12/09/2022

Budai Lotti: A parfümkészítő

Megjelenés: 2022

Kiadó: Álomgyár

Sorozat: Öt érzék I.

Oldalszám: 414

Fülszöveg:

"Üvegbe ​zárt érzelmek és intrikák: egy parfümmesternő története a 18. századból

Sophie Malon élete a növények és a belőlük származó értékes olajok körül forog… Ahogyan másoké is Grasse városában, ahol az 1700-as évek közepén minden és mindenki az illatokért és az illatok által létezik. Sophie azonban más, mint a többi parfümkészítő: tehetségesebb náluk, és az illatok olyan misztikus mélységeit és gyógyerejét is ismeri, amelyek a többiek előtt gyakran rejtve maradnak.

Mesterségét kénytelen titokban gyakorolni, de kimagasló képességei utat törnek maguknak, s minthogy nő, nemcsak mások irigységét ébresztik fel, de az életét is veszélybe sodorják. Menekülnie kell: maga mögött hagyja a szerelmet, a családot és imádott növényei otthonát, a Bellebarbe-birtokot.

A lány zsenialitását Zambelli, egy titokzatos velencei kereskedő és alkimista ismeri fel, aki a világ szeme elől rejtve okítja ki Sophie-t a parfümkészítés legnagyobb titkaira, és segítségével készül el a szinte már varázsos parfüm: a L'Amour Fugitif, az a nagy erejű szubsztancia, amely nemcsak a párizsi előkelőségek, a versailles-i udvar és a híres kegyencnő, Madame de Pompadour közvetlen környezetéhez nyitja meg az ajtókat Sophie előtt, de mindazon eszközöket is a kezébe adja, melyekhez szereleme, otthona visszaszerzéséhez és bosszúja beteljesítéséhez szüksége van.

Budai Lotti nagy sikerű történelmi regényei után az érzékek és érzékszervek világába kalauzolja az olvasót. Az Öt érzék-sorozat első kötete a parfümökön és a parfümkészítésen keresztül mutatja be egy különleges lány sorsát, aki egy férfiak uralta korban és szakmában bontakoztatja ki tehetségét."


Budai Lotti munkásságát, amióta megismertem, sorban olvasom a műveit. Különleges világokba és élethelyzetekbe kalauzol el minket, de leginkább a könyvei mondanivalója az, ami kivétel nélkül rabul ejti a lelkem.

A parfümkészítő esetében egy tehetséges fiatal lány, az álmainak, az illatoknak és a növényeinek szeretne élni, azonban ez nem az a kor, ahol jó szemmel nézik, hogy egy fehérnépnek vannak céljai.
Ám Sophie tehetsége nem szunnyad, sőt egyre nagyobb lángra kap, amelyet már a környezetében élők és idegenek is felfedeznek, és amely végül bajba sodorja a lányt.
Az élete a tét, ám nem ez lesz az egyetlen alkalom, amikor rossz szemmel nézik, hogy hű szeretne lenni önmagához.

Már rögtön az elején berántott a történet, hiszen Sophie édesapja, az otthona, és a kis boszorkánykonyhája nagyon kedves hangulattal nyitotta meg a regényt. Ám, a lányoknak ekkor csak a házasság volt az egyetlen lehetséges jövőjük, és ahogy sejthető mindenhol van legalább egy gonosz figura, akinek az ármánykodásai előbb-utóbb célba érnek.


Fantasztikus volt a történelmi kor megjelenítése, egy az egyben belecsöppentem és szinte éreztem magam körül. Leginkább a női sorsok voltak érdekesek, hiszen majdhogynem semmibe vették őket, nem kérdezték őket semmiről, nem követhették az álmaikat, nem tanulhattak, de még csak a saját sorsukról, szerelmükről sem dönthettek.

Sophie azonban nem hajtott fejet, édesapja ebben támogatta ám pont ez lett a veszte. Ezek után olyan kalandokba keveredett, amelyekre nem is gondolt.

A történelmi kor és a nők helyzete mellett, a parfümökről, illatokról szóló részek varázsoltak el végleg. Az illatok rendkívül nagy szerepet töltenek be az életemben, így maximálisan meg tudtam érteni Sophiet, milyen nagy hatással voltak rá. Kíváncsian olvastam a különböző illatok származását, hatását és a módot, amellyel végül felépítik a csodálatos parfümöket.

Összességében ismét egy fantasztikus regényt olvashattam az írónő tollából. Mindamellett, hogy rendkívül izgalmas és fordulatos volt, a történelmi érdekességek valamint az illatokról szóló különleges információk felejthetetlenné teték számomra a regényt. Az ötlet önmagában nagyon különleges, hogy érzékek mentén épít fel egy egész sorozatot, alig várom, hogy a következő részek még izgalmasabb világokba repítsenek el.

Köszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak!

Értékelésem: 5 / 5





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése