6/06/2024

Daniel Kraus: Bálnahullás

Megjelenés: 2024

Kiadó: Agave

Műfaj: hard sci-fi, thriller

Fordította: Szaszkó Gabriella

Oldalszám: 352

Fülszöveg:

"Jay Gardiner a lehetetlenre vállalkozik – meg akarja találni apja holttestének maradványait az Atlanti-óceánban Monastery Beach partjainál. Tudja, hogy kevés esély van a sikerre, de Jay azt gondolja, ez az egyetlen járható útja annak, hogy felszabaduljon a bűntudat súlya alól, melyet az apja halála óta cipel magával, aki nemrég öngyilkosságot követett el.

A merülés jól kezdődik, de egy óriáskalmár hirtelen megjelenése Jay-t komoly veszélybe sodorja, melyet aztán a végtelenségig fokoz egy táplálékért érkező ámbráscet feltűnése. Jay hamarosan a kalmár csápjai között találja magát, mely egyenesen magával rántja a bálna szájába, majd pedig a bálna első gyomrába a négy közül. Jay gyorsan ráébred, hogy csupán egyetlen órája maradt, mielőtt az oxigéntartálya kimerülne – egy óra, hogy legyőzze saját belső démonait, és kiszabaduljon a bálna gyomrából."

Már az év elején felkeltette a figyelmem A Bálnahullás. Az alaphelyzet izgalmas kérdést vet fel: mi történik, ha egy búvárt lenyel egy bálna? Van egyáltalán esély a menekülésre? Ez az izgalmas felütés már önmagában is kíváncsivá tett, és alig vártam, hogy megtudjam, mit rejtenek a könyv lapjai.

Az első fejezetek után nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ez nem egy szokványos történet. Már az elején megéreztem a könyv egészen egyedi, borongós, elmélkedős hangulatát. A mű leginkább Jay és édesapja kapcsolatát bontja ki és boncolgatja, mivel Jay rengeteg gyermekkori sérelmet cipel apja szigorú elvei miatt. Ezeket az érzéseket sosem tudták megbeszélni, így Jay egy utolsó merüléssel akarja lezárni ezt a korszakot az életében.
Jay vállalkozása már önmagában is érzelmi hullámvasút, hiszen az Atlanti-óceán mélyén, Monastery Beach partjainál keresi apja holttestének maradványait. Tudja, hogy kevés esélye van a sikerre, de azt gondolja, ez az egyetlen módja annak, hogy felszabaduljon a bűntudat súlya alól, amit apja öngyilkossága óta cipel magával.

A merülés kezdetben jól alakul, de hirtelen megjelenik egy óriáskalmár, amely komoly veszélybe sodorja Jay-t. A helyzetet csak tovább bonyolítja, amikor egy táplálékért érkező ámbráscet is feltűnik. Jay hamarosan a kalmár csápjai között találja magát, melyek egyenesen a bálna szájába rántják. Innen kerül a bálna első gyomrába a négy közül. A feszültség egyre csak nő, ahogy Jay ráébred, hogy csupán egyetlen órája maradt, mielőtt az oxigéntartálya kimerülne. Ez az egy óra nemcsak a fizikai küzdelemről szól, hanem arról is, hogy Jay-nek le kell győznie saját belső démonait.

Amikor kézbe vettem a könyvet, tartottam tőle, hogy unni fogom, de erről szó sem volt. Egyszerűen száguldottak a lapok a kezeim között, hiszen mindig olyan helyzetekbe kerültünk, aminek tudni akartam a végét. Rádásul a könyv fő kérdése is folyamatosan lebegett előttem: vajon sikerül-e túlélnie Jaynek?

A történet meglepő, fordulatos és a végletekig izgalmas. Jay útja az óceán mélyén nem csupán fizikai küzdelem, hanem egy mély érzelmi utazás is, amely során szembe kell néznie múltbéli sérelmeivel, bűntudatával és lelke legmélyebb bugyraival. A könyv hangulata és a karakterek mélysége annyira magával ragadó, hogy egyszerűen nem tudtam letenni.

Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy igazán nem mindennapi könyvet olvasni. A Bálnahullás egy mélyen elgondolkodtató történet az emberi lélekről, megbékélésről és a túlélésről. 

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!

Értékelésem: 5 / 5






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése