8/20/2023

Jenny Mollen: A lájkok városa

Megjelenés: 2023

Kiadó: XXI. Század

Fordította: Ács Eleonóra

Oldalszám: 288

Fülszöveg:

Megan Chernoff tehetséges szövegíró, jelenleg nincs munkája. Második gyereke születése után úgy érzi, az élete megrekedt. A férje munkája miatt családostul New Yorkba költöznek, ahol Meg összeismerkedik Daphne Cole-lal, a gyönyörű, stílusos, ismert anyainfluenszerrel. Értetlenül, de örömmel fogadja Daphne érdeklődését, bókjait, figyelmét – pillanatok alatt bekerül egy exkluzív mama-vacsoraklubba, flancos wellnessprogramokon vesz részt. Daphne megosztja vele az ismertségéből adódó előnyöket, és Meg követői is ezerszámra gyarapodnak. De vajon őszinte a kettejük közötti kötelék? Meg azon kapja magát, hogy sodródik, már nem ura a legfontosabbnak: a férjéhez és két fiához fűződő kapcsolatának. Közben feltűnnek neki a Daphne aprólékos műgonddal kialakított imázsa alatt húzódó repedések. Meg senkire sem számíthat, miközben vissza kellene találnia a valódi életéhez. De egyáltalán mit jelent az, hogy valódi?

Erősen imbolyogtam a 3,5 és 4⭐ között, de úgy gondolom, hogy eléri azt, amiért íródott. Sokkoló.

A lájkok városa mélyreható betekintés a közösségi média által keltett látszólagos tökéletesség és a valóság közötti konfliktusba. A könyvben a főszereplő, Meg, egy tehetséges szövegíró, aki második gyermekének születése után érzi, hogy az élete megrekedt. A történet Daphne Cole-lal való találkozásával kezdődik, egy gyönyörű és stílusos anyainfluenszerrel, aki bemutatja Megnek a közösségi média színes és csillogó világát, ami innentől kezdve beszippantja.

Meg egyre mélyebbre kerül ebben a látszólag csillogó világban, azonban egy idő után kezd rádöbbeni, hogy a virtuális látszat gyakran ellentétben áll a valósággal. A társadalmi média által felépített idealizált képek és életstílusok hamar elhomályosítják a valódi értékeket és kapcsolatokat. Ahelyett, hogy élvezné az életet és a szeretteivel töltött időt, Meg elkezdi követni Daphne példáját, és egyre inkább belesodródik a külsőségekbe és a látszatvilágba.

Megnek annak ellenére, hogy viszonylag megvan mindene, mégis kevésnek érzi, elszédíti a kirakat világ, ami a közösségi médiából árad.

Így, külső szemlélőként sokkal szembetűnőbb mennyire káros a közösségi média és a függőjévé lehet válni. Megan elkezd hazudozni, mindenben a kirakatnak való megfelelés a legfontosabb, amire még a háziállatát, sőt a családját is képes feláldozni. Ezek annyira erős pontok voltak a könyvben, hogy kicsit le kellett tennem és nem kicsit elgondolkoztatott.

Jellemzően nem nagyon hat rám a közösségi média, ám mégis volt, hogy észrevettem, hogy ha csipogott a telefonom szinte sürgetés vett rajtam erőt, hogy azonnal meg kell néznem, könyvbloggerként is van, hogy előjön bennem a nyomás, hogy még több tartalmat készítsek, posztoljak még, nem elég, kevés vagyok stb. Pont ezért, volt, hogy beleszaladtam és rengeteget volt a kezemben a telefonom, vagy valamit görgetnem kellett, vagy a trendeket figyeltem vagy tartalmat gyártottam és csak néztem, hogy szép lassan elszaladnak mellettem a pillanatok. Erre felkaptam a fejem és elhatároztam, hogy elég volt. Nagyon nem jó ez az irány és számomra ennyi elég is volt belőle. Idén pl. az olvasott könyvek számát sem tűztem ki, csak olvasok, kényelmesen, ahogy jól esik, és ugyanígy semmi mást sem fogok erőltetni

A történetszálat kicsit gyengének éreztem, azonban erős a mondanivaló és az üzenet a közösségi média káros hatásairól. Az olvasók végigkövethetik, ahogy Meg a virtuális világ csábításának engedve elveszti önmagát és fontos kapcsolatait. A sztori központi kérdése az, hogy mi a valódi boldogság, és hol található meg. Miközben Meg átlépi a látszatok és valóság közötti határt, ráébred, hogy az igazi öröm a valós és mély kapcsolatokban rejlik, nem pedig a külsőségekben és az online elismerésben.

Összességében, a könyv nagyon elgondolkodtató és aktuális. Rávilágít, hogy az idő, amelyet ebben a látszat világban töltve elszalasztunk sosem jön vissza, azokat a pillanatokat a családunkkal, vagy  a hozzánk közel állókkal sosem fogjuk visszakapni és elvesztegettük egy értelmetlen, virtuális dolog miatt. Érdemes ezt észben tartani. Az utolsó 1 mondat keretbe foglalta és értelmet adott az egész könyvnek. Ha úgy érzem, hogy a telefonom sokat a kezemben van, egyből eszembe jut ez a könyv.

Köszönöm a lehetőséget a XXI. Század Kiadónak!

Értékelésem: 4 / 5






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése