9/26/2022

Susanna Leonard: Marie Curie és a teremtő álmok

Megjelenés: 2022
Kiadó: Kossuth
Kiadói sorozat: Ikonikus nők
Fordította: Hatvani Patricia
Oldalszám: 446

Fülszöveg:
Párizs, 1891. Marie már gyermekkorában arról álmodozott, hogy egy nap megszökik az oroszok által uralt és szorongatott Lengyelországból. Aztán húsz évvel később ez az álom beteljesül: Marie a Sorbonne-on tanulhat. Keményen kellett harcolnia ezért, mert a tudomány világában nem szívesen láttak nőt. Marie azonban tudja, mit akar. Minden ellenérzés ellenére beleveti magát a kutatásba – és az életbe. Amikor találkozik a sármos fizikussal, Pierre Curie-vel, a boldogsága kiteljesedik. A férfi lesz a nagy szerelme, az a szerelem, amit keres. Pierre-rel úttörő sikereket ér el. Ezért azonban magas árat kell fizetnie, és Marie nem is sejti, milyen tragikus sorscsapásokat tartogat még számára az élet.

Madame Curie számomra mindig is a történelem egyik legikonikusabb alakja volt, mindig példaképként tekintettem rá. Pont ezért sokat vártam a könyvtől, ám úgy érzem még többet kaptam.

Minden lánynak és fiatal nőnek a kezébe adnám. Többek között azért, hogy soha ne felejtsék el az álmaikat, ne mondjanak le önmagukról és ne áldozzák fel a gondolataikat, ötleteiket csak mert mások ezzel nem értenek egyet. 

Leginkább Marie első kapcsolata nagyon tanulságos. Attól még mert feladná önmagát, a kapcsolat még nem lesz boldog, hiszen nem belé szeretett belé az illető, hanem egy álomképbe, akit elképzelt magának.

Az írásmód és a történetvezetés zseniális. A jelen, tehát már az idősebb Marie és a múlt, a fiatal elbeszélése váltakozik, így sehol sem ül le egy kicsit sem a történet. Ámulattal követtem végig az életét, végtelenül inspirált és ha lehet még jobban tisztelem.


Rengeteg mindennel meg kellett küzdenie, ami ma már nekünk természetes. Elképesztő miken ment keresztül, mennyire semmibe vették, de pont ezért még inkább kiállt az álmai és az elvei mellett.

Majd találkozott Pierrel és az első kapcsolat, illetve az utolsó gyönyörű kontrasztban állt egymással. Jobban lehetett érzékelni miről is szól a valódi szerelem. Egymás támaszai, barátai, kutató társai, cinkosai és még megannyi minden volt ez a két ember egymásnak. Végig mosolyogva olvastam a róluk szóló részeket.

Természetesen a kutatómunkájuk mellett sem tudok elmenni szó nélkül. Példamutató a kitartás és hit, amivel hittek magukban, illetve megdöbbentő volt, mennyire nem tisztelték őket. Ráadásul ismerve a végkifejletet még inkább elgondolkodtató, hogy érdemes-e ennyire feláldozni valami miatt az életet.

Összességében zseniális könyv, az idei év talán  legnagyobb kedvence lett. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Számomra rendkívül motiváló volt és még jobban megerősítette bennem, hogy ki kell állnunk önmagunkért és az álmainkért gondoljon róla akárki, akármit. Illetve, ha belegondolunk, hogy egy egyetemre bejutni nőként, vagy pusztán tanulni majdnem elképzelhetetlen volt, becsüljük meg magunkat, a lehetőségeket, amelyek előttünk vannak és nőként is hozzuk ki a legtöbbet önmagunkból és az elménkből egyaránt.

Köszönöm szépen a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Értékelésem: 5/5* Kedvenc!







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése