1/14/2023

Holly James: Csakis az igazat

Megjelenés: 2022

Kiadó: Álomgyár

Fordította: Réti Blanka

Oldalszám: 352

Fülszöveg:

"Lehet, ​hogy a kívánságod nem úgy teljesül, ahogy szeretnéd… De azt kapod, amire tényleg szükséged van.

A hollywoodi PR-os, Lucy Green nemsokára betölti a harmincat. Azt reméli, végre előléptetik, és hogy a barátja is megkéri a kezét. Azonban a szülinapja előestéjére megbeszélt randira a fiú nem megy el – ami nem először történik meg. Így Lucy egyedül marad a bárban, vagyis nem teljesen egyedül, hiszen a pult másik oldalán egy jóképű csapos áll. A lány a koktélja felett búslakodva azt kívánja, legyen tökéletes másnapi születésnapja. De a dolgok valahogy balul sülnek el, ahogy az gyakran előfordul, amikor a kívánságok valóra válnak…

Amikor Lucy felébred a nagy napon, nem tudja rávenni magát, hogy végigcsinálja szigorú fitnesz- és szépségápolási rutinját – melyekről eddig azt mondta magának, szereti őket. Ráadásul nincs kedve csak egy kanál joghurtot enni reggelire, és a kényelmetlen alakformáló fehérneműbe se akarja beleerőltetni magát.

Amikor a lány megérkezik az irodába, rájön, nemcsak magának, de senki másnak sem tud hazudni többé. Sem az ügyfeleinek, sem a barátjának, sem a görény főnökének. Most, hogy nem tudja eltitkolni, mit érez, Lucynak meg kell küzdenie az összes olyan igazságtalansággal, melyekkel nap mint nap szembesül a munkahelyén, a párkapcsolatában és az élete minden más területén… Az igazság nagyot fog szólni."

A Csakis az igazat azzal fogott meg, hogy a főszereplőnk 1 napig képtelen hazudni vagy olyan dolgot tenni, ami számára kényelmetlen, de mondjuk társadalmilag az az elfogadott. Nem koplal tovább, nem kel fel hajnalban futni, nem préseli magát mini ruhákba stb.

Elég kritikus vagyok a társadalmi normákkal szemben, egyébként sem jól viselem, ha dobozba akarnak zárni, így mindenképp el kellett olvasnom.

A könyv szókimondóan, őszintén rávilágít a női lét sokszor nem olyan rózsás oldalaira is, bár ezek a részek néha már számomra is túlzásokba estek, holott minden szavuk igaz.


Lucy egy menő vállalat marketingese, ahol a legmenőbb sztárok botrányait igyekszik szőnyeg alá söpörni és rendben tartani a megítélésüket. Nos ebből a megvilágításból igen bajos tud lenni, ha az ember nem tudja egy kicsit szépíteni a dolgokat, hanem egyenesen bevállalja a véleményét. Sokszor már-már túl meseszerűnek éreztem, valljuk be a való életben ritkán jönnénk ki jól ebből a történetből és ráadásul olyan katartikus dolgokat is véghezvisz, amit tényleg már egy kicsit túlzás volt.

Igaz, több film is van, ami ezt a koncepciót veszi alapul, hogy valamitől 1 napig igazat mondasz, mégsem éreztem elcsépeltnek.

Egy könnyed, limonádé történet, őszintén szólva nem is kell többet várni tőle, de sokszor az ilyen könnyed művek is nagyon üdítőek tudnak lenni. Ráadásul egy kicsit oldja bennünk, hogy nem kell állandóan a tökéletességre törekedni.

Köszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak!

Értékelésem: 4 / 5






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése