7/30/2024

Lisa See: A lótusz leánya

Megjelenés: 2024

Kiadó: Libri

Műfaj: történelmi, családregény

Fordította: Megyeri Léna

Oldalszám: 456

Fülszöveg:

Éppen ​amikor a kislány lenyeli a tablettákat, kivágódik az ajtó, és Kuo úrnő lép be. A karja keresztbe fonva a teste előtt, a két keze elrejtve a ruhaujjában – a nyugalom és méltóság megtestesülése, de a tekintete a nyulat bekerítő rókáé. Utána megérkezik Mákvirág is, és a teljes behódolás gesztusával a földre borul.

– Mi ez a szag? – firtatja Kuo úrnő.

– Főzetet készítek magamnak – válaszolom, miközben felemelkedem a szalmaágyról, és tiszteletteljesen fejet hajtok.

– Ebben a házban Vong doktor kezeli a nőket. Nagyon okos ember, az első a családjában, akiből orvos lett. Még ha nem is ő lenne a Jang család gyógyítója, akkor sem engedném meg a menyemnek, különösen, ha olyan fiatal és tapasztalatlan, mint te, hogy saját magának készítsen orvosságot.

– Nagyanyámtól megtanultam…

– Hallgass! Ebben a házban meny vagy, és nem orvos, megértetted?”

Tan Jün-hszien a 15. századi Kínában élt. Gazdag úrnő volt. Annyi lett volna a feladata, hogy élvezze a kiváltságait, selyempapucsokat hímezzen, hangszereken játsszon, verseket szavaljon, fiút szüljön. Ő mégis gyógyítani akart. Nőket, akikhez férfi orvos akkoriban hozzá sem érhetett, és a pulzusukat is csak egy csuklójuk köré csavart rongyon keresztül tapinthatta ki.

Konfuciusz szerint „a művelt nő, értéktelen nő”, Tan Jün-hszient mégis úgy nevelték a nagyszülei, hogy a tudása hasznára váljon. Nagyanyja egyike volt a kevés női orvosnak Kínában, és megtanította a kislányt is az orvoslás alapjaira. Amikor azonban tizenöt évesen a kor szokása szerint elrendezett módon férjhez megy, nagyhatalmú anyósa megtiltja neki, hogy folytassa gyógyító tevékenységeit és a rangjához és neméhez illő életvitelre kényszeríti a családi palota, az Illatos Örömök Kertje falai között. Tan Jün-hszien azonban nem elégszik meg ennyivel, és egy olyan világban, ahol a gyengébbik nemnek jóformán semmi szabadsága sincs, az őt körülvevő támogató nők segítségével lassan eléri a céljait.

A lótusz lánya című könyv valóban lenyűgöző olvasmány. A mű elénk tárja a XV. századi Kína világát, ahol a nők élete és lehetőségei jelentősen különböztek a mai normáktól. Az ilyen történetek mindig mélyen elgondolkodtatnak.

A történet középpontjában Tan Jün-hszien áll, egy rendkívüli nő, aki a nehézségek ellenére is megőrizte önazonosságát és szenvedélyét. Nagymamájától tanulta az orvoslás tudományát, ami abban az időben rendkívül ritka és bátor vállalkozás volt egy nő részéről, főleg, ha azt vesszük, hogy minden olyan foglalkozást alantasnak tekintettek, amellyel bepiszkolták a kezük. Így azon orvosok is alsóbb rangúnak számítottak, akik érintkeztek vérrel. Tan Jün-hszien magas rangú és jó módú családból származott, így ez csak töredéke volt mindannak a dolognak, amelyre oda kellett figyelnie.


A könyv részletesen bemutatja, hogyan tanult és gyakorolt, és milyen kihívásokkal kellett szembenéznie. Ez a rész különösen érdekes volt számomra, mivel bepillantást nyújtott abba, hogyan működött az orvoslás ebben a korszakban Kínában, és milyen szerepet játszottak benne a nők. Jóval nagyobb szerepük volt, mint azt elsőre gondolnánk.

Tan Jün-hszien életének története inspiráló és motiváló. Az ő kitartása és elkötelezettsége példaértékű, különösen akkor, amikor szembesül azzal a társadalmi nyomással, amely megpróbálja korlátozni és háttérbe szorítani. A könyv részletesen bemutatja, hogyan találta meg saját hangját és hogyan állt ki magáért, még akkor is, amikor ez szokatlan és nehéz volt egy nő számára abban az időben. Ez a bátorság és önazonosság inspirálóan hatott rám.

A könyv olvasása közben mélyen elgondolkodtam az akkori szokásokon és gondolkodásmódon. A lábelkötés különösen megrázó téma volt számomra, mégis egyfajta morbid kíváncsisággal olvastam az erről szóló részeket. A mai világban nehéz elképzelni, hogy ilyen szokások a mindennapi élet részét képezték. Arról nem is beszélve, hogy szinte felfoghatatlan, milyen fájdalmas és korlátozó lehetett ez a lányok és nők számára. Az orvoslás terén is számos érdekes és elgondolkodtató részletet találtam, például, hogyan közelítették meg a különböző betegségeket és problémákat vagy milyen hiedelmek kötődtek bizonyos állapotokhoz. Az akkori orvoslás gyakorlatai és elméletei sokszor meglepőek, ám tanulságosak voltak.


Tan Jün-hszien története mélyen megérintett, és az év olvasmányává vált számomra. Életének folyását gyermekkorától végigkövethetjük. Rendkívül szeretem azokat a könyveket, amikor egy emberi életet végigkövethetek. Az ő élete és munkássága nem csak történelmi szempontból érdekes, hanem mélyen emberi és személyes szinten is inspiráló. A könyv tele van olyan pillanatokkal, amelyek bátorítanak arra, hogy dacára minden nehézségnek igenis álljunk ki az elveink és önmagunk mellett. Tan Jün-hszien bátorsága és kitartása arra ösztönöz, hogy mi is kiálljunk saját álmainkért és értékeinkért.

Az írónő ügyesen ötvözi a történelmi tényeket a személyes történetekkel, így az olvasó könnyen beleélheti magát a szereplők életébe és érzéseibe. A gyönyörű leírások és a részletekre való odafigyelés révén a könyv valóban életre kelti a XV. századi Kína világát.

Különösen ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik érdeklődnek az ázsiai kultúra és történelem iránt. A könyv nem csak Tan Jün-hszien életét mutatja be, hanem szélesebb képet is ad a korabeli kínai társadalomról és kultúráról. Az olvasó betekintést nyer a régi kínai orvoslás világába, és megismerheti, hogyan éltek és gondolkodtak az emberek ebben a korban.

A könyv egyik legnagyobb erénye, hogy mélyen elgondolkodtat a női sorsokról és az élet hullámvölgyeiről. Számomra mindig van valami különleges abban, ha egy könyv által a kezemben tarthatom valaki egész életét. Tan Jün-hszien története emlékeztet arra, hogy bármilyen nehézségekkel is kell szembenéznünk, mindig van lehetőségünk kiállni magunkért és megőrizni önazonosságunkat. Az ő példája arra ösztönöz, hogy mi is bátrak legyünk és kitartóak, és ne hagyjuk, hogy mások letörjék álmainkat és ambícióinkat.


Tan Jün-hszien története nagyon a részemmé vált, remélem, hogy mások is hasonlóan inspirálónak találják majd ezt a történetet. Az ő kitartása és bátorsága emlékeztet arra, hogy soha nem szabad feladnunk álmainkat és céljainkat. 

Mély olvasmány női sorsokról, az élet viharairól, amelyben egy virágszál ki mer állni az őt eltaposni vágyók ellen.

Köszönöm a lehetőséget a Libri Kiadónak és a Prológus csapatának!

Értékelésem: 5 / 5* Kedvenc!





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése