7/02/2024

Judy I. Lin: Sötét, édes, bájital

Megjelenés: 2024

Kiadó: 21. Század

Sorozat: Teák könyve II.

Fordította: Weisz Böbe

Oldalszám: 350

Műfaj: fantasy, epikus fantasy

Fülszöveg:

Egy ​királyság hanyatlása – feltámad az ősi gonosz.

Dáxi királyságba betette a lábát a gonosz – a száműzött herceg visszatért, hogy magához ragadja a hatalmat. Tömeges mérgezések híre terjed, a nép retteg, mindenki bizalmatlan.

Ning fiatal kora dacára máris nagy tudású teafőző mester, aki elkíséri Zhen hercegnőt a száműzetésbe. Velük tart Ruyi, a hercegnő hű testőre, és Ning testvére, Shu, aki nemrég épült fel betegségéből. A négy fiatal nő együtt útra kel, és a királyság szerte szövetségeseket keres, akikkel együtt eltávolíthatnák a betolakodókat, és visszavívhatnák a Zhent jogosan megillető trónt.

Ninget továbbra is rémálmok kísértik, amelyekben az aranykígyó háború és vérontás látomásait bocsátja rá. Ősi gonosz ébredezik, sokkal pusztítóbb, mint az emberek jelenkori, kicsinyes viszályai, talán az ország összes mágiája sem lesz elég ahhoz, hogy megakadályozza a pusztítást, és gondoskodhasson a világ fennmaradásáról.

Erősen gondolkoztam a 2,5 és 3⭐ között, sajnos a második rész még annyira sem tudott lekötni, mint az első. Bár az első kötet sem volt tökéletes, mégis volt benne valami vonzó, ami miatt folytattam az olvasást. Az egyedi világ, amelyet a teák köré építettek, valóban figyelemre méltó és érdekes ötlet volt. Ez az alapötlet adta meg a könyv esszenciáját, és vitte tovább a cselekményt olyan módon, hogy az olvasó folyamatosan kíváncsi maradjon.

Az első részben tapasztalt váltott szemszög itt is sokat hozzáadott a történethez. Különösen tetszett, hogy több karakter nézőpontjából ismerhettük meg a cselekményt, mert ez segített mélyebben belelátni a világba és a karakterek belső motivációiba. Az utolsó fejezetek izgalmai is pozitív meglepetést okoztak. Itt éreztem igazán, hogy egy fantasy regényt olvasok, amikor a mágia is nagyobb szerepet kapott. Ezek a részek felpezsdítették a történetet, és egy kis lendületet adtak az amúgy lassan induló cselekménynek.


Azonban a könyv eleje számomra rendkívül nehezen indult és ez hosszú, hosszú részekig elhúzódott. A politikai és hatalmi csatározások sosem kötöttek le igazán, és mivel a könyv nagy része erre fókuszált, nehezen tudtam összpontosítani. A politikai intrikák és a hatalomért folytatott harcok részletes bemutatása gyakran elveszi a fókuszt a karakterek személyes történeteiről, ami számomra kevésbé volt érdekes. Ez a lassúság és a cselekmény ilyen irányú eltolódása miatt nem tudtam teljesen élvezni a történetet.

Az előző részben Kang karaktere felkeltette a figyelmem, és kíváncsi voltam, hogyan alakul kettejük sorsa. Azonban csalódnom kellett, mert úgy éreztem, hogy a romantikus szálat elhanyagolták. A két karakter közötti kapcsolat fejlődése és a romantikus szál kibontakozása helyett a politikai intrikák és hatalmi harcok kerültek előtérbe. Ez a döntés számomra kevésbé volt érdekes, mivel a karakterek közötti személyes kapcsolatok sokkal izgalmasabbak és emberibbek lehettek volna.


Összességében azoknak tudom ajánlani a duológiát, akik szeretik a lassabb, inkább világépítésre, hatalomért folyó belső harcokra és intrikákra épülő fantasyket. Azok az olvasók, akik élvezik a részletes világépítést és a karakterek belső gondolatvilágára helyezett hangsúlyt, valószínűleg értékelni fogják ezt a sorozatot. Bár a könyv nem teljesen az én ízlésemnek megfelelő, örülök, hogy elolvastam, és a polcom ékei között is jól mutat, különösen mivel egy különleges térképpel és poszterrel is ki lehet egészíteni, ami sokat ad az olvasáshoz.


Végül, bár a könyv nem tudott teljesen lekötni, elismerem, hogy az író fantáziája és a világépítés iránti elkötelezettsége lenyűgöző. Ez a könyv talán nem az én világom volt, de értékelem a mögötte rejlő ötleteket, amelyet az írónő megalkotott.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!


Értékelésem: 3 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése