2/16/2024

Kasivai Hiszasi: A Kamogava Kifőzde

Kamogava Kifőzde
Megjelenés
: 2024

Kiadó: General Press

Fordította: Mayer Ingrid

Oldalszám: 224

Fülszöveg:

Melyik az az étel, amiért bármit megtennél, csak hogy még egyszer megkóstolhasd?

Egy csendes kiotói mellékutcában van egy különleges étterem. A Koisi és édesapja, Nagare által vezetett kifőzde csodálatosan extravagáns ételekkel kényezteti a vendégeit. Ám nem ez a fő ok, amiért érdemes hozzájuk betérni…

Az apa-lánya páros ugyanis másféle szolgáltatást is nyújt. Zseniális nyomozói képességeik birtokában képesek újraalkotni egy-egy ételt a vendégeik múltjából: olyan fogásokat, amelyek a kulcsot jelenthetik az elfeledett emlékek felidézéséhez vagy a jövőbeli boldogság megtalálásához. Legyen az marharagu vagy makrélás szusi – az idő homályába vesző receptek étterme kapcsolatot teremt a múlttal, és utat mutat egy szebb élethez.

Kasivai Hiszasi A Kamogava Kifőzde c. könyve egy érdekes utazásra hív az ízek és emlékek világába. A Mielőtt a kávé kihűl mélyen megérintett, ráadásul az ázsiai gondolkodást és könyveket nagyon szeretem, pont a mély gondolatok miatt, így nem volt kérdés, hogy olvasni szeretném a Kamogava Kifőzdét, hiszen már csak a borító is magával ragadott.

A könyv, az ázsiai gondolkodást kedvelők számára igazi csemege, mivel nem csupán a japán gasztronómiába nyerhetünk részletes betekintést, hanem egyúttal elmélyülhetünk a japán kultúrában és az emberi lélek rejtelmeiben.

A történet főszereplői, Koisi és édesapja, Nagare, akik egy kifőzdét vezetnek, és az a hír járja róluk, hogy bárki, bármilyen ételt kér tőlük, legyen az akár egy gyerekkori emlékből megmaradt íz, ők pont úgy elkészítik, mint az eredetit. Igazság szerint nem csupán elkészítik a kívánt ételt, hanem megfűszerezik az elfeledett emlékekkel és érzelmekkel. Ahogy az ételek újraélednek az emberek emlékeiben, úgy tárulnak fel a múlt apró részletei, s ezáltal lehetőség is az élet újraértékelésére.


6 ételen és emberi történeten keresztül ismerjük meg a kifőzdét. Mindig is érdekelt, miből állnak a japán ételek, most elég részletesen megismerhettem az összetevőket. A legtöbb történet jellemzően egy gyermekkori ízre tér vissza, amelyből szépen lassan megismerjük az adott illető történetét és ettől válnak igazán értékessé.

Személy szerint egy kicsit lassúnak éreztem a könyv folyását, a történetek sem tartogattak eget rengető katarzisokat, viszont talán ez az egyszerűség és hétköznapiság a könyv legnagyobb bája.

A könyv fülszövege tökéletesen összefoglalja a történet lényegét és varázsát. A különleges étterem nem csupán gasztronómiai élményt nyújt, hanem egyfajta kapcsolatot teremt a múlt és a jelen, valamint az emberi érzelmek között. 

Talán sokszor nem is realizáljuk mennyire fontosak az ízek, illatok, ételek az életünkben, vagy, hogy mennyi mindent kapcsolunk hozzájuk. A Kamogava Kifőzde rávilágít minderre, kicsit mi is előásunk régi emlékeket és talán jobban értékeljük, ami nap, mint nap körbevesz.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak!


Értékelésem: 4 / 5







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése