10/28/2021

Lily Ebert - Dov Forman: Lily fogadalma

Eredeti megjelenés: 2021

Eredeti cím: Lily's Promise

Megjelenés: 2021

Kiadó: XXI. Század

Fordította: Endreffy Kata

Oldalszám: 320

Megvásárolható: 21.Század.hu

Fülszöveg:

Lily ​Ebert holokauszt-túlélő, aki a TikTokon beszél Auschwitzról, a haláltáborban szerzett élményeiről. Amikor 1945-ben kiszabadult, egy amerikai zsidó katona adott neki egy bankót, amire azt írta:
„Sok szerencsét, és sok boldogságot”.Lily dédunokája, Dov a közösségi hálón akarta felkutatni a katonát és leszármazottait, és ezzel az immár kilencvenhat esztendős Lily egy csapásra a világsajtó szalagcímei között találta magát. Annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. És most elérkezett az ideje. 
Szívbe markoló, ahogy Magyarországról ír, boldog gyermekkoráról, aztán meg arról, hogy 1944-ben, amikor megérkeztek Auschwitzba, az édesanyja és két húga életét vesztette. Eltökélte, hogy a másik két húgára nagyon vigyázni fog. Érzékletesen írja le a tábor embertelen körülményeit, és azokat az apró győzelmeket, amelyek erőt adtak neki.
Lilyt rengeteg veszteség érte, de aztán sikerült új életet kezdenie. Nem volt könnyű, a gyász mindvégig ott maradt a szívében, de hallgatóságot talált, és beszámolóiban felfénylik a remény, hogy ilyen alávaló gonoszság soha többé nem történhet a világban.

A holokauszt témájában megjelenő könyvek azonnal rákerülnek az elolvasandó könyveim listájára. Elég sokat olvastam már a témájában, de egyik történet sem hasonlít a másikhoz.
Több könyvvel a hátam mögött elképesztő úgy olvasni a történteket, hogy emlékszem, noha most csak elmentünk egy helyszín mellett, az az előző könyvben, a másik szereplőnek hatalmas dráma helyszíne volt, vagy akár az a történés vezetett egy másik történet főszereplőjének halálához. Ebben a könyvben is több ilyen részt felismertem, akár Az auschwitzi hegedűs, akár Az auschwitzi tetováló sorai emlékeztem és láttam az átfedést.

Lily fogadalmát 3 részre tudnám osztani: az első az otthoni, boldog bonyhádi életét mutatja be, a második a táborban való túlélést, majd a tábor utáni életét. Nagyon érdekes volt a tábor utáni életéről olvasni, számomra ez újdonság volt, eddig még nem találkoztam a témában olyan könyvvel, ami elmesélte volna, hogy mi történt a tábor után, de erre majd még később visszatérek.

Az első részben megismertünk egy összetartó, mintacsaládot. Lélekemelő volt belecsöppenni a bonyhádi, magyar mindennapokba, amelyet átjár a vidéki hangulat, a tisztaság és a szeretet. Lily mondhatom, hogy egy buborékban nőtt fel, támogató, szeretetteljes családi háttérrel. Nagyon szerencsés volt, jó volt olvasni a szokásaikról és a tradíciókról. Azonban ebbe a buborékba is beszivárgott a világ szennye és ők sem menekültek meg a tábortól.

Egy olyan lánynak, aki egy szeretetteljes, védelmező környezetből érkezett, még megrázóbb volt az a kegyetlenség, amely Auschwitz - Birkenauban fogadta őket. Eleinte képtelenek voltak felfogni és el se hitték, amit a szemükkel láttak, sőt a már ott lévő foglyok is hiába mondták nekik, nem tudták felfogni, hogy ilyen létezhet.
Az eddigi könyvekkel ellentétben, amelyeket olvastam, Lily fogadalma sokkal emberibb oldalról igyekszik átadni az általa átélteket és végig megőrizte tisztaságát. Nem trükközött, nem vágyott magasabb pozíciókba, nem kockáztatott, egyszerűen a két testvére védelmére koncentrált.


Majd ezután következett az, amelyet eddig hiányoltam a holokauszttal kapcsolatos könyvekből: megismertem mi történt a fogolytábor után. Rendkívül érdekelt, hogy hogyan birkózott meg a kihívásokkal és a problémákkal, illetve egyáltalán hogyan tudta folytatni az életét az átélt borzalmak után. Ebben a részben is több mindenen megdöbbentem. Még itt sem lélegezhettek fel teljesen, mindig történt valami, amivel meg kellett küzdeniük. Viszont, ami a legjobban lekötött, az Lily személyes gondolatai voltak. Hogy milyen folyamatok mentek végbe benne, miken gondolkozott, illetve milyen megküzdési stratégiát fejlesztett ki magának. Elképesztő, hogy ennyire beengedett és megmutatta, milyen belső folyamatokon ment végig, ettől válik igazán különlegessé a könyv. A legdrámaibb pont talán az volt, amikor először visszament Auschwitzba, mint szabad ember.

Összességében még oldalakon keresztül tudnék írni a könyvről, de annyi biztos, hogy egy nagyon különleges könyv született, illetve, ami még különlegesebbé teszi, hogy bensőséges kapcsolat alakul ki Lily és az olvasó között, annyira személyes. Mindemellett nagyon sokat tanultam a zsidó tradíciókról és családi szokásokról. Megindító volt, hogy mennyire szoros kötelékek vannak a családtagok között.

Értékelésem: 5/5

Kedvenc idézetek:

A holokauszt nem a tettekkel kezdődött – hanem a szavakkal.

Mindig jobb reménykedni.
A rendkívüli eseményeket egyszerűen nem fogja fel az ember, akár jók, akár rosszak.
Ma már tudom, hogy a legrosszabb helyzetből is lehet kiút – egy pillanat alatt megváltozhat minden.
Információ nélkül tehetetlen az ember


Képek forrása:
- saját instagram


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése