11/24/2020

Dr. Csernus Imre: Főnix


Megjelenés éve:
2020

Kiadó: Jaffa

Oldalszám: 300


Fülszöveg:

"Főnixként ​élni? Döntés kérdése. Megtehetjük, hogy öreg főnixként ragaszkodunk jól megszokott életünkhöz és félelmeinkhez. De dönthetünk másképp is. Magunk mögött hagyhatjuk mindennapi félelmeinket, hogy készen álljunk az újjászületésre. A legendák szerint a főnixmadár élete végén a fészkével együtt porrá ég, és a tűzből egy új, fiatal főnix születik. A történet mindenki számára ismerős, de csak kevesen gondolnak bele, milyen üzenetet hordoz életünkben az újjáéledő tűzmadár szimbóluma. Csernus Imre úgy véli, a mostani, járványtól sújtott, válságos időszak eddig soha nem látott lehetőséget kínál a megújulásra. Új könyvében a főnix legendájából kiindulva egész rendszert épít fel, amelyben élesen rávilágít mindennapos hazugságainkra, végigveszi sorra a buktatókat és érthetően bemutatja az újjászületés feltételeit. Már csak az a kérdés: öreg vagy fiatal főnixként szeretnénk élni és megélni a jelen kihívásait. „Meg kell fogalmaznunk, mit szeretnénk elégetni ahhoz, hogy újjászülessünk, különben a fészek csak terebélyesedni fog, nem pedig felgyulladni. Akkor pedig nem lesz új főnix, vagyis nem lesz megújulás. De nemcsak az a kérdés, hogy mit szeretnénk elégetni, hanem az is, hogy egyáltalán merjük-e elégetni. És ez az egyik legnagyobb konfliktus, mert a legtöbb ember nem meri elégetni a jelenlegi, vacak életét. Nem meri elégetni a megszokást.”


A jelenlegi helyzet igencsak megosztja az embereket, pont ezért voltam kíváncsi egy szakember meglátásaira.

Sok mindenen gondolkoztam ezzel a helyzettel kapcsolatban és a doktor úr is körbejárta ezeket a témákat és megfogalmazta a hozzátartozó kérdéseket is, amelyekre a választ is kifejtette. Szinte egy ültő helyemben kiolvastam. Nem is emlékszem mikor olvastam ki ennyire lendületesen egy könyvet.

Maximálisan egyet tudok érteni az általa leírtakkal. Az általa képviselt gondolkodásmód követendő. Sűrűn hirdette a könyvön keresztül, hogy a legegyszerűbb megoldások a legjobbak. 

"...az iskolázott ember mindig bonyolultan tol ki magával".

Annyira igaza van. Sok, egy egyénnek a világ végét jelentő kérdésre vagy legnagyobb félelmét megtestesítő témára pofon egyszerű válaszokat szolgáltat és ekkor szembesülhetünk vele, hogy valójában kétféleképpen lehet szemlélni az életet. Megnehezíthetjük a saját életünket, de ezzel magunkkal tolunk ki. Még mindig szinte csengenek a fülemben ezek a mondatok:

"- Van még dolgod itt?

- Van.

-Akkor mitől félsz?"

Rengeteg felesleges dologhoz ragaszkodunk. Ebben a helyzetben sem vagyunk képesek értékelni azt, amink van. Azokat az értékeket továbbra is figyelmen kívül hagyjuk, amelyekkel rendelkezünk.

Hiszem, hogy ez az időszak a befelé figyelés időszaka, lehetőség lenne az önfejlesztésére vagy csak önmagunk tüzetesebb megértésére.

A könyv fókuszba állítja a figyelmünket és szépen arra tereli, amerre valójában figyelnünk kellene.

Nagyon szeretem a doktor úr stílusát, szókimondó, szemfelnyitó, és őszinte, ez most sem volt másképp.

Összességében, ha valaki nem tud ezzel a helyzettel mit kezdeni akkor erősen ajánlott a Főnix elolvasása, mivel olyan gondolatmenetre vezet rá, (de lehet hogy már csak egy-egy mondat is elég lesz), ami majd erőt ad és amihez majd mindig vissza lehet nyúlni.

Értékelésem: 5 / 5


Kedvenc idézeteim:


Egyéb összefüggésekben viszont arról, aki szelíd, általában azt gondolják, hogy gyenge, erőtlen. Sőt nem csupán gyenge, hanem ő az áldozat. Holott a szelídségben mindig van erő. Attól, hogy valaki nem tüntető módon erős, még nem gyenge. Aki azt kiabálja, hogy ő milyen erős, az valójában nem az. Ezzel szemben, aki szelíd, az attól még lehet kemény, mint a kő. Rendíthetetlen, mert olyan szilárd a hite abban, amiben hisz, hogy megengedheti magának, hogy kedves legyen és szelíd.

A lelki erősség számomra azt jelenti, hogy, amiben hiszek, azt soha nem adom fel. Soha, semmi és senki kedvéért. Soha nem adom fel a tartásomat és az álmomat, amiben hiszek.

Mert királykodni lehet fél szemmel a vakok országában, de ez még nem a látás.

Az öntudatlan embernek, aki tele van feszültséggel, állandóan szüksége van arra, hogy találkozzon hozzá hasonlókkal, és felületes fecsegéssel elterelje a figyelmét a belső háborúról.

A tisztelet és az elfogadás összefügg, mert ha tiszteletben tartom a másikat, akkor elfogadom.


Kép forrása: pinterest.com

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése