11/30/2020

Polus Enikő: Életünk mellékszereplői


Megjelenés éve:
2020

Kiadó: Jaffa

Oldalszám: 382

Fülszöveg:

"Egy ​ajándékba kapott alma a piacon, egy ismeretlen ember kedves mosolya az utcán, egy edző biztató szavai, egy társ segítő keze… Mindennapjaink során, a folyton változó helyzetek és kihívások közepette számos olyan emberrel találkozunk, akik mellékszereplők életünk „meséjében”, amelyben ideális esetben mi magunk játsszuk a főszerepet. De vajon kik ők és miként formálják történetünket? Milyen hatással vannak ránk? Egyáltalán észrevesszük őket? És mi kinek az életében töltjük be a mellékszereplői „küldetésünk” és az hogyan hat ránk? 
Polus Enikő szerint lelki készségeink és képességeink csak életünk mellékszereplőin keresztül fejlődhetnek ki igazán. Ezen mellékszereplőink folyamatosan ott vannak velünk: hol segítenek, hol feladatokat adnak, hol hátráltatnak, hol a jelenlétükkel hatnak ránk. Hol könnyítik, hol nehezítik az életünket. Komoly érzelmeket, indulatokat és örömöt is kiváltanak belőlünk. Az érzelmi intelligencia fejlesztése abban segít, hogy tisztán lássuk ezeket a helyzeteket és helyén kezeljük a különböző szerepköreinket.
Az interaktív utazásra hívó kötet szerzője saját tapasztalataiból, mások élményeiből és a mesevilágból származó példákkal illusztrálja az életünkben felbukkanó mellékszereplők funkcióját. Rajzoljuk meg saját érzelmi térképünket, ismerjük fel életünk mellékszereplőit a könyv segítségével!"

Életünk mellékszereplői.  Már a cím láttán is rengeteg mindenen elkezdtem gondolkozni. Hiszem, hogy emberek nem véletlenül érkeznek az életünkbe és mi is okkal lépünk be máséba. Kíváncsi voltam, hogy egy szakember hogyan vélekedik erről.

Rendkívül tartalmas könyv. Látszik, hogy rengeteg munka van benne. Számomra egy szakkönyv volt, csak barátságos köntösben. A hangvétel és a mesék beleszövése is egy barátságos hangulatot kölcsönzött.

Számos személyes élmény vagy a való életből vett tapasztalat színesítette az elméleti tudnivalókat, valamint gyakorlatok, segítő kérdések is segítették az olvasót. Sőt rajzok, de akár olyan oldalak is szerepeltek, ahol mi magunknak kellett lerajzolni valamit. Érdekes volt.
Úgy gondolom, hogy nehéz helyzetekben vagy ha valamit esetleg nem értünk, hasznosak lehetnek a felmerülő témák, kérdések és gyakorlatok.


Ami meglepett, hogy tárgyak is lehetnek mellékszereplőink, eddig erre nem is gondoltam, pedig teljesen kézenfekvő. 

Mindenképp úgy gondolom, hogy fontos az EQ-t fejleszteni és hangsúlyozni a köztudatban is a fontosságát. Meglátásom szerint a könyv elérte célját, kellemes hangvételben,barátságosan, de edukál a témával kapcsolatban és ez dicséretes. Biztos, hogy még többször vissza fogok hozzá térni, számos példa vagy gyakorlat segíti a megértést, így ha ehhez kapcsolódó élethelyzetben találom magam úgy gondolom segíteni fog.

Eddig is igyekeztem odafigyelni erre a témára, de voltak pontok, ahol az írónő rávilágított, hogy vannak helyzetek ahol másképp lehet segíteni valakinek, mint ahogy én elképzeltem, bár általában a csendes hallgató szerepét igyekszem betölteni, néha nem tudtam eldönteni, hogy jól teszem-e, segítséget nyújtok-e ezzel, megnyugodtam, hogy nagyon is :)

Köszönöm a Jaffa Kiadónak a lehetőséget!


Értékelésem: 4,5 / 5


Kedvenc idézet:

Soha nem baj, ha nem mindenki szeret, de legyen valaki, aki igen.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése