11/19/2021

Dirk Rossmann: A polip kilencedik karja

Eredeti megjelenés: 2021

Eredeti cím: Der neunte Arm des Oktopus

Megjelenés: 2021

Kiadó: Művelt Nép

Fordította: Balla Judit

Oldalszám: 352

Fülszöveg:

Dirk Rossmann német milliárdos üzletember, a Rossmann, Németország második legnagyobb drogéria-áruházláncának alapító-tulajdonosa.
Első regénye nemcsak egy letehetetlenül izgalmas thriller, de egyben elgondolkodtató olvasmány is, mely napjaink legégetőbb problémáit boncolgatja.
A klímaváltozás soha nem látott mértékű katasztrófával fenyegeti a világot.
Megváltoztatja a Földet, és megváltoztatja mindannyiunk életét. A tragédia elháríthatatlannak tűnik – amíg a három nagyhatalom, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína egy radikális lépéssel szövetségre nem lép. A Klíma-Szövetség szigorú szabályai azonban drasztikus beavatkozást jelentenek az emberi élet minden területén – akik pedig nem hajlandók alávetni magukat az új valóságnak, a legkeményebb megtorlással számolhatnak. A Föld jövője pedig hirtelen egy félénk szakács és egy jelentéktelen kis titkosügynök kezébe kerül…

A polip kilencedik karja határozottan egy impulzus vásárlás volt, ami nem sűrűn történik meg velem. Azonban megláttam, hogy Dirk Rossmann írta, a Rossmann atyja, így rendkívül el kezdett érdekelni, hogy egy ennyire sikeres ember mit érzett úgy, hogy könyv formájában ki kell adnia.

Őszintén bevallom nem igazán áll hozzám közel a klímaváltozás, mint téma, ráadásul a politikával pedig ki lehetne kergetni a világból. Viszont már az első oldalak annyira érdekesek voltak, hogy nem tudtam letenni.

A prológus egy kicsit összefoglalja az egész Föld születését, egy évre levetítve, tehát januártól indul és decemberre befejeződik, közben minden folyamatot megfigyelhetünk. Majd elérünk napjainkig és a klímaváltozásig sőt tovább is megyünk. Nos ezzel meg is lett alapozva az alaphangulat és a felvázolt problémákra Rossmann úr előállt egy lehetséges megoldással. 

Személy szerint nagyon tetszett, hogy ennyi ötletet és lehetőséget felvonultatott a könyv során. A fő megoldás roppant érdekes volt, érdeklődve olvastam és úgy gondolom, hogy rendkívül jól megragadta azt is, hogyan reagálnának akár az országok, akár az emberek egy ilyen bejelentésre, annak dacára, hogy mindenki a klímaváltozás folyamatának megállítását szorgalmazza, de ha áldozatokat kellene hozni már nem mindenki lenne olyan lelkes.

A könyv nagy erőssége, hogy rövid fejezetekből áll, amelyek lendületesen követik egymást így esélyem sem volt elunni. Ráadásul megjelenik a közelmúlt, 2018-19, a közeljövő 2023-25, illetve a távoli jövő 2100. Mindemellett pedig rengeteg nézőpontból megismerjük az eseményeket, a kedvenceim azok voltak, amikor elszakadunk a nagy politikai színtértől, illetve a nagy hatalommal rendelkező emberektől és megnézzük, hogy a klímaváltozás, hogyan hat az emberre közvetlenül. Először egy elszigeteltebb néppel ismerkedünk meg, majd például egy indiai vagy afrikai nő kerül a látóterünkbe, akik mind hányattatott sorssal rendelkeznek, amelyen a klímaváltozás csak ront. Ezek a részek nagyon érdekesek voltak és sokkal megfoghatóbbá tették a problémát.

Természetesen a rossz fiúk sem maradhattak ki, amitől egy amerikai akciófilmre hasonlított az egész könyv, de legalább megadta a lendületet és a pörgést, egy percre sem lassultak le az események. 

Összességében egy tudományos akciófilmhez tudnám hasonlítani, illetve, ami a stílusát illeti nekem állandóan Dan Brown jutott az eszembe. Sok mindent tanultam, rendkívül érdekes volt. Külön piros pont, hogy a végén nem engedtük el a szereplőket, láttuk, hogyan alakul a sorsuk. Illetve a legvégén Dirk Rossmann önmagáról is megoszt egy kis szösszenetet, elmeséli, hogyan és mikor fogalmazódott meg az egész könyv, illetve milyen gondolatok mozgatták. Ráadásul nőként, számomra nagyon szimpatikus volt, hogy erős női karaktereket kaptunk (akár olyan fontos szerepben is, mint az amerikai elnök), akik fontos döntéseket hozhattak és szavaik meghallgatásra találtak.
Nem gondoltam volna de engem rendkívül nagy pozitív csalódás ért. Rendkívül informatív, izgalmas és elgondolkodtató könyv, ami közelebb hozhatja a témát az emberekhez. Mindez a mai kornak megfelelő köntösben, amely rabul ejti a figyelmet és egy percre sem ereszti. Hiába nem állt hozzám közel a téma, így is nagyon szerettem, így bátran ajánlom.

Értékelésem: 5 / 5


Kedvenc idézetek:

…ha a legtöbben nem értik meg, amit az ember tesz, akkor alig valaki fogja értekelni és csodálni ennek a munkának az értékét és szépségét.
Az ember a természetben gyökerezik. Nem élhet nélküle.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése