7/16/2022

Genevieve Gornichec: A boszorkány szíve

Eredeti megjelenés: 2021

Eredeti cím: The Witch's Heart

Megjelenés: 2022

Kiadó: Agave

Megvásárolható: agavekonyvek.hu

Fordította: Ballai Mária

Oldalszám: 368

Fülszöveg:

Angurboda története ott kezdődik, ahol a legtöbb boszorkányé véget ér: egy égetésnél. Ezt kapja ugyanis büntetésül Ódintól, amiért megtagadja tőle a jövő ismeretét. A tűztől sebzett és erejétől megfosztott Angurboda egy távoli erdő rejtett zugába menekül – itt talál rá egy férfi, aki Lokiként mutatkozik be, és a nő kezdeti bizalmatlansága ellenére hamarosan őszinte és igaz szerelem szövődik közöttük.

Hamarosan három különleges gyermekük születik, különleges sorsokkal. Angurboda a világ végén, Ódin mindent látó szeme elől rejtve neveli őket, ám, ahogy lassan visszanyeri látnoki képességét, úgy ébred rá, hogy boldog élete – és vélhetően mindenki másé – nagy veszélyben van. Hamarosan el kell döntenie, hogy elfogadja saját és családja végzetét, vagy fellázad és megváltoztatja a jövőt.
A boszorkány szíve nem csak megjelenésében egyedi és megbabonázó, de a tartalma is magával ragad.

Angurboda története már az első lapoktól teljesen lebilincselt és ez nem változott egészen a végéig sem.
Boda karaktere rendkívül megfogott, elképesztően magával ragadott a történet, a legendák világa és az egyedi hangulat.

Egy tó partján csöppenünk a történet közepébe, ahol a megtépázott Boda próbálja összeszedni magát, amikor egy utazó megkörnyékezi. Boda távolságtartóan kezeli az új jövevényt, ám őt ez cseppet sem zavarja, levakarhatatlan társasága lesz a boszorkánynak.
Rengeteg gondolatot felszínre hozott bennem, kellemesen mély könyv, ami ötvözi az élet nagy állomásait a legendák világával. Nem igazán vagyok képben az északi mitológiákkal kapcsolatban, a Marvel világból ismerem Thor, Odin és Loki karakterét, így nagyon érdekes volt más szemszögből látni a őket, igaz ez Loki karakterének nem éppen előnyére vált. Viszont pont ő és Boda kapcsolata hozta fel bennem a legtöbb gondolatot. Loki tipikusan az a típus, akit a legtávolabb érzek magamtól. Szájhős, lyukat beszél az ember hasába, de, ha a tettekre kerül a sor, akkor nme lehet rá számítani, sőt mindig azt nézi, mi a jó saját magának, ennek érdekében pedig képes bármit megtenni. Nem lopta be magát a szívembe az egyszer biztos.

Viszont a történet fantasztikus volt. Eleinte szoknom kellett a borongós hangulatot, azonban ehhez a rideg, könyörtelen helyszínhez nagyon jól illett, ráadásul fokozatosan érezni lehetett, hogyan változtatta Boda egyre otthonosabbá abarlangot, hogyan érezte egyre jobban magát új életében.

A látomások rengeteg izgalmat csempésztek a lapok közé, sosem lehetett tudni, kezdődik el a Ragnarök. Boda és Loki gyermekeitől először meglepődtem, nem tudtam őket hova tenni, de annyira illettek ebbe a mondákkal átszőtt világba, hogy teljesen természetes volt a jelenlétük.


Összességében elképesztően izgalmas könyv. Nagyon felkapott könyvvé vált, amit maximálisan meg tudok érteni. Különleges, egyedi és érdekes köntösben, rendkívül összeszedetten tálalja elénk az északi mitológiákat. Aki esetleg ugyanabban a cipőben jár, mint én, tehát nem annyira járatos ezekben a mondákban, tökéletes első könyv is lehet a témában, nekem még jobban felkeltette az érdeklődésem, biztos, hogy folytatni fogom ebben az irányban is az olvasmányok gyűjtését.
Nagy élmény volt, ritka, amikor könyv ennyire be tud rántani, csak ajánlani tudom.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!

Értékelésem: 5 / 5


Kedvenc idézeteim:

– És ki dönti el melyik érzés terhes, és melyik nem?
– Gondolom, te.
A bűntudatnak súlya van, anyaboszorkány. Ne cipeld tovább, ha előrébb akarsz jutni!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése