12/20/2022

Szakonyi Balázs, Kiss Csenge: Erdők, mezők, nádak, erek...

Megjelenés: 2022

KiadóPazirik Kft

Oldalszám: 70

Fülszöveg:

“Réges régen, elfeledett, ősi időkben, valahol a szélben hullámzó fűtengerben, a kietlen sztyeppén játszódik ez a varázslatos történet. Két világ között, az álmok birodalmában, egy eltévedt kislány próbál emlékeibe kapaszkodva visszatalálni családjához. Ez a kedves történet nomád őseink mondavilágába kalauzol el minket, és megmutatja milyen roppant fontos dolog az emlékezés…”

Nagyon szeretem a meséket, főleg, ha azok ennyire gyönyörűek.

Ahogy már ebből a csodálatos borítóból is látszik a magyar őstörténet,  a mondavilágunk elevenedik meg a történetben csodálatos illusztrációkkal színezve. 

Nagyon fontosnak tartom, hogy egy mesekönyv, amellett, hogy szép legyen értéket is képviseljen. Ennél a könyvnél ez több szempontból is megvalósult: segítségével belecsöppenhetünk egy varázslatos, régi világba, ami mélyen, eredetünk miatt bennünk lakozik, többet tudhatunk meg mondáinkról, mesebeli lényeinkről, a mai meséktől eltérő, különleges világot fedezhetünk fel és a végén feljegyzett érdekességek még meghatározóbbá teszik az olvasottakat.


A mese a sztyeppei nomádok mondavilágába repíti az olvasót. A fejedelem egyetlen lánya nem tud felébredni, mígnem egy ősöreg táltos megállapította, hogy a kislánynak kell megtalálnia a hazavezető utat az álmok birodalmából.

A könyv telis-tele van szebbnél szebb illusztrációkkal, amelyek gyakran egész oldalakat betöltenek. A kislánnyal megismerjük a legtöbb magyar monda- és mesevilágot képviselő szereplőt: csodaszarvas, griff, viza, a fehér ló fia stb. Illetve régies kifejezések is átszövik a történetet, amelyek jelentését a fogalomtárban is meg lehet nézni rövid leírások, történetek formájában.

Az írásmód nagyon gördülékeny, és átszövi a mesék varázslatos hangulata.

Teljesen elvarázsolt, elvesztem a történetben és a rajzokban, illetve borzasztóan tetszett, hogy mennyi ismeretet, tudást ad át. Ráadásul a végén sok érdekesség megtalálható mint pl. a rovásírás, illetve a képekben el lett rejtve a kislány neve, amelyet meg kell fejteni, így nagyon jó játék lehet a gyerekekkel.

Összességében egy csodálatos mesekönyv, ami a mi színes kultúránkba kalauzol el, ezáltal egy új és izgalmas, a többi mesétől teljesen eltérő kalandot kínál kicsiknek és nagyoknak, amivel még a gyökereinkhez is közelebb kerülhetünk.

Köszönöm szépen a lehetőséget!

Értékelésem: 5 / 5







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése