12/03/2023

Bauer Barbara: Vörös posztó

Megjelenés: 2023

Kiadó: Jaffa

Oldalszám: 300

Fülszöveg:

Körösi ​Laura háromgyermekes, boldog házasságban élő ötvenes nő. Az élete ugyan izgalmaktól mentes, de talán éppen ezért gondolja úgy, hogy ennél többet nem is kívánhatna magának. Férje sikeres építész, a három fia közül az egyik egyetemre jár, a másik nősülni készül, a harmadik lázadó kamaszévei előtt áll. Laurának nincs más dolga, mint egyengetni a gyerekei útját, és segíteni férje munkáját. Nagy ritkán mégis rátör egy sosem élt élet utáni nosztalgikus vágy. Ilyenkor elmegy a nagyanyjához, és szétnéz a dédnagymama festményei között a padláson.

Laura gyermekkorát a dédnagymamája, nagymamája és édesanyja hármasában töltötte, a három nő hallgatással teli, feszült kapcsolata között egyensúlyozott, miközben fogalma sem volt, mi okozza az örvényt a felszín alatt. Legjobban a dédnagymamájához kötődött, a bohém, ifjúkorában színésznőnek készülő, később minden örömét a festésben kiélő asszonyhoz.

Hosszú évek teltek el, mire Laura teljesítette egykori ígéretét, és a dédnagymama festményeiből kiállítást szervezett. Arra azonban nem számított, hogy minden egyes kép a saját múltjának egy darabja, minden egyes szín egy emléktöredék, a képekhez tartozó elbeszélések pedig lassan kibontakozni engednek egy évtizedekre hallgatásba burkolódzott történetet.

Titkok, elhallgatás. Vajon mi okoz nagyobb lelki terhet: a kíméletes csend, vagy a kimondott, olykor kegyetlen valóság?

Bauer Barbara legújabb könyve a női sorsok mélységeibe kalauzol, egy lenyűgöző utazásra invitál minket. Ahogy a Kétszáz éves szerelem is elvarázsolta a szívemet, ez a mű is hasonló hatást gyakorolt rám, hiszen az írónő rendkívüli képességgel festi meg a női karaktereket, valamint az őket generációkon át összekötő finom szálakat.

A Vörös posztó története Laura, a háromgyermekes anya körül bontakozik ki, miközben egy kiállítás szervezése dédnagymamája festményeiből, élete legmeghatározóbb napjává válik.

A műben a jelen és múlt csodás keringőt jár egymással, miközben az is világossá válik, hogy napjainkban, egy középkorú nő milyen mindennapi küzdelmekkel és problémákkal szembesülhet, illetve ez hogyan csapódik le belső világában.
A könyv legnagyobb üzenete a családi traumák feltárására irányul, illetve, hogy mennyire fontos ezeket a belső blokkjainkat feloldani, meggyógyítani. Laura története nem csupán egy nő életének bemutatása, hanem egy olyan példa is, amely átível a korokon és tanulságos lehet minden olvasó számára.

Az írónő műve által szembe találhatjuk magunkat azzal, hogy milyen kihívásokkal kell megküzdenünk napjainkban, és mik azok a belső vívódások, amelyek befolyásolják mindennapjainkat. Ez az emlékezetes és érzelmekben gazdag utazás lehetőséget ad arra, hogy új megvilágításba helyezzük életünket, és átfogóbb nézőpontból tekintsünk saját tapasztalatainkra, környezetünkre, múltunkra és felmenőinkre. 

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

Értékelésem: 4 / 5








0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése