6/17/2023

Eszes Rita: Északról fúj a szél

Eszes Rita: Északról fúj a szél
Megjelenés: 2022

Kiadó: Könyvmolyképző

Kiadói sorozat: Rubin pöttyös könyvek

Oldalszám: 428

Fülszöveg:

"Romantikus ​utazás évszázadokon és kultúrákon át.

Ötszáz évvel ezelőtt egy férfi és egy nő, a medve és a lazac útjai elváltak egymástól. A medve az elbitorolt örökségért harcolt, míg a lazac átszelte az óceánt.

Kai napjaink Japánjában még mindig őrizgeti az ainu őslakosok hagyatékát, miközben keresi a helyét a japán közösségben, amely idegenként kezeli. Úgy ragaszkodik a büszkeségéhez, akár a talpa alatt a földhöz. Amíg nem találkozik a lánnyal, aki újra álmodni tanítja őt.

Manuela a gazdagok és kiváltságosok életét élhetné Brazíliában, ám a múltja tele van hazugságokkal és titkokkal. Az egyik titok végül Hokkaidó szigetére vezeti, és a lány lassacskán rádöbben, hogy van, amiért megéri az árral szemben úszni. Különösen, ha az út végén olyasvalaki várja, akinek a szívdobbanásai között otthonra találhat.

Két világ találkozik, mikor az ainu énekek és a brazil mesék összefolynak, és kiderül: a múlt mindenki számára rejt titkokat, a jelenben pedig küzdeni kell az álmokért.

Beteljesülhet vajon a lazac és a medve szerelme?"


A borító, illetve, hogy a történet Japánban játszódik egyből biztossá tette bennem, hogy olvasnom kell 🤭

A történet 2 szálon fut, megismerhetjük szépen fokozatosan az ősök történetét, illetve napjainkban két fiatal bonyodalmakkal hálózott életét, valamint szerelmük kialakulását. A könyv elején egy ősi történet nyitja meg az elbeszélést, amely számomra rendkívül valós és hiteles hangulatot adott az egész műnek. Igaz én nyáron olvastam, maga a történet azonban télen játszódik, így egy újra olvasást el tudok képzelni ha hidegebbre fordul az idő :)

Nagyon tetszett ez a kettősség, a múlt és a jelen ötvözése. Jobban kihangsúlyozta, hogy mennyire fontosak a gyökereink, a családi ereklyéink, hagyományaink. Ráadásul az ainukról is sokat megtudtam, ami számomra újdonság volt, mindig szeretem, ha tanulok is valamit a történetekből. Egy pontig nem is igazán tudtam eldönteni, hogy melyik történet az izgalmasabb: a múlt vagy a jelen.

Eszes Rita: Északról fúj a szél

A múltból több leszármazotton, több családon és élethelyzeten keresztül ismerjük meg a gyökereket. A jelenben pedig két, különböző országból és kultúrából származó fiatal szárnybontogatása kerül kifejtésre. Egyikük egy gazdag, befolyásos család lánya, aki menekül az otthoni rideg, nem törődöm közegből, míg másikuk nem érzi magát a kultúrájába valónak, így mindig is önmaga megtalálásával küzdött.

Néhol számomra túl tinédzseres volt, főleg a végénél éreztem. Amekkora horderejű dolgokról volt szó, ahhoz képest egy kicsit túl egyszerűen ment minden, ám egy Rubin pöttyös esetében ezt nem igazán róhatom fel, pusztán én vagyok túl realista😊

Összességében egy nagyon értékes, különleges könyv a lazac és a medve szerelméről, fiatalos lendülettel, álmokkal és ambícióval. Nem csak különböző kultúrákat ismerhetünk meg általa, felhívja a kisebbségek problémájára a figyelmet, érzékenyít illetve a fiatal felnőttek fiatal lelki világába is betekintést enged.
Mindenképp ajánlom azoknak, akik érdeklődnek Japán és a japán kultúra iránt, azonban ezen felül is, ha egy különleges szerelmi történetet szeretnétek megismerni, akkor az Északról fúj a szél tökéletes választás.

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

Értékelésem: 4,5 / 5







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése