11/23/2021

Karen Swan: Karácsony Tiffanynál

Eredeti cím: Christmas at Tiffany's

Eredeti megjelenés: 2011

Megjelenés: 2021

Kiadó: XXI. Század

Megvásárolható: 21.szazadkiado.hu

Fordította: Alföldi Zsófia

Oldalszám: 534

Fülszöveg:

"Három város. Három évszak.
Egy esély.

Cassie túl hamar megállapodott, az első komoly párkapcsolatában hozzáment a fiúhoz. Most, tíz évvel később romokban hever, mert megcsalták. A házasságának lőttek, se karrierje, se saját otthona. Most kell rájönnie, ki is ő valójában, és hol van a helye a világban.
Ezzel kezdődik a különös, kísérleti év: Cassie elhagyja védett közegét, a vidéki Skóciát, hogy végiglátogassa három legjobb barátnőjét, akik csillogó nagyvárosokban élnek: New Yorkban, Párizsban és Londonban. Eddig mocsárvidéken élt, ahol fajdra vadásztak, haja fénytelen volt, összetapadt – Cassie most reformétrendre tér, és tökéletes frizurát csináltat. Kipróbálja mindhárom várost, nyomába ered az életnek, amit már eleve élnie kellett volna, a férfinak, akit mindvégig szeretnie kellett volna."


November közepétől engem általában megrohan a karácsonyi hangulat, így egyre jobban rászoktam, hogy karácsonyi témájú könyveket is beidőzítsek erre az időszakra. Karen Swan könyve, már csak ránézésre is tökéletes választásnak tűnt.

Cassie túl fiatalon megy férjhez, ám 10 évig boldog házasságban él, majd pont a 10 éves házassági évfordulót ünneplő bulin beüt a krach és fenekestől felfordul az élete. Azonban van 3 elválaszthatatlan barátnője, egyikőjük New Yorkban, valaki Párizsban, Suzy pedig Londonban él. Elindul az instant barátnő mentés és a három jó barát eldönti, hogy Cassie mindenkinél el fog tölteni pár hónapot, majd végül képes lesz eldönteni, hogy mit akar kezdeni a saját életével.

Először New York kerül terítékre. Még az elején muszáj leírnom, hogy zseniálisan átadja a könyv a városok hangulatát. Mindegyik más, így a benne élő lányok is más életet képviselnek. Nagyon érdekes volt, egymás után bepillantást nyerni az életükbe. Sőt teljesen másképp is oldották meg a felmerülő problémákat, más túlélési stratégiákat fejlesztettek ki.

Na szóval New York. Belecsöppenünk a divat csillogó, rohanó, de vérszomjas világába, így Cassie, aki a skót vidékről származik és 10 évig fajdvadászathoz és gumicsizmához volt szokva mondanom sem kell, mennyire komikusan állta meg a helyét a kezdetekben. Viszont, ahogy megpróbál azonosulni barátnője életével, érdekes milyen új nézőpontokat sikerül felfedeznie.
Majd megérkezünk Párizsba. New Yorkban sem ment minden simán, de talán a párizsi rész a legkeményebb. Hatalmas váltás volt a rohanó nagyváros után ez az európai, komótos, visszafogott életmód, de imádtam a kontrasztot. Azonban az egész könyvvel kapcsolatban egyetlen egy belekötnivalóm van és ez a párizsi részben történt. Alapvetően Cassie nehéz helyzetben volt, kényszerből állt neki világot utazni, viszont egy még keményebb téma is felüti fejét a lapok között, amit egyáltalán nem éreztem odavalónak, egy időre le is húzta a hangulatom.

Azonban megérkezett az utolsó állomás, London. Ez még álmosabb és hétköznapi életet hozott magával, azonban itt is elég bonyodalom történt.

Ami viszont mindegyik állomásban közös volt és elvitte a hátán az egész regényt, az Henry és a listái. Ő egy világutazó, aki minden állomásnál listát állított össze Cassie-nek, hogy mivel érdemes eltöltenie az utazását az adott helyen, hogy maximálisan átérezze a hely hangulatát. Nem sablonos listákra kell gondolni, igazi, mély és bolondos tevékenységekre tele rejtett üzenetekkel és kedvességgel. Az együtt töltött idejükre is a bolondosság és az vidámság jellemző, nagyon üdítő részek voltak.
Összességében karácsonyi szempontból nem egészen jöttek be a számításaim, minden évszak képviselteti magát és nem is ezen van a hangsúly. Kicsit felületes voltam és beskatulyáztam a szokásos karácsonyi könyvek aranyos, de semmilyen csoportjába első ránézésre és ledöbbentem mennyire mély történetet kaptam. A lányok és a humor, a párbeszédek zseniálisak. Igazi csajos könyv, mindazzal a problémával, amit csak a nők érthetnek, kezdve a tűsarkakon át a kalóriákig. Ezekből pedig zseniális részek születtek.
Mindemellett pedig rendkívül mély. Mind a 3 barátnő más és más életet képvisel, amelyben megvan a maguk takargatnivalójuk, problémájuk, mint bárki másnak. Illetve nem gondoltam, hogy létezik olyan könyv, ami könnyebbé teheti a szakítást vagy ha megcsalnak valakit, de a Karácsony Tiffanynál pont ilyen.
A hab a tortán pedig a könyvön végighúzódó aranyos játék Henryvel, a rejtett utalások és mindaz, amit az egész könyv mondani akar. Sokszor észre sem vesszük, ami az orrunk előtt van és kár megalkudni bármivel kapcsolatban. Valamint nem is a külsőségeken kell, hogy múljon az életünk, nem kell megváltoztatnunk magunkat, hogy elfogadjanak. Mély üzenetek, humorral tálalva, mély és igaz szerelemmel megfűszerezve.

Köszönöm a lehetőséget a XXI. Század Kiadónak!

Értékelésem: 5/5

 
Kedvenc idézetek:

– Nem hiszem, hogy rossz ha valaki kilóg a tömegből. Valójában én inkább irigylem.

– Gondolom, ha rájössz, hogy megtaláltad az igazit, akkor felesleges tovább várni.
– Ó, én számtalan okot tudnék mondani, miért kellene várni – vágott vissza Suzy.
– Mire gondolsz?
– Néha szükség van a csillagok megfelelő együttállására.

– Néha a szerelem keres meg téged.

Mindig egy kívülről érkezett személy látja a legvilágosabban a dolgokat.

A szív sebei nem gyógyulnak be egy nap alatt, ezt mindenkinél jobban tudta.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése