2/13/2022

Philip K. Dick: Vulcanus kalapácsa

Eredeti megjelenés éve: 1960

Megjelenés: 2022

Kiadó: Agave Könyvek

Megvásárolható: Agave Könyvek

Fordította: Pék Zoltán

Oldalszám: 176

Fülszöveg:

"A huszadik század pusztító háborúi után a világ kormányai egyetlen szervezetbe tömörülnek, hogy mindenáron megőrizzék a békét a bolygón. A béke biztosítása érdekében az összes fontos döntést a Vulcanus 3 nevű szuperszámítógépre bízzák. Vannak azonban olyanok, akik nem örülnek annak, hogy kihagyják őket a döntéshozásból, másoknak pedig az nem tetszik, hogy a Vulcanus 3 istent játszik. Mindeközben a szuperszámítógépnek megvannak a maga tervei is, amelyekben egyáltalán nem szerepelnek az emberek. Nem csoda tehát, hogy amikor a Vulcanus 3 kezdi elveszíteni az irányítást egy gyorsan erősödő vallásos mozgalom miatt, az egész világon kitör a pokol."


Idén elhatároztam, hogy ki fogok kacsintgatni a komfort zónámból, így az Agave Könyvek újdonsága, a Vulcanus kalapácsa pont kapóra is jött. A mesterséges intelligencia és a fejlődő technika egyre jobban érdekel, viszont a könyv érdekessége, hogy eredetileg 1960-ban íródott, így rendkívül felkeltette az érdeklődésem, hogy akkoriban, hogyan gondolkodhattak erről a témáról, milyen jövőt vetíthettek előre.

Rögtön, egy durva kivégzéssel indul a történet, ami eléggé meglepett, nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan a közepébe vágunk. A világ kormányai úgy gondolták, hogy a jövő háborúinak elkerülése érdekében ideje egységesíteni a döntéseket, így megalakult az Egység, amelynek célja a béke fenntartása, illetve komolyabb döntések esetében Vulcanus 3-hoz fordulhatnak, egy magas rangú mesterséges intelligenciához folyamodnak kérdéseikkel, amely pártatlanul képes politikai és minden egyéb kérdésben dönteni. Legalábbis ez volt terv...
Annak ellenére, hogy egész rövid könyv, ebből menet közben nem sok mindent vettem észre. Átgondolt és teljesen elmélyültem a világban.

Voltak részek, ahol a hátamon is felállt a szőr, kicsit pszicho-thrilleres, viszont ezt még sokkal jobban tudta volna fokozni az író, ami jól is állt volna a történetnek.

A könyv erősen feszegeti, hogy mi lenne, ha a gépek öntudatra ébrednének és rájönnének, hogy az ő érdekeik nem feltétlenül egyezik a miénkkel?

Nem sokat olvasok a témában, de a Vulcanus kalapácsa határozottan lekötött. Ez valaminek a kezdete lesz, hiszen kezdek rájönni, hogy nem is állnak ezek a művek olyan messzire tőlem. A végén számomra túl gyorsan, túl sok minden történt egyszerre, mintha lezavartuk volna abefejezést. Ha ezt egy kicsit jobban kifejti és több borzongást ad a könyvnek, tökéletes lett volna. Azonban így is egy lebilincselő olvasmány, főleg ha tudatában vagyunk, hogy mindez már 1960-ban (!) megfogalmazódott.

Köszönöm az Agave Könyveknek a lehetőséget!

Értékelésem: 4 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése