7/08/2023

Lontai Léna: Magányos cédrus

Lontai Léna: Magányos cédrus könyvajánló
Megjelenés: 2023

Kiadó: Álomgyár

Oldalszám: 320

Fülszöveg:

Bárki válhat hajléktalanná, de kevesen tudnak kijönni belőle.

Ernő egy kisközség cigánytelepén született, és megváltás volt számára, amikor csecsemőként egy gyermekotthonba került. Az intézetben szerették, igaz értékeket ültettek el benne, ám a család anyagi előnyt keresve visszakövetelte magának a fiút.

Apja embertelenül és kegyetlenül bánt vele, ezért Ernőt viharos örvényként szippantotta magába a hajléktalanság. A fiú egy ideig átengedte magát ennek a sodrásnak, de aztán minden erejével küzdött azért, hogy felszínre jöjjön. Csakhogy szembesülnie kellett azzal, hogy az elé tornyosuló akadályok meghaladják az erejét…

Vajon sikerülhet egészséges emberként talpra állnia egy hajléktalannak? És ha igen, milyen áron?

Lontai Léna regénye egy mély és elgondolkodtató történet, amit ismét a valóság formált olyan igazzá. Egy olyan világba csöppenhetünk bele, amelyről oly keveset tudunk, és sokszor inkább tudomást sem veszünk róla.

Először is nagyon köszönöm, hogy olvashattam, a dedikálást és az apróságokat pedig nagy becsben fogom őrizni 🤍

Lontai Léna olyan könnyedén, de csodálatosan szövi a szavakat, hogy egyből elvesztem bennük. Nem éreztem magamhoz közel a témát, eleinte tartottam is tőle, mégis egyből beszippantott.

Ernő életét kis korától kezdve ismerjük meg. A gyermekotthonban eltöltött évek, a gyermeki boldogságot és az apró csínytevéseket élvezettel olvastam majd innen egyre inkább nehezedett Ernő életútja. Őszintén olvashatunk mindenről. Nehézségekről, függőségről, kilátástalanságról, illetve az élet azon viharairól, amelyek mindig más irányba terelték Ernő vitorlását.
Lontai Léna Magányos cédrus

Ernő személyisége is egészen különleges, a mosolyáról híres, amely szinte átvilágított a lapok közül és kellemessé tette a könyvet annak ellenére, hogy milyen nehézségekről szólt. Már-már izgalmasabb volt, mint egy film, csak ebben az volt az ijesztő, hogy valóban nem tudtam merre vehet még irányt az élete, amelyet az utolsó fejezetek be is igazoltak.

Lontai Léna tolmácsolásában egy élet bontakozott ki a szemünk előtt, úgy gondolom sok tanulságot rejt magában, az írónő pedig még ebből a nehéz témából is valami fantasztikusat alkotott.

Köszönöm a lehetőséget a kiadónak és az írónőnek!

Értékelésem: 5 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése