1/30/2017

Chihayafuru

Chihayafuru 1-2. évad

(forrás)

Az első évadban megismerkedünk Chihayával, aki nagyon szép, egyből felfigyelnek rá a fiúk, azonban pár pillanat alatt kiderül, hogy ő nincs tisztában azzal mennyire jól néz ki és amúgy is inkább fiús lány, így egy szempillantás alatt el is riasztja az udvarlóit.
Egy új iskolában kezdődik a történet. Chihaya éppen azon mesterkedik, hogy kiragasszon egy karuta klub plakátot. Hivatalos karuta klubot szeretne alapítani, régi gyerekkori barátjával Taichival, így szeretnének barátokat szerezni, mint régen...



(A karuta egy japán kártyajáték. Az alapja, hogy tudni kell a 100 klasszikus japán verset. Az animében  megismerkedhetünk a verseny karutával. Ez egy az egy elleni játék. Az egyes játékosok elé 25 lap van kiterítve, 3 sorban, amit véletlenszerűen húztak ki a 100 kártyából. A lapokon a versek utolsó sorai láthatóak. 15 perc felkészülési idő áll rendelkezésükre, hogy megjegyezzék a kártyák helyzetét, utána kezdődik a felolvasás. A játékot egy bíró és egy olvasó segíti. A játékosok már az első szótag vagy szó hallatán ki tudják találni, hogy melyik kártyát olvassák fel, így minél hamarabb igyekeznek megszerezni. Az győz, akinek a térfeléről hamarabb elfogynak a lapok.)

(forrás)
...Visszaugrunk az időben, amikor még kisgyerekek voltak és végig követjük, hogy alakult ki a karuta szenvedélyük. Taichi és Chihaya egy osztályba jártak. Arata új tanulóként érkezett az osztályukba így mindenki bántotta és kiközösítették, kivéve Chihayát, akivel összebarátkoztak.
Arata mutatta meg Chihának, hogyan kell karutázni. Chihaya bevonta Taichit is, aki szerelmes volt belé, így csatlakozott hozzájuk, úgyhogy már hárman játszottak, így csoportversenyeken is tudtak indulni. Erős kis csapattá és jó barátokká kovácsolódtak össze.
Azonban új iskolába kerültek, Aratának pedig el kellett költözni, mivel megbetegedett a nagypapája, így elszakadtak egymástól.
(forrás)
Itt visszaugrunk a jelenbe, a karuta klub alapításhoz, viszont ez a kártyajáték egyáltalán nem számít a menő sportok közé, így sokat kell dolgozniuk, hogy csatlakozzanak hozzájuk és elismerjék őket hivatalos klubnak...

A 2. évadban már hellyel közzel kialakult a csapat, viszont még új tagokat kell toborozniuk vagy elveszik tőlük az ideális gyakorlótermüket, így nem tudnának készülni a nagy versenyekre. Céljuk ugyanis, hogy megnyerjék az országos csoportversenyt, illetve egyéniben is a legtöbb kategóriában akarnak a legjobbak lenni. Titokban még abban is reménykednek, hogy újra találkozhatnak és játszhatnak Aratával.

(forrás)
Legelőször az fogott meg, hogy mennyire szépen van megrajzolva az egész történet. A karuta adott ennek egy különleges hangulatot, így már az elejétől fogva lekötött. Szeretem, amikor még tanulhatok is a kultúráról :)
Az érzelmek széles skáláját felvonultatja. Sírtam és nevettem a szereplőkkel együtt. Teljesen hozzám nőttek.
A versenyek nagyon izgalmasak voltak, nem lehetett kitalálni mi fog történni. Közben mindenki életében adódtak problémák, amiket az iskolai teendők mellett is igyekeztek megoldani.
Taichi reménytelenül szerelmes Chihayába, amit a lány észre sem vesz. Sokszor már sajnáltam szegényt.
Viszont így is voltak nagyon szép pillanatok, és az egész történetet átitatta a karuta versek különleges világa és a szerelmes versek hangulata. Az opening és az ending mindkét évadban tökéletesen illeszkedik az animéhez.
Egy igazán izgalmas, gyönyörű és különleges anime volt. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a hasonló történeteket :)

Értékelésem: 5 / 5

A legjobb AMV, ami tökéletesen átadja a történet hangulatát:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése