4/27/2023

Tomás Navarro: Kincugi

Megjelenés: 2023

Kiadó: HVG Könyvek

Oldalszám: 310

Fülszöveg:

"Tomás Navarro pszichológus a kincugimesterek filozófiáját használva arra tanít, miként küzdhetjük le a nehézségeket, és gyógyíthatjuk be lelki sebeinket. A kincugi a törött kerámia javításának ősi japán művészete, amelyben a mester arannyal vagy ezüsttel forrasztja össze a törésvonalakat, ekképpen kiemelve a munka fontosságát. Így válik a rekonstruált műtárgy már nemcsak a törékenység, hanem az erő és a szépség szimbólumává is.

Az önsegítő és kríziskezelési kalauz legfőbb üzenete, hogy a megpróbáltatásokban rejlő lehetőségek által mi magunk is erősebbekké és szebbekké válhatunk."

Rendkívül szeretem a Japán kultúrát, érdeklődve olvasok a gondolkodásmódjukról ezért szerettem volna a Kincugit is megismerni.

Őszintén szólva mást rejtett a tartalom, mint, amit vártam ám ez nem volt a kárára.

A könyv lényegében a fájdalom feldolgozását segíti. Életünk legárnyékosabb időszakaira koncentrál és igyekszik minél szélesebb témákban segítségül szolgálni.

Mindenképp ígéretes könyv, hiszen nem ígér habos-babos életet, nem vonja be rózsaszín mázzal a fájdalmat, mint a legtöbb önfejlesztő könyv, és olyan frázisokat sem pukkogtat, hogy a fájdalom megerősít.

A fájdalom feldolgozása

Egy ősi történeten keresztül kezdünk bele a könyvbe és minden fejezetnél folytatjuk tovább a történet megismerését. A különböző fejezeteken keresztül az író körül írja a fájdalmat, boncolgatja azt a kérdést, amelyet mindannyian felteszünk egy-egy nehéz helyzetben: miért éppen én? Segítségével átvesszük, hogyan reagálunk a válságra és hogyan lehet újra összeszedegetni a darabkáinkat.

A fájdalmat és a lelki sebeket nem olyannak kezeli, mint amit el kell rejteni, hanem, ahogyan a kincugi művészete is: a hegeinket, töréseinket bátran vállaljuk fel, hiszen miután összeraktuk magunkat, azok válhatnak a legerősebb részeinkké.

Életszerű és hiszem, hogy ezen életesemények mélyebb megértését hivatott elérni. Már az nagy segítség, hogy beszél a fájdalomról, normalizálja és nem söpri a szőnyeg alá. Sajnos mindenki szembesül vele élete folyamán vagy így, vagy úgy.

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek!

Értékelésem: 4,5 / 5







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése