4/04/2020

Sarah Addison Allen: Sugar Queen - Édes élet

Eredeti megjelenés éve: 2008
Eredeti cím: The Sugar Queen

Megjelenés: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Arany Pöttyös
Fordította: Szakál Gertrúd
Oldalszám: 294

Fülszöveg:
"A ​huszonhét éves Josey Cirrini három dologban biztos: hogy észak-karolinai szülővárosában a tél a kedvenc évszaka, hogy ő egy igazi déli szépség igencsak szánalmasra sikerült utódja, és hogy az édességet legjobb, ha szekrénye rejtekében fogyasztja el.
Josey élete hosszú éveken át eseménytelenül zajlik anyja házában. Vigaszt egyedül az édességekből és romantikus regényekből felhalmozott hatalmas készlet jelent számára, ezek közé menekül minden este…
Egészen addig, amíg egy napon rá nem döbben, hogy a szekrényét elfoglalták. Nem más rejtőzött el benne, mint a helyi pincérnő, Della Lee Baker, a goromba, de érző szívű nő, aki egyharmad részt maga a végzet – de kétharmad részt egy tündéri keresztanya…

Egy szerencsétlen, és hibákkal teli életből menekülve Della Lee úgy dönt, Josey titkos szekrénye a legbiztonságosabb hely számára. Cserébe megváltoztatja Josey életét – mert az bizony egyértelmű, hogy ez a szekrény nem egy boldog nő tulajdona. Della Lee nyers szeretetének hatására Josey hamar lemond a pekándió tekercsről és a karamelláról, felfedezi olykor nagyon is heves női ösztöneit, és hamarosan rádöbben, hogy az élet sokkal több lehetőséget rejt, mint gondolta."
Josey Cirrini Bald Slope egyik leghíresebb családjából származik, ugyanis bevándorló olasz édesapja hozta létre a síparadicsomot, ami a téli hónapokban is turista-paradicsommá változtatta az addig alvó városkát. 
Későn érkezett gyerek volt, ami miatt már összesúgtak a hátuk mögött, emelett rendkívül elkényeztetett volt. Szinte biztos, hogy mindenkinek van valamilyen negatív élménye a kis Josey-val, valakinek ellopta a születésnapi csokitortáját, míg mások édesanyját sípcsonton rúgta. Lássuk be ezek elég fájó sebek tudnak maradni.
Rossz gyermekkori viselkedése miatt, törleszteni akar házsártos édesanyjának, így mindent megcsinál neki, amit csak akar, ezután pedig a gardróbjába megy vigasztalódni: szerelmes regényeit olvassa és csokoládét és sütit majszol titkos rejtekhelyéről.
Ebbe a családi képbe csöppen be egy nap Della Lee, a szókimondó, gátlástalan csapos, így innentől kezdve gyökeresen megváltozik Josey élete.

Az írónőtől már a Csodálatos Waverley kerttel sokat szemeztem, így még nagyobb lett a várakozásom, ahogy megtudtam, hogy ez a könyv is az ő tollából ered. Így nem is kellett csalódnom, az írásmódja zseniális. Kedves, lágy, olyan mesélős. 

Így lassan a tavasz közepén kicsit eltájoltam az évszakot, a könyvnek inkább őszi-téli hangulata van, de ez nem igazán zavart most sem. 

A regény tökéletes elegye a való életnek és a varázslatnak. Itt minden megtörténhet, amire a való életben csak egy nagy sóhajjal gondolnánk. Például könyvek jelennek meg a semmiből, amikre éppen szükséged van, kedves anyósok vannak, akik biztatnak, hogy lopd el nyugodtan a fiukat és hatalmas pelyhekben hulló tökéletes hóesések.
Nagyon bírtam a főszereplőt, kicsit szerencsétlen, kicsit esetlen de egyébként teljesen rendben van a gondolkodása. Ez a mérhetetlen édesség utáni sóvárgása pedig határozottan nem volt rám jó hatással. Folyt a nyálam, állandóan valami karamellben úszkáló vagy csokiban tocsogó édességet akartam majszolni.

Érdekes volt Josey élete, mindenki őt irigyelte, eközben cseppent sem volt irigyelhető az élete, sőt ő is úgy gondolta, hogy mindenki csak szánja. Ezért is volt nehéz dolga az első szerelemmel.Egészen addig nem volt probléma még távolról szemlélte csodálata tárgyát, viszont a dolgok megváltoztak, amivel nem tudott mit kezdeni.

Josey története mellett megjelent még Chloe, Jake és Adam valamint Della Lee története. Ők négyen megtestesítették az egész kisvárost. Mindegyiküknek sajátos élethelyzetük volt, amire próbálták meglelni a megoldást.
Abszolút felnőtt problámákkal foglalkozik a könyv: megcsalás, megromlott házasság, életút keresés, bántalmazó partner, titkok stb.
Mindezek ellenére sehol sem volt nyomasztó. Az írónő zseniális hangulatot teremtett, mindig belecsempészett valami apró kedvességet, ami megmelengette a lelkem.

Számomra Josey édesanyja túl házsártos volt és a végére sem lett jobb, pedig bíztam benne, ehhez képest a szerelmi szálat kicsit keveselltem. Jobban elnyújtottam volna, vagy legalábbis jobb lett volna ha jobban rájuk kerül a hangsúly. 

Összességében egy kellemes, nagyon aranyos történet. Jól esett a lelkemnek ez a kis varázslatos hangulat, ahol elhiszed, hogy minden lehetséges és minden jóra fordul, maximum beköltözik a tündérkeresztanyád a szekrényedbe.

Értékelésem: 4 / 5

Kedvenc idézeteim:

„Miért vesztek meg olyan könyveket, amelyeket azután el sem olvastok?” – kérdezi a lányunk. Ez éppen olyan, mint amikor megkérdezünk valakit, aki egyedül él, hogy miért vásárolt macskát. A társaság kedvéért, természetesen.
Meglepődnél, milyen egyszerű olyan dolgokat megtenni, amiről azt hitted, soha nem lennél hajlandó, ha kiveszed az önbecsülést az egyenletből.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése