6/03/2024

Jesmyn Ward: Most leszállunk innen

Megjelenés: 2024

Kiadó: 21. Század

Kiadói sorozat: KULT Könyvek

Oldalszám: 320

Műfaj: mágikus realizmus, történelmi fikció

Fordította: Gy. Horváth László

Fülszöveg:

Annist egy fehér rabszolgatartó nemzette, aki eladja délre. A hosszú menetelés során a lány édesanyjához kapcsolódó emlékeiben talál vigaszra, illetve a nagymamájáról szóló történetekben, aki harcos volt Afrikában. Annis számára e két nőalakon keresztül nyílik meg a kézzelfogható valóságon túli szellemvilág, amelyben ott van a föld és a víz, mítosz és történelem; ott vannak azok a szellemek, amelyek adnak és nevelnek, és azok, amelyek manipulálnak és elvesznek.

Az alászállás története végeredményben egy újjászületés története, amely során Annis visszavívja a jogot, hogy ő kormányozza saját életét.

A Most leszállunk innen egy megterhelő, mégis magával ragadó olvasmány, amely egy fiatal lány, Annis küzdelmes életébe enged betekintést. Az amerikai polgárháborút megelőző években játszódó történet bemutatja a rabszolgaság borzalmait és a túlélésért folytatott harcot. Annis számára a választás lehetősége szinte ismeretlen fogalom, mégis bámulatos kitartással áll helyt a legnehezebb körülmények között is.

Első pillantásra a KULT Könyv kiadása, és a lenyűgöző borító fogott meg, majd a gyász, mint központi téma ragadott magával. A könyv nyelvezete és hangulata azonban minden várakozásomat felülmúlta. A gyönyörű nyelvezet különleges élményt nyújt, a kemény téma, ötvözve a lírai, gyönyörű mondatokkal olyan kontrasztot képzett, amely valami egészen egyedülálló olvasmányélményt adott.


Annis története megrázó és elgondolkodtató: egy rabszolga lány, akit saját rabszolgatartója nemzett. Ahogy idősödött, apja figyelme egyre inkább ráterelődött, de édesanyja megvédte őt. Ennek súlyos ára volt: anyját eladták, és Annist elszakították tőle. Ekkor Annis teljesen egyedül maradt, csak az édesanyjáról és harcos nagymamájáról szóló emlékei tartották benne a lelket. A lány világa szinte delíriumos állapotban tárul elénk, ahol a valóság és a képzelet határai összemosódnak, mely nem is csoda, tekintve mennyi traumát kellett túlélnie.

Annisnak élete két legfontosabb nőalakján keresztül nyílik meg a valóságon túli szellemvilág, ahol föld és víz, mítosz és történelem keveredik. E szellemek között vannak olyanok, amelyek adnak és nevelnek, és olyanok is, amelyek manipulálnak és elvesznek. Annis számára az alászállás története végeredményben egy újjászületés története, amely során visszavívja a jogot, hogy ő kormányozza saját életét.


A könyv nem csupán Annis története, hanem egy családé is, amely a rabszolgatartás sötét bugyraiban él és harcol. Annis és családja női tagjai igazi harcosok, és a könyv betekintést nyújt az élet komor oldalába is. Megmutatja, hogy a legnehezebb időkben is van remény, illetve, hogy a legnagyobb próbatételek közepette is meg lehet találni a belső erőt és a túléléshez szükséges hitet.

Az író húsba vágóan ábrázolja a rabszolgaság brutális valóságát és a lány belső világát. Ahogy a történet halad előre, az olvasó mélyebben belemerül Annis érzelmi és mentális küzdelmeibe. Az író nem fél megmutatni a szenvedést és a fájdalmat.

Engem azonban sajnos sok helyen elveszített a könyv. Ebben a delíriumos állapotban nem mindig tudtam követni az eseményeket, illetve Annis karaktere sem tudott hozzám közel kerülni. A borongós és kilátástalan hangulat jelentősen visszavett a lelkesedésemből, illetve nem történtek a művön belül olyan csavarok, amelyek kiszakítottak volna ebből a katatón állapotból, így egy ponton túl egysíkúnak éreztem.



Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik nem rettennek vissza a nehéz női sorsoktól és a kicsit monotonabb, inkább a lelki folyamatokra koncentráló könyvektől. A gyönyörű nyelvezet és az egyedi hangulat különleges élményt nyújt, miközben bemutatja egy fiatal lány küzdelmes életét, aki nem ismer más életet, csak ezt.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

Értékelésem: 3,5 / 5







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése