11/21/2022

Gabrielle Zevin: Világépítők

Eredeti cím: Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow

Megjelenés: 2022

Kiadó: Magnólia

Fordította: Varga Krisztina

Oldalszám: 512

Fülszöveg:

"Két ​gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás – a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség – különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.

Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit.

Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket."


Az olvasás és a videojátékok kéz a kézben járnak nálam, ez a két dolog szinte teljesen ki tudja kapcsolni a fejem.

A Világépítőkben 2 kisgyerek barátsága egy életen át elkíséri őket, üzlettársakká válnak és végigkísérik egymást az élet viharain

Sam és Sadie két különc karakter, elképesztően okosak így jellemzően mindig, mindenhonnan kilógnak, vagy az irigykedés miatt állandóan bántják őket, ami mélyen megviseli a lelküket.
Ahogy az élet ez a könyv sem habos, sőt gyakran nem is túl vidám, sokan egyes részeit még akár depresszívnek is mondanák. Sam határozottan egy befelé forduló, viszonylag csendes karakter, akit csak Sadie képes megnyitni. Mindkét karakternek megvannak a asaját küzdelmei, amelyeket egész életükön át hurcolnak és próbálják megtalálni a megoldsát, amely majd feloldja őket. Belső világukat pedig legjobban a játékok és a játéktervezés világában tudják kiélni.

Elképesztően mély és elgondolkoztató könyv. Felnőttéválás, belső vívódások, nőként kiemelkedni egy férfiak uralta világban, veszteségek és még sorolhatnám. Az élet legnagyobb kérdéseivel szembesülünk és végigkövethetjük, hogy egy kisgyerek hogyan válik azzá a felnőtté, aki lesz.
Ráadásul a játékokkal és a híressé válással megtapasztalhatjuk, hogy a hírnév micsoda hatalmas erővel tud rendelkezni, mennyire vigyázni kell vele és az alkotókra akár hatalmas nyomást is képes gyakorolni, amelytől megkeseredetté is válhatnak.

Engem végtelenül magával ragadott, nem egy vékony könyv mégis azon kaptam magam, hogy csak úgy fogynak a kezemben az oldalak, ha volt akár egy pici szabadidőm is állandóan nálam volt. Képtelen voltam letenni, amíg a végére nem értem.

Gamereknek egyértelműen kötelező, illetve, ha egy elgondolkodtató olvasmányt szeretnél a kezedbe venni mindenképp ajánlom. Rám rendkívül nagy hatással volt, rengeteg mindenen elgondolkoztam. Ez a felnőtté válás könyve egy kicsit mai, online köntösbe bújtatva. Annak dacára, hogy játékokról szól olyan mélységeket fedeztem fel ebben a könyvben, amihez csak ritkán van szerencsém, 2022 egyik legnagyobb meglepetése volt számomra, ezzel pedig ez év kedvenc könyve is.

Köszönöm a Magnólia Kiadónak a lehetőséget!

Értékelésem: 5 / 5* Kedvenc!







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése