4/10/2023

Karády Anna: Zserbó

Megjelenés: 2023

Kiadó: Gamma Csoport

Sorozat: Zserbó 1.

Oldalszám: 344

Fülszöveg:

"Szerelem ​a századelőn…

1910, Fiume – A Magyar Királyság egyetlen kikötője.

Az Adriai-tenger partján virágzik a kereskedelem, ezért a híres pesti cukrász, Gerbeaud Emil megvásárolja a fiumei csokoládégyárat, és üzletet nyit az abbáziai luxusvillák és fényűző szállodák szomszédságában. Így kerül a fiumei gyorsvonattal a belvárosi cukrászdában dolgozó Szépkúti Blanka kisasszony egyenesen a híres tengerparti sétaútra – a kalapos kisasszonyok és sétapálcás urak legelőkelőbb üdülőhelyének szívébe.

A Gerbeaud-kisasszony útjába egy tengerészt sodor a bóra nevű szél, akivel csupán abban egyeznek, hogy mindkettőjüknek igen határozott víziója van arról, hogyan is képzelik el a jövőt.

Az emberek csupán véletlenül találkoznak életük során, vagy a sors rendeli így?

Vajon a szerelem fordít a sorsunkon vagy éppen beleteljesíti azt?"

Amikor megláttam Karády Anna új könyvét, ráadásul, amikor tudatosult bennem, hogy ismét ennyire gyönyörű lesz, alig vártam, hogy olvassam.

Blanka családi élete nem éppen rózsásan alakul, ám egy valamire való ifjú hölgy nem sajnáltatja magát, hanem saját kezébe veszi az életét még akkor is, ha ezt nem nézik jó szemmel.
Azt azért hozzá kell tennem, hogy ekkoriban nem volt éppen mindennapos, hogy az úrilányok kétkezi munkát dolgozzanak vagy kiszolgáljanak másokat, mint ahogy azt a cukrászdában is teszik, ám pár fiatal, mint Blanka is, inkább az önmegvalósítást választja, fittyet hányva a berögzött szokásokra és nem egy kifizetődő házasságra bízza az életét, hanem megteremti magának, amire szüksége van.
Egy jó hírű cukrászda egyre fontosabb alakjává válik, sőt ez a kaland elkalauzolja egy teljesen új vidékre.

Blankával együtt fedezzük fel ezt a vidéket, illetve a másik cukrászdát, amelyet fel kell virágoztatnia. Végig izgatottan figyeltem, hogyan igyekszik sikeresebbé varázsolni a cukrászdát, imádtam az ötleteit, illetve hogy megismerkedhettem az akkori fogyasztási szokásokkal.
Ismét visszacsöppentem a történelemben és megelevenedett előttem, sőt az Adriai-tenger vidéke annyira más volt, mint Budapest, hogy minden újdonságot szivacsként szívtam magamba. Blanka utazása közben egy nagyon izgalmas karakterbe botlottunk, ami már előre sejtette, hogy sok kalandot köszönhetünk majd neki. Ármin karakteréről akármennyire ordít is, hogy az úrilányok jobb, ha elkerülik, egyikőjük sem tudja távoltartani magát a másiktól és még a megrögzött szívtiprók szívét is el lehet rabolni.
Karády Anna zseniálisan ért a lebilincselő férfi karakterek megalkotásához, ez most sem volt másképp, azonban Blanka is annyira történetbe passzoló karakter volt, hogy végig lebilincselte a figyelmem. Mindez a jó történettel, a történelmi érdekességekkel, az izgalmas fordulatokkal és a szinte tapintható környezettel egyszerűen letehetetlenné vált a regény.

Az írónő újfent brillírozott, rendkívül érdekes témát választott, amelyet fantasztikus köntösben tárt elénk. Sok elvarratlan szál maradt, ráadásul a befejezést is gyorsnak éreztem, így alig várom, hogyan folytatódnak tovább Blanka kalandjai.

Köszönöm szépen az írónőnek a lehetőséget!

Értékelésem: 4,5 / 5







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése