8/19/2022

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl | Történetek a kávézóból

Eredeti megjelenés:
2015

Megjelenés: 2018

Kiadó: Kossuth

Fordította: Béresi Csilla

Oldalszám: 250

Fülszöveg:

"Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg."


Megjelenés:
2022

Kiadó: Kossuth

Fordította: Béresi Csilla

Oldalszám: 238

Fülszöveg:
"Tokió egyik mellékutcájában több mint egy évszázada kínálja gondosan elkészített kávéit a Funiculi Funicula. Városi legendák szerint mást is tud ez a hely: vendégei szigorú szabályoknak engedelmeskedve visszamehetnek az időben. A régi és új karakterek sorában ismét négyen vállalkoznak erre a feladatra. Kockázatos kalandjuk során barátaikkal, családtagjaikkal és szerelmeikkel találkoznak. Noha a múlt a szabályok szerint nem változtathatja meg a jelent, mégis olyan impulzust ad az időutazóknak, ami megkönnyíti életük folytatását.
A szívmelengető érzelmekkel és sok-sok bánattal teli regény arra buzdítja az olvasót, hogy maga is feltegye a kérdést: „Mihez kezdenék, ha visszamehetnék az időben?”
Mielőtt a kávé kihűl

Kíváncsian vártam mit tartogat számomra ez a könyv. Csodálattal figyelem a japán emberek gondolkodásmódját és felfogását. Ebben a könyvben is egyből megéreztem a japán hangulatot és érdekes volt belelátni, hogyan gondolkoznak.

A könyvet több történet alkotja, amelyek mégis összefüggnek. A kávézó különlegessége, hogy vissza lehet látogatni a múltba annyi időre, amíg ki nem hűl a kávénk, viszont fontos tudni, hogy ez a látogatás nem változtat a jelenen. Elsőre értelmetlennek hangzik, viszont, aki elveszített valakit, kétkedés nélkül visszamenne még ennyi időre is. Ám nem csak a halál által elragadott hozzátartozókról volt szó. Egy szerelmes pár félreértése is tisztázódott, illetve egy betegség miatt a férj fokozatosan kezdte elfelejteni a feleségét, azonban a feleség a visszautazás miatt teljesen másképp kezdte el látni a helyzetet, amely jó irányba terelte a kapcsolatukat.
Sok szempontból elgondolkodtató olvasmány. Kellemes, de szívettépő, viszont engem elvarázsolt a hangulata.

Értékelésem: 4,5 / 5




Történetek a kávézóból

A folytatásban újabb történeteket ismerhetünk meg, bár engem az első rész jobban magával ragadott, kicsit sok volt az ismétlés.

Viszont itt is akadtak érdekes történetek és olyan fordulatok is megfordultak az emberek fejében, amely még valósabbá tette. Ráadásul a titokzatos szereplőről, az olvasó szellemről is többet tudunk meg. Azonban nem csak az ő múltjához és történetéhez kerülnünk közelebb, hanem a kávézó dolgozói és ikonikus szereplőihez is.

Összességében nagyon érdekes sorozat, érdekes eljátszani a gondolattal, hogy visszautaznánk-e a múltba?

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Értékelésem: 4 / 5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése