Kiadó: General Press
Fordította: Mayer Ingrid
Oldalszám: 224
Fülszöveg:
Melyik az az étel, amiért bármit megtennél, csak hogy még egyszer megkóstolhasd?
Egy csendes kiotói mellékutcában van egy különleges étterem. A Koisi és édesapja, Nagare által vezetett kifőzde csodálatosan extravagáns ételekkel kényezteti a vendégeit. Ám nem ez a fő ok, amiért érdemes hozzájuk betérni…
Az apa-lánya páros ugyanis másféle szolgáltatást is nyújt. Zseniális nyomozói képességeik birtokában képesek újraalkotni egy-egy ételt a vendégeik múltjából: olyan fogásokat, amelyek a kulcsot jelenthetik az elfeledett emlékek felidézéséhez vagy a jövőbeli boldogság megtalálásához. Legyen az marharagu vagy makrélás szusi – az idő homályába vesző receptek étterme kapcsolatot teremt a múlttal, és utat mutat egy szebb élethez.
6 ételen és emberi történeten keresztül ismerjük meg a kifőzdét. Mindig is érdekelt, miből állnak a japán ételek, most elég részletesen megismerhettem az összetevőket. A legtöbb történet jellemzően egy gyermekkori ízre tér vissza, amelyből szépen lassan megismerjük az adott illető történetét és ettől válnak igazán értékessé.
Személy szerint egy kicsit lassúnak éreztem a könyv folyását, a történetek sem tartogattak eget rengető katarzisokat, viszont talán ez az egyszerűség és hétköznapiság a könyv legnagyobb bája.
A könyv fülszövege tökéletesen összefoglalja a történet lényegét és varázsát. A különleges étterem nem csupán gasztronómiai élményt nyújt, hanem egyfajta kapcsolatot teremt a múlt és a jelen, valamint az emberi érzelmek között.
Talán sokszor nem is realizáljuk mennyire fontosak az ízek, illatok, ételek az életünkben, vagy, hogy mennyi mindent kapcsolunk hozzájuk. A Kamogava Kifőzde rávilágít minderre, kicsit mi is előásunk régi emlékeket és talán jobban értékeljük, ami nap, mint nap körbevesz.
Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak!
Értékelésem: 4 / 5
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése