12/07/2020

Kathryn Nicolai: Álmodj szépeket!


Eredeti megjelenés:
2020

Eredeti cím: Nothing Much Happens: Cozy and Calming Stories to Soothe Your Mind and Help You Sleep

Megjelenés: 2020

Kiadó: Álomgyár

Fordította: Abrudán Katalin

Oldalszám: 336


Fülszöveg:

"A folyton zakatoló elmének is jár a pihenés

Ha csak nagy nehezen tudsz elaludni, vagy felébredsz az éjszaka közepén, vagy ha szorongva végzed a napi teendőidet, Kathryn Nicolai Álmodj szépeket! című kötetében remek módszert találsz az elme elalvás előtti megnyugtatására, amely a klasszikus esti mesék örökérvényű vonzerején alapszik.

Az Álmodj szépeket! több millió podcasthallgató által már jól ismert és kedvelt történetei az öröm és az ellazulás apró, édes pillanatait veszik sorra. Valaki tavasszal orgonát csen egy elhagyatott tanyaház kertjéből. Valaki a szentjánosbogarak röptét figyeli a teraszról egy nyári éjen. Milyen egy kirándulás a közeli almaborpréshez ősszel? Milyen részt venni barátainkkal a karácsonyfa égőinek ünnepi meggyújtásán a parkban?

Évtizedes jógatanári és meditációvezetői tapasztalatára hagyatkozva Kathryn Nicolai létrehoz egy világot, ahová az olvasó otthonosan beléphet, amely tele van az érzékszervekhez szóló, tudatosságra és önszeretetre tanító élménnyel, és amely világba lépve a zilált idegek lecsillapodnak, majd kialakulnak a pihentető alvást eredményező, jó szokások. A kötetet kissé hóbortos illusztrációk, hasznos receptek és meditációk is tarkítják."


Rossz alvó vagyok. Van, amikor egyáltalán nem alszok. Na ilyenkor mindig gondolkoztam valami megoldáson. Számoltam én már mindent: birkákat, felhőket, csillagokat. Utálom a számokat, de még ettől sem sikerült elaludnom. Próbáltam a különböző légzéseket is. Na nem sorolok végig mindent, a lényeget akarom érzékeltetni, hogy ez a könyv egy csoda.

A könyv és a módszer alapját a megnyugtató történetek alkotják. Végtelenül egyszerű dolgokra kell gondolni, amelyek mégis képesek mélységes elégedettséggel és nyugalommal eltölteni. Például, mint amikor egy szép téli napon az egész délután kint töltöd, hócsatázol valakivel, aki kedves a lelkednek és azzal a jól eső fáradtsággal, ami csak egy havas, szép téli nap végén tud eltölteni, bemész a meleg lakásba, veszel egy forró fürdőt, felveszed a legpuhább pizsamád és befekszel a frissen húzott ágyneműdbe.


Eddig nem ismertem az ilyen jellegű történeteket. Azonban, amint elkezdtem olvasni, egy kellemes, nyugodt buborékban találtam magam. A történetek végigkövetik az évszakok váltakozását, mindig kiemelve valami apró kis csodát a mindennapi életből. Ez a könyv megtanít észrevenni a csodákat, és rávilágít, hogy igazán az otthonos kis apróságok tudják a legnagyobb megnyugvást okozni.

Azonban ennél sokkal több rejtőzik ezekben a történetekben. Aki egyedül él és sokszor nehezen éli meg, annak is kiváló útmutató, hogyan élvezheti az életét, még akkor is ha éppen egyedül van. Másrészről számomra rávilágított arra is, hogy nem kell túlbonyolítani az életet. Ez a kellemes nyugodtság és derű, ami körbelengi az egész könyvet, annyira megnyugtató volt. 

Az írónő a könyv elején leírta, hogy nem csak elalváshoz használták már a könyvét, hanem sokan írtak neki, hogy akár egy-egy pánikroham felszínre törésekor is segítséget nyújtott az olvasónak.

A gondolkodás mód, amit a könyv képvisel nagyon szimpatikus,és csodálatos, hogy ezt az írónő megosztotta. Számomra hasonlított arra az egyszerűségre, amivel a gyerekek szemlélik a világot. Mindenben megtalálják a boldogságot, örülnek a frissen hullott hónak, megvannak a kis céljaik és boldogok, amikor teljesülnek.  Ez a felnőtt korunkra sem szabadna, hogy kivesszen belőlünk. Legyen akár egy tányér finom étel, a kedvenc teád, a kedvenc bolyhos pulcsid, az ilyen apró kis dolgok is rendkívüli melegséget képesek csempészni a lelkedbe. Egy idézet különösen tetszett és végtelenül igaz:

„Ha ma kedvesen szólsz holnap még könnyebb lesz szépen beszélni.”

Azonban én itt nem állnék meg, szerintem ez a gondolatokkal is így van. Ha ma igyekszünk minél több apró csodát észrevenni, holnap még többet sikerül majd és egyre könnyebben fog menni, egy idő után pedig nem is győzzük majd számolni.

Mindig elalvás előtt olvastam azokat a történeteket, amelyek ehhez a téli időszakhoz kapcsolódtak. Ezután elalváskor már ezzel a kellemes hangulattal mentem aludni, sőt akár a saját gondolataim is beleszőttem egy-egy történetbe. 

A könyv felépítése is nagyon kellemes és csodaszép. Már a belső oldalak is szépek, illetve számos oldalon nagyon aranyos kis illusztrációk találhatóak, amelyek szintén feldobták a kedvem. Az illusztrációk mellett receptek, de meditációs technikák is szerepelnek.

Újabban ezeken a kellemes történeteken gondolkozok, ha aludni megyek és sokkal hamarabb elalszok, jobbat alszok és jókat álmodok. Biztos vagyok benne, hogy az új szokásom lesz ezt a könyvet elalvás előtt olvasgatni, nagyon szeretem a hangulatát. Nálam telitalálat volt, csak ajánlani tudom.

Köszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak!

Értékelésem: 5 / 5




Kedvenc idézet:

"Részben ezért olyan izgalmas, ha az embert ilyen sok könyv veszi körül. Bármelyiket levehetjük, ahogy ott sorakoznak mellettünk, olvasni kezdhetjük, és sosem lehet tudni, hogy melyik szól majd hozzánk, melyik döbbent meg, melyik nevettet meg, vagy fakaszt könnyekre, vagy változtatja meg az egész életünket."


Első kép forrása: giphy.com

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése