4/24/2024

Jagiszava Szatosi: A Moriszaki Könyvesbolt

Megjelenés: 2023

Kiadó: Athenaeum

Kiadói sorozat: Athenaeum Global

Fordította: Nagy Anita

Oldalszám: 192

Fülszöveg:

A huszonéves Takako élete fenekestül felfordul, amikor csalódik a szerelmében, ráadásul a munkahelyén is felmond. Segítségére rég nem látott nagybátyja, Szatoru siet: felajánlja, hogy költözzön be a családjuk által működtetett antikvárium, a Moriszaki Könyvesbolt emeleti szobájába. Takako vonakodva ugyan, de elfogadja a meghívást, és átköltözik Tokió Dzsinbócsó negyedébe, az „antikvárium-csodaországba”, ahol egymást érik a könyvesboltok és a könyvkiadók.

Takako számára a környék kétszeresen is idegen, egyrészt azért, mert még soha nem járt arra, másrészt pedig azért, mert nem szokott olvasni. Lassanként mégis megszereti a városrészt, barátokat szerez, az olvasás pedig a szenvedélyévé válik. Amikor úgy érzi, az élete végre egyenesbe került, felbukkan egykori szerelme, Hideaki…


Rendkívül szeretem az ázsiai, slice of life (mindennapi élet) témájú könyveket, egyébként is a japán gondolkodással mindig is nagy áhítattal ismerkedem, így a csodaszép borító mellett ez is arra ösztönzött, hogy elolvassam a Moriszaki Könyvesboltot.

Takako élete fenekestül felfordul, amikor csalódik a szerelmében, és felmond munkahelyén. Azonban egy váratlan ajánlat révén új lehetőségek nyílnak előtte. Szatoru, rég nem látott nagybátyja felajánlja, hogy költözzön be a család által működtetett antikvárium emeleti szobájába. A Moriszaki Könyvesboltba vezető útján Takako felfedezi Tokió Dzsinbócsó negyedét, ahol antikváriumok és könyvkiadók hálózzák be az utcákat.

Kezdetben idegen a környezet és a könyvek világa a lány számára, de lassanként beleszeret mindkettőbe. Ráadásul a gyerekként furcsa nagybácsinak elkönyvelt Szatorut is jobban megismeri, ami teljesen átalakítja a róla kialakult képet. Ráadásul az olvasás a lány szenvedélyévé válik, ami által új barátságokat is talál az új városrészben. Azonban, amikor úgy érzi, az élete újra egyenesbe kerül, váratlanul felbukkan egykori szerelme, Hideaki.

A Moriszaki Könyvesbolt regény az elismerést kiváltó japán író, Jagiszava tollából született, és olyan érzékenyen mutatja be a világot, ami elvarázsol. A könyv a valóságban is létező Dzsinbócsó negyedben játszódik, ahol az antikváriumok és könyvesboltok sora várja az olvasni vágyókat.


Az író különleges stílusában a régi könyvek áporodott illatától kezdve, a megalázottság keserű ízéig minden hangulatot és érzelmet igyekszik átadni, pont ezért úgy érezhetjük, hogy mi is belecsöppenünk a Moriszaki Könyvesbolt megnyugtató környezetébe. Takako története egyben a megbocsátás, az önelfogadás és az újrakezdés szép példázata. A könyv során végigkövethetjük a lány önismereti útját, újra felelevenítjük az első szakítás és árulás fájdalmát, azonban a családi kötelékek, valamint a múltunk ismeretének fontossága is erősen megjelenik a történetben.

Őszintén szólva kicsit többet vártam a könyvtől, ám a maga nyugodt, lassú módján mégis magával ragadott. Igaz, túl sok mindent nem kell várni tőle, nincsenek benne nyaktörő csavarok, ám pont ez adja a báját. Olyan, mintha a könyv kinyitásával Takako bőrében ébrednénk és végigélnénk egy részletet az életéből.

Engedd, hogy a Moriszaki Könyvesbolt elvarázsoljon, és fedezd fel Takako útját a könyvek világában. Ajánlom, aki szereti a lassabb, elmélkedősebb műveket az életről.

Értékelésem: 4 / 5





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése