2/10/2024

Karády Anna: Zserbó 2.

Karády Anna Zserbó 2Megjelenés: 2023

Kiadó: Gamma

Sorozat: Zserbó II.

Oldalszám: 390

Fülszöveg:

Szerelem ​a háború tengerén…
1910-es évek, Adria – Európa a Nagy Háború felé tart
Az abbáziai Gerbeaud cukrászdában dolgozó Szépkúti Blanka és báró Hollósy Ármin számára még sok meglepetést tartogat az élet.
A háború előszobájában született szerelemre megpróbáltatások sora vár.
A haditengerészeti mozgosítási parancs kirángatja a szerelmeseket az adriai szigetvilág édenkertjéből. A tengerésztisztet arra nevelték, hogy a kötelesség még az életnél is előbbre valóbb. A nem várt események összezúzzák az álmaikat.
Hogyan változtatja meg a háború a szerelmesek életét?
Vajon otthonra talál a Zserbó-kisasszony a tenger partján?
A századelőn játszódó történelmi romantikus regényben betekintést nyerhetünk a tengeri kikötők, világot járt tengerészek különös életébe, majd a huszadik század hajnalának legtündökölőbb éveit követően az Adria megmutatja viharosabb arcát is.
Megindító történet szerelemről, magányról, vágyról, és a reményről.
Azok vagyunk, akinek születtünk? Vagy inkább az határoz meg minket, hogy életünk során kikkel találkozunk?

Karády Anna valami mesésen ír, a könyvei már az első sorok után berántanak, így volt ez a Zserbó esetében is.

Jó volt újra visszacsöppenni a mediterrán hangulatba, szinte éreztem a napsütést az arcomon és az orromban a tenger illatát is. 

Ott folytatjuk a történetet, ahol az elsőt abbahagytuk. Ármin megkérte Blanka kezét, amelyre a kisasszony igent mondott és elhajózott, a gondolataival hagyva a lányt. Blanka belső monológjai és bizonytalansága végigvonul a könyvön. Lehet-e bízni vajon egy tengerészben? Nem csak minden kikötőben talál valakit, akit szép szavakkal áltathat? A félelmét messzemenőkig megértem, ám számomra már sok volt a kétkedés és a belső önmarcangolás.
Rengeteget tanultam a történetből és számomra ez a legnagyobb értéke egy könyvnek. Nem csak visszacsöppentem abba a korba, de fontos történelmi eseményeket is felelevenített, mintha az orrom előtt történt volna minden. A korra jellemző viselkedés, illemszabályok vagy csak a beszélgetések pedig olyan pluszt adtak a történethez, amelyek még valósághűbbé tették, így még jobban elvarázsoltak.

Szinte szempillantásnak éreztem, és máris a végére értem. Nagyon szeretem, ahogy és amiről az írónő ír, mindig kíváncsian várom hova kalauzol el, hisz tudom, hogy a könyveivel izgalmas utazás veszi majd kezdetét. Imádtam együtt kalandozni Árminnal és Blankával, a könyv végén sikerült meg is ríkatnia a történetnek, ám tiszta szívből ajánlom a történelmi romantikus kedvelőknek, hiszen egy olyan mély és őszinte kapcsolatról olvashatunk, amely a háború viszontagságai sem tudtak megszaggatni. 

Köszönöm a lehetőséget az írónőnek!

Értékelésem: 4 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése