk az én korosztályom is találkozott fiatalabb korában. Pont ezért gondolom azt, hogy a jelenlegi fiatalok is meg tudják találni magukat a regényben, de az idősebbeknek is kellemes emlékeket fog felidézni.

A történet keserédes hangulata remekül ábrázolja a fiatalság türelmetlen, világot megváltoztatni akaró lendületét, és azt az elkerülhetetlen felismerést, hogy az élet sokszor más irányba sodor, mint ahogy azt elképzeltük. A szereplők sorsa így nem csak a sajátjuk, hanem szinte univerzális érvényűvé válik, bármelyikünk ismerheti a vágyakat, amiket nem sikerült megvalósítani, és a tervek újragondolását, amely az élet velejárója.

A könyv vége számomra egyszerre volt meglepő és mégis elkerülhetetlen. Az olvasás során már érezhető volt, hogy valamilyen fordulat következik, de mégis sokkolt, ahogyan a történet lezárult. Ugyanakkor azt hiszem, a regény valódi értéke nem a végpontban rejlik, hanem az utazásban, amit közben megteszünk – akár a szereplőkkel együtt, akár saját belső világunkban. Az Ultramarin olvasása során minden egyes mondat olyan volt, mintha egy-egy kincset találnék, amit magammal vihetek az életem további részére, mint Kelemen az üveggolyóit.

Összességében ez egy rendkívüli olvasmányélmény volt, tele mély érzelmekkel, gondolatébresztő kérdésekkel és kiváló karakterábrázolással. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretné átélni egy generáció útkeresését, és elmerülni a magyar történelem egy olyan korszakában, amely egyszerre távoli és nagyon is ismerős.

Köszönöm az írónőnek és a kiadónak a lehetőséget!

Értékelésem: 5 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése