10/27/2021

Az 5 legborzongatóbb olvasmányom


Ahogy már többször emlegettem, az ősz beköszöntével muszáj valamilyen borzongató könyvet olvasnom, valahogy hozza magával az évszak hangulata és az ilyen jellegű könyvekkel a legjobb bekuckózni.

Ebben a bejegyzésben azt az 5 olvasmányt válogattam ki, amelyek nagy hatást gyakoroltak rám, megrémisztettek vagy kellően beteg történettel rendelkeztek. Borzongásra fel!


1. Ania Ahlborn: Vértestvérek


Fülszöveg:
"Az ​Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, akik magányos, maguknak való emberek. Csak néha mennek be a legközelebbi városba, egyébként senkit nem zavarnak. S épp ezért senki nem megy hozzájuk kérdéseket feltenni, amikor eltűnik egy-egy fiatal lány. Pedig elég lenne csak felásni a környéküket, és Nyugat-Virginia állam legkegyetlenebb gyilkosai lepleződnének le. A tizenkilenc éves Michael is kötelességtudóan részt vesz családja erőszakos tevékenységében, de sosem lelte örömét benne. A fákon át visszhangzó sikolyoktól sokszor kirázza a hideg. Normális életre vágyik, és bízik benne, hogy egyszer meg is kapja… Mikor a szomszédos kisváros lemezboltjában találkozik Alice-szel, azonnal megigézi valami, és meglátja a kiutat. Egy pillanatra elfelejt minden szörnyűséget, ami az életét kísérte. Azonban a családja rögtön emlékezteti, hogy hol a helye."

Folyamatosan megismerkedünk egy csöppet sem hétköznapi családdal. Az Isten háta mögötti, elhagyatott helyen élnek és vadásznak. Nem feltétlenül csak állatokra... Sosem lehetett tudni kinek borul el az elméje, rendkívül beteg könyv, de talán pont ezért letehetetlen.

Az értékelésem itt elérhető.

2. Dot Hutchison: Pillangók kertje


Fülszöveg:

"A ​szépség még soha nem volt ilyen rettentő.
Egy elszigetelten álló, hatalmas ház mellett gyönyörű kert terül el.
A kert nemcsak buja virágokat és árnyas fákat rejt… A „Pillangók” becses gyűjteményét is: elrabolt fiatal nőket, akiket fogvatartójuk pillangószárnyas tetoválással bélyegez meg. A gyűjtemény ura a brutális, őrült Kertész, akinek mániája, hogy elkapja és megőrizze magának a szépséges pillangólányokat. Miután a kertet végül fölfedezik, az FBI ki akarja kérdezni az egyik túlélőt. Victor Hanoverian és Brandon Eddison ügynökök kapják a feladatot, hogy göngyölítsék fel karrierjük egyik leggyomorforgatóbb ügyét. Ám a kihallgatott lány, akit csak a Maya néven ismernek meg, önmagában is kész rejtélynek bizonyul. Ahogy kibontakozik a lány fordulatos és csavaros története, lassan fény derül a Pillangók kertjére is, Maya pedig mesél régi sérelmekről, új megmentőkről, valamint egy szörnyűséges férfiról, aki semmitől sem riadt vissza, hogy rabságban tarthassa a szépséget. De minél többet árul el a lány, az ügynökök annál inkább gyanakodnak, hogy vajon mit titkol még…"

A folyamatos utalásokkal, párhuzamosan futó szálakkal, morális kérdésekkel és a valójában szürreálisnak tűnő emberi természettel, ami sajnos könnyen elhihető, hogy létezhet a valóságban is, minden egyes elemmel újabbnál újabb gondolatokat indított el bennem, amin sokáig gondolkoztam. A folyamatos utalásokkal, párhuzamosan futó szálakkal, morális kérdésekkel és a valójában szürreálisnak tűnő emberi természettel, ami sajnos könnyen elhihető, hogy létezhet a valóságban is, minden egyes elemmel újabbnál újabb gondolatokat indított el bennem, amin sokáig gondolkoztam.

3. Stephen King: Tortúra


Fülszöveg:


"Paul ​Sheldon sikeríró, a szépkeblű közönség bálványa befejezi legújabb és legjobb regényét, minek örömére jól benyakal, és kábán autóba vágja magát. Egy veszélyes útkanyarban utoléri az észak-amerikai Sziklás-hegységben nem ritka hóvihar. Isten háta mögötti, magányos tanyaházából bevásárolni indul kisteherautóján Annie Wilkes, a Sheldon-regények könnyes rajongója. Az árokba borult autóroncsban kedvenc szerzőjére ismer, kinek összetört testében alig pislákol az élet. Kihúzza az árokból. Hazaviszi. Életre kelti. Új Sheldon-regényt akar. Csak magának."

Nagyon izgalmas könyv, kész érzelmi hullámvasút megtoldva egy-két durva jelenettel. Stephen King kötelező művei közé tartozik.

4. Shea Ernshaw: The Wicked Deep - Gonosz mélység


Fülszöveg:

"A Csendes-óceán parti városkában kétszáz évvel ezelőtt három nővért halálra ítéltek boszorkányságért. Köveket kötöttek a bokájukra, és a kikötő mély vízébe lökték őket. Azóta minden nyáron visszatérnek egy rövid időre, és három lány testébe költözve bosszút állnak azzal, hogy fiúkat csalnak a kikötőbe, és vízbe fojtják őket. Akárcsak sok helybeli, a tizenhét éves Penny Talbot is beletörődött a várost sújtó átokba. De ebben az évben, a nővérek visszatérésének éjszakáján egy Bo Carter nevű fiú érkezik, akinek fogalma sincs arról, hogy milyen veszélybe csöppent. Bizalmatlanság és hazugságok kezdenek terjedni az eső áztatta utcákon. Penny és Bo is gyanakszik, hogy a másik titkokat rejteget. A halál pedig gyorsan utoléri azokat, akik nem tudnak ellenállni a nővérek csábításának. Penny azonban olyasmit is lát, amit mások nem. És muszáj lesz választania: Bót mentse meg, vagy saját magát."

Már az első oldalaktól magával ragadott és nem eresztett, ahogy a lányok és az óceán sem eresztette a fiúkat. Kicsit én is katasztrófa turistának éreztem magam, aki lélegzetvisszafojtva várta mi fog történni. Nem mertem este olvasni, annyira átéreztem a hangulatot, idegtépő volt.

5. Lisa Jewell: A fenti lakók


Fülszöveg:

"London egyik divatos kerületében, Chelsea-ben áll egy jókora ház, amelyben egy kisbaba ébredezik a bölcsőben. Jól táplált, szépen gondját viselik. Örömmel várja, hogy valaki felvegye.
A konyhában holttestek oszlanak. Valaki sietős üzenetet firkantott melléjük. Már több napja halottak. Ki vagy kik viselték gondját a kisbabának? És hová lettek?
Két család ügyei gabalyodtak össze.
Ebben a házban nagyon sötét titkok lakoznak."


Számomra lehetetlen volt letenni. Annyira megbabonázott a hangulata, a feszültség belém ivódott és rettentő kíváncsi voltam, hogy mitől lett az a ház ilyen gonosz. A legvégén lévő történésektől pedig a hideg kirázott. Az emberi elme teljes elborulása, amikor már csak a megszállottsága létezik és mindebből semmit nem vesz észre a környezet, hiszen teljesen hétköznapinak mutatja magát. Félelmetes.


Ti mely könyveket adnátok még a listához? Melyik a legborzongatóbb olvasmányotok?
Várom az ajánlásokat hozzászólásban!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése