9/15/2021

Hidasi Judit: Április út

Megjelenés: 2012 ; 2021

Kiadó: Álomgyár

Sorozat: Kovács Vera I.

Fülszöveg:

"A kilencvenes évek elején egy kisvárosban találkozik először Kovács Vera és Csenger Bálint. Mohón és szenvedélyesen szeretnek egymásba, de az élet közbeszól. Tizenöt év múlva újra találkoznak a nyüzsgő Budapesten. Bálint felelősségteljes, de magányos orvossá vált, míg Vera pizzafutárként dolgozik.
Vera közel tíz éve szakította meg a kapcsolatot a szüleivel, amikor felbukkan a húga, hogy meghívja az esküvőjére. Vera újra kitárja az ajtaját és a szívét: gyógyulást keres.
Ezen az úton barátokra lel, és visszatér az életébe a szerelem is. Így, Bálinttal egymás kezét fogva próbálják feldolgozni egy régi nyár fájdalmas eseményeit.
Hidasi Judit csodálatosan felemelő sorozatának első regényéből kiderül, mi történik, ha egy tragédia miatt el kell válnod attól, akit szeretsz. Történet az elengedésről, a gyógyulásról és a család erejéről."

Hidasi Judittól még nem volt alkalmam olvasni,  így egyre jobban bővül azon magyar írók listája, akiknek elkezdtem megismerkedni a munkásságukkal.

Egy 15 éves tinédzser, Vera életébe csöppenünk bele, aki a helyi edző lánya, szép és kivételezett, mégis neki is megvannak a problémái, amelyekkel küzd. Viszont a barátaival, legjobb barátnőjével szépen elevickélnek az élet tengerén, majd ehhez a csapathoz Bálint is csatlakozik, ami végzetes történések láncolatát indítja be, és mindkét fiatal életét teljesen más pályára állítja.
Vera stílusával, gondolkodásával már a könyv elején sem tudtam kibékülni, nagyon távol áll tőlem. Érdeklődve figyeltem milyen aktuális problémák zavarják meg életének állóvizét, hogyan látják ezeket gyerek fejjel és milyen megoldást eszközölnek rá közösen, főleg a legjobb barátnőjével.

Rendkívül szerettem, hogy a 90-es években játszódik, különleges hangulatot adott a könyvnek.

Visszatérve a fiatalokra, felmerül számtalan probléma, amely ilyen idős korban felbukkan az ember életében: a szülők lehet elválnak, a legjobb barátnő féltékeny az új pasira, illetve tipikus, tinédzseres bénázások is fel-feltűnnek. Azonban van egy pont Vera életében, ami sorsdöntő és ezt csak utólag fogja megtudni. Innentől ez a tragédia határozta meg a következő, több, mint 10 évét.

Konkrétan, hogy mi történik nem fogom lespoilerezni, azonban ekörül az esemény körül fognak cikázni a gondolataim, mivel ez a könyv legfőbb konfliktusa.

Valahol megértettem, hogy miért reagált így Vera, de leginkább nem és a számtalan borzalmas döntését sem. Szinte nekem fájt olvasnom, hogy mikbe kergette bele saját magát és mennyire lehetett volna másképp is.

A könyv második felében, azonban elkezdett fejlődni, a dolgok is elkezdtek másképp alakulni az életében, talán elkezdett felnőni. Sok mellékszereplő nagyon sokat adott a történethez, megkedveltem őket, és a nehéz légkört is elkezdték szépen feloldani, ráadásul pont ők segítik a legtöbbet Verának, hogy képes legyen önmagában feloldani azokat a gátakat, amelyeket az évek során felépített.
Bálinttal nem értettem a kapcsolatukat. Inkább se veled, se nélküled, sokszor a lefolyt párbeszédeket sem tudtam hova tenni, azonban akadt egy-két szép romantikus jelenet.

Viszont, amit a legjobban értékelek: a mondanivaló. Még ha sok időbe és számtalan rossz döntésbe is került, Vera fejlődött és visszatekintve képes volt belátni, hogy a döntéseivel sok fájdalmat okozott, valamint hajlandó volt a változtatásra. Úgy gondolom, hogy ez a történet segíthet olyan tinédzsereknek, akik kilátástalannak érzik a helyzetüket és egy kicsit előrevetítheti a jövőt, hogy mi van, ha az önpusztítást választják. Nem érnek el vele semmit, csak még nyomorultabbul fogják érezni magukat. Mindenki a saját döntéseiért felelős, kár ezt másra hárítani, vagy más döntéseit a saját vállunkra venni.

Összességében főleg a tinédzser hangvétel miatt nehezen találtunk egymásra a történettel, Vera nagyon távol áll tőlem. Azonban hiszem, hogy tükröt mutathat az ebben az életszakaszban súlyos terhekkel küzdőknek és bízom benne, hogy elriasztja őket ettől az úttól. Mindig van más út.

Köszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak!

Értékelésem: 3,5 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése