11/01/2021

Evy Poumpouras: Golyóálló

Eredeti megjelenés éve: 2020

Eredeti cím: Becoming Bulletproof

Megjelenés: 2021.

Kiadó: XXI. Század

Megvásárolható: 21.Század

Fordította: Sajó Tamás

Fülszöveg:

"Önvédelmi ​stratégiák egy amerikai titkos ügynöktől
Védd magad! Értsd az embereket! Urald a helyzetet! Élj félelem nélkül!
Evy Poumpouras nő létére amerikai elnökök testőreként dolgozott. A világ legrégebbi elit alakulatánál szerzett tapasztalatai ismeretében az olvasó felkészültebben reagálhat stresszhelyzetekben, gyorsabban kiismerheti a többi ember viselkedését, azt is kontrollálni tudja, hogy milyennek látszik mások szemében, és mindezek eredményeképpen félelem nélkül élhet.
Legyőzve mindennapi félelmeinket mindnyájan erősebbé, magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá válhatunk. Hogyan essünk túl a nehéz beszélgetéseken? Kiben bízzunk? Kinek lehetnek rossz szándékai velünk szemben? Tereljük jó irányba a helyzeteket, és készüljünk fel a váratlan dolgokra.
Amikor golyóállóvá válsz, a legjobb, legbátrabb éneddel azonosulsz, önmagad legerőteljesebb formáját hozod. Az igazi erő végső soron nem testi, hanem szellemi erő. A bátorság abban áll, hogy szembenézünk félelmeinkkel, de ezen túl állhatatosságot feltételez. Állnunk kell a sarat, beépített detektorral kell rendelkeznünk, amely jelez, ha valaki kamuzik. A Golyóálló bemutatja, hogyan fejlesszük természetes ösztöneinket, hogy bennünk is kibontakozzanak ezek a tulajdonságok, és a félelem hogyan adja át helyét a rettenthetetlenségnek.
Evy Poumpouras volt testőr, a Spy Games című tévéműsor sztárja. Barack Obama, Bill Clinton és George W. Bush elit titkosszolgálatában dolgozott. Egyike annak a mindössze öt nőnek, aki megkapta a titkosszolgálati dolgozók legmagasabb fokozatú kitüntetését, az úgynevezett Bátorságérmet. Törvényszéki pszichológusi és újságírói diplomával rendelkezik."

Egyre jobban szeretek önfejlesztő könyveket olvasni. Fantasztikus, amikor olyan kincsre találok, amelyből több gondolatot is magammal tudok vinni és formál valamit a gondolkodásomon. A Golyóálló maximálisan ilyen volt. Alig győztem kiírni, annyi gondolat megfogott.

Evy Poumpouras, titkos ügynök, illetve számos amerikai elnök élvezte védelmét, így ezen tapasztalataiból, valamint a tanulmányaiból nyert tapasztalatok és kihallgatásai összességéből született meg ez a könyv.  Rendkívül összeszedetten és kidolgozottan szerepelnek eddigi élettapasztalatai.

Többek között kitér rá, hogyan lehetünk magabiztosabbak, hogyan figyelnek ránk jobban az emberek, hogyan ismerhetjük fel, ha valaki hazudik nekünk, de az emberekben való olvasás művészetébe is belepillanthatunk. Mindezeket megfűszerezi a karrierje során átélt emlékezetes esetekkel.
Alapvetően elég szkeptikusan állok az ilyen jellegű könyvekhez, amelyek ennyire hirdetik mennyi mindenben tudnak a segítségünkre lenni. Ebben az esetben is így álltam neki, hogy őszinte legyek nem számítottam túl sok értékes beltartalomra. Hatalmasat tévedtem. Azonban erre már az első oldalaktól rájöttem. Nem frázisokat puffogtat, rögtön megtapasztaltam az a higgadt, hűvös, nyugodt profizmust, ami jellemző rá. 

Rögtön a szeptember 11-i terrortámadás elmesélével kezd ugyanis ő is ott volt, és ráomlott az egyik ikertorony, miközben az embereknek igyekezett segíteni. 
Az életéből merített esetek, történések mind-mind nagyon érdekesek, illetve az elnökökkel eltöltött időszak alatt ő is sok mindent tanult tőlük, amelyet a legutolsó fejezetben megoszt és mindegyik elnökhöz társít egy jelzőt, amely tulajdonságot tőlük sajátított el. Így többek között Barack Obama-tól vagy Hillary Clintontól is tanulhatunk.

Rám rendkívül nagy hatással volt a személyisége. Profizmus, megfontoltság és kitartás jellemzi a legjobban, így minden, amit leírt elképesztően hiteles volt. Előadóként is kiválóan megállja a helyét, amióta elolvastam a könyvet sorban nézem a videóit, így ha a könyv előtt szívesen látnád milyen is ő valójában, bátran merem ajánlani a videóit, egyet be is illesztek ide:


Nekem a legérdekesebb részek, hogy hogyan tudjuk alakítani a rólunk kialakult képet, hogyan nyerjünk magabiztosságot, illetve a hazugság felfedésének módjai voltak.

Elképesztő könyv és úgy gondolom, hogy tényleg számos olyan fogás, trükk és élettanács van benne, amely mindannyiunknak valamilyen módon hasznára válik. Beleláthatunk, hogy gondolkozik egy titkosügynök és a látásmódjával felvértezhetjük magunkat. Könnyebben kiismerhetjük az embereket, kiszűrhetjük a hazugságokat, mentálisan erősebbek lehetünk. Engem elképesztő mértékben motivál, főleg, hogy hozzam ki magamból a legtöbbet, így ha meginog a magamba vetett hitem vagy elgyengülök, biztos, hogy újra előveszem, nagy löketet adott.

Köszönöm a lehetőséget a XXI. Század Kiadónak!

Értékelésem: 5/5


Kedvenc idézetek:

… az önbecsülés nem mások véleményétől függ.
Mindannyiunkat arra neveltek, hogy a hiba szörnyű dolog, a szégyen forrása, amely egyszer s mindenkorra befeketít minket. Valójában csak akkor van így, ha nem vállalsz felelősséget érte.
Attól, hogy mindenki egyfelé mozdul, még nem biztos, hogy tudják, mit tesznek.
… légy gazdája a problémádnak, hogy gazdája lehess a megoldásnak is.
Addig fojtsd meg a félelmet, amíg kicsi
„Aki fél, annak minden sziszeg.” Szophoklész
Olykor épp olyan fontos tudni, mikor kell elhallgatni, mint az, hogy mikor kell felszólalni.
Minden csepp energia, amit mások előrehaladása vagy sikere fölötti aggódásra fecsérelsz, egy cseppel kevesebb magadra fordított energiát jelent, kevesebbet arra, hogy javítsd a képességeidet és szilárdan előrehaladj.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése