8/28/2024

Daisy Wood: Párizs elfeledett könyvesboltja

Megjelenés: 2024

Kiadó: 21. Század

Fordította: Lévai Márta

Oldalszám: 382

Fülszöveg:

Egy háború tépázta város.

Egy veszélyes titok.

Egy sokkoló árulás.

Párizs, 1940: A szerelem városát markában tartja a háború. Jacques felesége bujkálni kényszerül, a férfinak pedig tétlenül kell néznie, amint a nácik mindent elvesznek, ami drága számára. Csupán egy dolog maradt még meg, imádott könyvesboltja, a La Page Cachée.

De aztán kopognak, egy fiatal nő áll az ajtóban, gyerekkel. Menedéket kérnek – Jacques tudja, muszáj lesz mindent kockára tennie, hogy megmentse az életüket.

Napjainkban: Juliette és a férje végre eljutottak Franciaországba, álmaik romantikus nyaralására. De ahogy telnek a napok, Juliette ráébred, eltávolodtak egymástól. A nő új kalandra vágyik. Ezért amikor véletlenül betoppan a kis, elhagyatott üzletbe, amelyen kint van az „eladó” tábla, úgy érzi, sorsszerű döntés előtt áll.

És az elfeledett könyvesbolt több mindent tartogat, mint ami első pillantásra látszik…

A könyv olvasása előtt úgy gondoltam, hogy egy könnyedebb, romantikus történetet fogok a kezemben tartani, viszont még a fülszöveg elolvasása után sem számítottam arra, hogy ennyire komoly és drámai szálak bontakoznak majd ki. A történet két idősíkon játszódik, ahol az egyik szál a II. világháború idejére, míg a másik a jelenbe kalauzol minket. A könyv két főszereplője Jacques és Juliette, akiknek élete és sorsa párhuzamosan halad előre a történetben, mégis eltérő időkben és helyzetekben találják magukat.

Jacques története, aki egy hangulatos párizsi könyvesboltot üzemeltetett, különösen érdekes volt számomra. A II. világháború kitörésével élete gyökeresen megváltozott, és olyan nehéz döntésekkel kellett szembenéznie, amelyek nemcsak őt, de szeretett könyvesboltját és imádott feleségét is veszélybe sodorták. A felesége forrófejű természete miatt többször is bajba kerültek, ami végül odáig vezetett, hogy el kellett válniuk egymástól. Jacques történetét olvasva bele tudtam magam képzelni abba a nehéz és embert próbáló időszakba, amikor minden egyes döntésnek komoly következményei voltak. Elég volt akár egy rossz ruhadarab, egy rossz nézés vagy egy nem megfelelő megszólítás és szörnyű probléma alakulhatott ki belőle. A háború sújtotta Párizs hangulata, az állandó félelem és bizonytalanság szinte tapintható volt a lapokon keresztül.

Juliette szála a jelenben játszódik, ahol egy másfajta küzdelemmel kell szembenéznie. Férje hűtlensége miatt a nő elhagyja régi életét, és újrakezdi Párizsban. A két történet közötti párhuzamok érdekesek voltak, hiszen mindkét szereplőnek új életet kellett kezdenie egy-egy traumatikus esemény után. Juliette karaktere jól bemutatja azt, hogy a múlt árnyai hogyan kísérthetnek minket még akkor is, ha minden erőnkkel próbálunk új utakat találni. Illetve ékes példája volt, hogy milyen az, amikor számunkra nem megfelelő társ mellett kötöttünk ki.

A két idősík közötti váltás dinamikája jól megtervezett volt, azonban azt vettem észre, hogy számomra a múltban játszódó rész sokkal izgalmasabb és megfogóbb volt, mint a jelenben zajló események. Jacques és felesége története tele volt feszültséggel és váratlan fordulatokkal, amelyek folyamatosan fenntartották az érdeklődésemet. Ugyanakkor a jelen szála, Juliette története, számomra kevésbé volt megragadó, és néhol kicsit el is veszítette a varázsát.

Az is lehet, hogy a könyv komoly hangvételű témái miatt nem a megfelelő hangulatban kezdtem bele az olvasásba, ami befolyásolta az élményemet. Előzetesen talán egy könnyedebb olvasmányra számítottam, így a váratlanul, az emberi lélek legmélyére hatoló történet kissé más irányba terelte az elvárásaimat. Elképzelhető, hogy a könyv jobban működött volna számomra, ha a hangsúly nagyobb részt a jelen eseményeire került volna, ami oldotta volna a hangulatot és a múltba való visszatekintések csak bepillantásként szolgáltak volna.

Azonban mindezek ellenére nem tudom vitatni, hogy a könyv hitelesen ábrázolta a II. világháború időszakának hangulatát és Jacques dilemmáit. A történet jól érzékelteti, hogy a múlt mennyire formálhatja a jelent, és milyen nehézségekkel kell szembenézniük azoknak, akik túléltek egy ilyen borzalmas időszakot. A könyv olvasása közben gyakran éreztem, hogy mintha magam is ott lennék a háború sújtotta Párizs utcáin, ahol minden sarkon veszély leselkedik, és minden egyes döntés végzetes lehet.

Összességében a könyv egy olyan történet, amely mély érzelmeket és komoly témákat boncolgat, és bár néhol vontatottnak éreztem, mégis sikerült lekötnie és elgondolkodtatnia. Azoknak ajánlom, akik szeretik az olyan regényeket, amelyek több idősíkon játszódnak, mély és komoly témát boncolgatnak és amelyek a történelem és a jelen közötti párhuzamokat elemzik.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

Értékelésem: 4 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése