8/10/2019

Elizabeth Lim: Spin the Dawn

Kiadó: Knopf
Sorozat: The Blood of Stars I.
Kiadás éve: 2019.
Oldalszám: 392

Fülszöveg:
"When Maia Tamarin is presented with an opportunity to change her fortunes, she doesn't think twice about dressing as a boy and traveling to the Summer Palace to attain it. She knows she could lose her life if she is discovered, but the risk is worth it to save her family from ruin and achieve her own dream of becoming tailor to the emperor. There's just one catch: Maia is one of twelve tailors vying for the job. 
Backstabbing and lies run rampant as the tailors compete in a series of challenges to prove their artistry and skill. Maia's task is further complicated when she draws the attention of the court magician, Edan, whose piercing eyes seem to see straight through her disguise. 
But nothing could prepare her for the final challenge: Maia must sew three magic gowns for the emperor's reluctant bride-to-be, from the laughter of the sun, the tears of the moon, and the blood of stars. With this impossible task before her, she embarks on a journey to the far reaches of the kingdom, seeking the sun, the moon, and the stars, and finding more than she ever could have imagined. . . . "

Saját fordítás:
Amikor Maia Tamarin szembetalálkozik a lehetőséggel, amellyel megváltoztathatja a jövőjét, egy percig sem gondolkozik, hogy fiúnak kiadva magát elutazzon a Nyár Palotába. Tudja, hogy akár az életébe is kerülhet, ha leleplezik, de megéri a kockázatot, hogy megmentse a családját az összeomlástól, illetve saját álmát is valóra válthatja és az uralkodó szabójává válhat. Van azonban egy bökkenő; Maia pusztán csak egyike a tizenkét szabónak, akik versenyre kelnek a címért.
Árulás és hazugság kíséri a szabók versengését, ahogy képességeiket és művészetüket különböző próbák során bizonyítják. Maia feladata még bonyolultabbá válik, amikor magára vonja az uralkodó varázslójának, Edannak a figyelmét, kinek metsző tekintete mintha átlátna álruháján.

De semmi nem tudja felkészíteni a végső próbára: Maianak el kell készíteni három varázs-ruhát az uralkodó vonakodó menyasszonyának a Nap nevetéséből, a Hold könnyeiből és a csillagok véréből. Ezzel a lehetetlen küldetéssel maga előtt útra kel a birodalom legtávolabbi vidékeire, hogy felkeresse a Napot, a Holdat, a csillagokat és valami olyat találjon, amit el sem tudott képzelni...
Mostanában rákaptam, hogy angolul olvassak, így felfigyelek a különlegesnek ígérkező új megjelenésekre. Így történt ez a Spin the Dawn esetében is, főleg a borító volt a ludas. Képtelen voltam kiverni ezt a csodát a fejemből és addig-addig motoszkált a gondolataimban, amíg megrendeltem.
Viszonylag hamar megérkezett a Bookdepositoryról és élőben még nagyobb lett a szerelem, mint motnitoron keresztül. Gyönyörű kiadás, különleges védőborítóval, szép keményfedéllel, különleges térképpel, egy szó, mint száz, tényleg elképesztően szép.


A fülszöveg nagyjából keretbe foglalja a történetet, nem tudok semmit hozzátenni, mert már spoiler lenne.

Ahogy olvasgattam a könyvről felkeltette az érdeklődésemet a Kelet-Ázsia ihlette világ, a mágia, illetve az erős női főszereplőt sugalló fülszöveg. Ezek tudatában fogtam hozzá a történethez, ám számos ponton máshogy alakult a kapcsolatunk, mint ahogy én azt elképzeltem.
Forrás
A sztori 3 részre van tagolva, nagyjából így változott a hozzáállásom is.

Az első rész magáról a próbáról szól, kicsit megismerkedünk mindegyik szabóval és az egymás közötti civódásaik kerülnek középpontba.
Ez a rész tetszett a legjobban, ígéretesen indult. Érdekeltek a próbák, számos csavar bolygatta fel az állóvizet, nem mindig lehetett sejteni, mi fog történni, hiába egyértelmű ki nyeri a versenyt, mégsem úgy alakult, ahogy vártam. Itt már egy kicsit kesernyés utóízt hagytak a történtek, de rendületlenül haladtam tovább.
Forrás
A második rész a végső próbát és az alapanyagok felkutatását foglalja magában, viszont inkább az úton történtek és a különböző helyszínek kapták a nagyobb hangsúlyt. Minden megállónál nehezebbnél nehezebb próbák állták útját Maianak. Először a test, majd az ész, végül a lélek próbája következett. Túl nagy felvezetés előzte meg mindegyiket, így magát a próbát kicsit elsietettnek éreztem. Ezt sűrűn tapasztaltam a könyvön keresztül. Például a három legkülönlegesebb ruhát is az úton, lóháton néha varrogatja, meg mindenféle koszos táborhelyen csak úgy előkapja, hogy egy kicsit foltozgassa majd visszagyűri a helyére... 


A második részt is még kedveltem, hiszen érdekes volt, bár jobban élveztem magát az utazást, mint a próbákat, viszont be kell valljam izgalmasak voltak, mégis semmilyenek.
A 2. rész vége már kezdett felidegesíteni, erre jött ,mint hab a tortán az utolsó, harmadik rész. Na itt kész végem volt. Ha nem ilyen drága a könyv és nem sajnálnám, földhöz csapkodtam volna...pfú.

A lényeg, hogy visszaértünk a palotába, de semmi nem olyan fantasztikus, mint kellene. Masszív melankóliába megy át az egész sztori, főhősünknek elment a kedve mindentől, feláldozza magát mindenkiért, a lehető leghülyébb döntéseket hozza és annyira sötét, mint a csillagtalan éjszaka, de egyemmeg még sajnáljam. Természetesen olyan, mint Chuck Norris, fél kisujjal kezeli a helyzeteket meg még kiderül, hogy micsoda erő lakozik benne és már az sem érdekel senkit, hogy nő... Minderre az írónő egy számomra érthetetlen és rendkívül negatív végkifejletet rittyentett az egész végére.


Az életkedvem is elment az utolsó résztől, minden apró kis csodát kiölt belőle, amit még az elején csodáltam. Mindet. Nagyon lehúzta a hangulatom és borzasztóan felidegelt.


Maia az elején még egy kedves ám vasakarattal rendelkező személy volt, erre olyan karakter(le)fejlődésen ment keresztül, hogy egy nyávogós, végtelenül sötét és mártír nőszemélyt kaptunk a végén, akinek rengeteg felesleges agymenése és hisztije van. Kiborított. Nem csak az év legnagyobb csalódása címet szedte össze a könyv tőlem, de a legpocsékabb női főszereplő címet is szívesen odaajándékozom Maiának. 
Na mire a végére értem és újra átgondoltam, miken mentem keresztül ettől a könyvtől ,megint felidegesített. :'D



Értékelésem: 1,5 / 5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése