2/25/2024

Hadházi Anita: Könnyűszív ~ Előolvasás

Megjelenés
: 2024. március 25.

Kiadó: NewLine

Oldalszám: 330

Fülszöveg:

Képes-e ​szeretni a szív oly sok csalódás után?

Caroline Ansley és Charles Doyle valaha szerették egymást, de egy brightoni utazáson a kapcsolatuk véget ért. Azóta is ugyanabban a faluban laknak, így elkerülhetetlen, hogy találkozzanak, de ma már csak kimért, hűvös viszonyt ápolnak.

Édesanyja halála után a férfi európai körútra indul, míg távollétében a közeli birtokra új intéző érkezik. Joshua Smith elnyeri Caroline szívét, és már az esküvőt tervezik, amikor Charles újra felbukkan. A házasság híre felkavarja a férfit, de nemcsak Charles zavarodik össze, Caroline-ban is feltörnek a régi emlékek, amikről azt hitte, már jó mélyen elzárta őket a szívében.

Az élet megismétli önmagát, amikor a társaság ismét Brightonba megy, és bár egyiküknek sincs kedve a közös utazáshoz, a fájdalmas, tengerparti emlékek felelevenítéséhez, a sors úgy hozza, hogy együtt kell elindulniuk.

Vajon túl tudnak lépni a múlt sérelmein? Őrzik még a szerelmet, amit egymás iránt éreztek? Létezhet második esély azután, ahogy Charles elbánt Caroline-nal, vagy a tengerparton végleg elválnak útjaik?


Ismét abban a megtiszteltetésben van részem, hogy Hadházi Anita felkért legújabb regénye, a Könnyűszív előolvasására, amely 2024. március 25-én fog megjelenni.

A történet más szereplőkkel, de ugyanabban a világban játszódik, mint, amelyet az Örökölt múltnál megismerhettünk.

Caroline, Sophie legjobb barátnője, egy jól nevelt, értelmes úrihölgy, aki nagyon vigyáz nem csak a megítélésére, de a szívére is, ugyanis pár évvel ezelőtt súlyos károkat szenvedett egy fiatalúrnak köszönhetően. Azonban ezt a meghatározó élményt mélyen eltéve a lelkében, ismét komoly döntésre készül, az eljegyzésüket készülnek bejelenteni kedvesével, amikor a rég látott úriember visszatér és fenekestől felfordítja Caroline világát.

Jó érzés volt elmerülni ebben a világban, a vidéki báj engem mindig levesz a lábamról.

Caroline jelenlegi életébe csöppenünk bele, eleinte nem is láttam semmi furcsaságot benne, ám minél jobban megismertem őket, annál jobban láttam az ellentétet Caroline és Joshua között.

Véleményem szerint zseniális húzás volt az írónő részéről, hogy régi naplóbejegyzések segítségével térképezhetjük fel a múltat. Ahogy a lány nosztalgiázik a régi emlékek felett, úgy szövődik egyre kiterjedtebbre múltjának szövete előttünk is, majd pedig szinte, mintha így lenne megírva, megjelent Charles is a kisvárosban.

Személy szerint engem leginkább a két kapcsolat dinamikája fogott meg a legjobban és nekem ez volt a könyv legnagyobb mondanivalója. Joshua esetében Caroline nem lehet önmaga, meg kell felelnie a férfinak, többször elmondja a mű során, hogy tisztában van vele, hogy Joshua nem ér fel az ő szellemi magasságaihoz, mégis, hagyja, hogy a férfi irányítsa, uralja, megmondja, hogy mi az, amit tennie kell, hogyan kell viselkednie vagy éppen mit tehet vagy mit nem tehet a jövőben, akár a saját örökségével kapcsolatban is.

Ezzel szemben, amint Charles-al hozza össze az élet, a lány szinte teljesen megváltozik, mer önmaga lenni, ami a szívén az a száján és a jövőbeli terveit is bátran el meri mondani a férfinak, hiszen tudja, hogy támogatni fogja benne.


Elképesztően érezhető a különbség a két kapcsolatban és ezt a való életre is nagyon hasznos tanácsnak gondolom. Kár beérnünk valamivel, amit igaz tudunk, hogy nem pont olyan, mint amit elképzeltünk, de "nekünk jó lesz" alapon elfogadjuk így életünk folyását. Ha már az elején vannak fenntartásaink, ahogy múlik az idő, azok csak nőni fognak, így érdemes megtisztelni magunkat azzal, hogy teljesen őszinték vagyunk, legalább önmagunkhoz.

Természetesen értettem Caroline fenntartását Charles-al szemben, mégis egy idő után úgy éreztem, hogy direkt inkább butaságot csinál, mint, hogy kövesse a saját szívét. Joshua számomra a kezdetektől fogva ellenszenves volt, tipikusan az a férfi karakter, akit nem tudok elviselni, sokszor annyira nyilvánvaló volt, mégis Caroline, mintha szemellenzőt viselt volna.

Ellenben nagyon szórakoztatott Car és Charles szópárbajai, alig vártam, hogy ez a kettő összekerüljön. A történet során adódó kalandok és történések pedig rendkívül izgalmasak voltak, a végéről nem is beszélve.

Összességében Hadházi Anita regényét ismét nagyon szerettem, hozza azt a lelassult, kisvárosi bájat, amit nagyon szeretek. Caroline karaktere szimpatikus volt, hogy mennyire értelmes és tanult, ám sokszor pont emiatt nehezebben viseltem tőle a butaságokat, illetve, hogy képtelen volt kiállni magáért. A vége kellemesen meglepett, ám sokkal, de sokkal többet szerettem volna olvasni Charles-ról és Carolineról.

Az írónő mesésen szövi a történeteket, visszarepít a múltba és izgalmas kalandokba sodorja az olvasókat, miközben rétegről rétegre elénk tárja az emberi kapcsolatok bonyolult szövedékét. A Könnyűszív megmutatja, hogy ha két szív összetartozik, az élet vihara még inkább egymás felé sodorja őket.

Értékelésem: 4 / 5



Kedvenc idézetek:

A nőket kislány koruktól megfelelésre nevelik, és ritkák a kivételek.
– Aki cukor nélkül issza a kávét, a teát, azt keserűség várja a szerelemben is.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése