12/29/2022

Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet

Eredeti cím: The Soulmate Equation

Eredeti megjelenés: 2021

Megjelenés: 2022

Kiadó: XXI. Század

Fordította: Lévai Márta

Oldalszám: 368

Fülszöveg:

"Jess ​Davis gyermekét egyedül nevelő anya, aki boszorkányos ügyességgel mozog az adatok és statisztikák világában. De hiába a sok számítás és kalkuláció, egyvalamire nem tudja rávenni magát: hogy újra randizni kezdjen. Rengeteget dolgozik, hogy mindenük meglegyen, és az élete nem könnyű… ha őszinte akar lenni, igencsak magányos.

Jess értesül a Kromantika nevű, frissen felkapott társkereső cég ajánlatáról: adatbázist hoznak létre, hogy DNS-vizsgálat alapján találják meg mindenkinek a lelki társát. Ha ez igaz, akkor a Kromantika alapjaiban változtatja meg a társkeresést, hiszen valami egzaktra épít. Ezzel Jess is tud azonosulni.

Legalábbis azt hitte, hogy tud. A teszt ugyanis kimutatja, hogy Jess 98%-ban összeillik a Kromantika alapítójával, bizonyos dr. River Peñával. Jess ismeri dr. Peñát, ezt a merev, konok figurát, és kétségtelennek tartja, hogy nem ő a lelki társa. De a Kromantika pénzt kínál Jessnek arra az esetre, ha hajlandó jobban megismerkedni a cég alapítójával. Jess szkeptikus, de nincs abban az anyagi helyzetben, hogy visszautasítsa a nagyvonalú ajánlatot.

A 98%-os összeillés gyémánt fokozatú egyezést jelent. A cég promóciójában Jess és dr. Peña álompárrá válnak, ők az élő példa a Kromantika módszerének sikerességére. Miközben egyik repi rendezvényről a másikra rángatják őket, Jess lassan ráébred, belül talán másmilyen ez a tudós, mint amilyennek eddig hitte."

A könyvben egy érdekes tudományos vállalkozás kezdi meg működését, amely a DNS-ünk alapján, meg tudja mondani, hogy összeillünk-e egy adott emberrel vagy sem.
Szimpatikusan indult a történet, kaptunk két dilinyós barátnőt, a főszereplőnk egyedül neveli kislányát, megélehtési gondokkal küzd és egyálalán próbálja magát fenntartani a víz tetején. Minden reggel egy kávézóban kezdik a napot, ahol egy sejtelmes, titokzatos férfi is naponta megjelenő vendég, így a két nő elkezdi találgatni vajon mivel foglalkozhat, azután végül egy pillanat úgy alakul, hogy a nagyszájú barátnő bevonja ebbe az eszmecserébe az érintett férfit ezzel egy olyan lavinát elindítva, amelyre nem is gondoltak volna.

Jess, kedves, és végtelenül egyszerű, ezzel szemben River állandóan olyan, mint, akit a skatulyából húztak ki, illetve elsőre úgy tűnik, hogy nem is igazán értik meg egymást.

Majd szépen lassan elkezdenek bonyolódni a szálak, szerettem, ahogy a történet folyt, nem ugrottunk bele a közepébe, volt idő, mindkét fél elsőre szkeptikus volt, ahogy azt a való életben is várnánk, majd szépen lassan elkezdték megismerni egymást.
Azonban hiába csorogtak megfelelően az események, számomra két dolog elvitte a hangulatot. Első, Jess állandó szexuális utalásai, amelyeket igaz csak gondolt, de egy idő után már untatott, szívesebben olvastam volna akár tudományosabb gondolatokról vagy bármi másról. A másik: történet egy nagy csavar a sztori vége felé és ebből úgy érzem nem tudta visszahozni az írónő a meghitt hangulatot. Szinte úgy éreztem én is magam, mint ahogy a való életben tenném: átvertnek és megingott a bizalmam.

Ám elképzelhető, hogy csak én tulajdonítok több komolyságot a történetnek, mivel annyira elkapott a könyv alapgondolata, teljesen megfogott.

Összességében nagyon jó kikapcsolódást nyújtó könyv, első olvasásra még limonádénak is mondanám, amit én nagyon szeretek, de azért mély morális kérdések is meghúzódnak a történet mögött. Így például, hogy a kompatibilitás erőssége szintekre volt osztva, amelyeknél a Gyémánt volt a legmagasabb, ez már-már fehér holló kategória, de így is előfordultak ilyen találatok. Mi van, ha az illető, csak és kizárólag a gyémánt párját várja? Hogyan kezd bele egy kapcsolatba, ha tudja, hogy ez gyengébb, de még így is jól kijönnek? Több szempontból is elgondolkoztatott, és ez az igazi erőssége a könyvnek, imádom, ha egy történet azok után is mozgatja a gondolataim, hogy elolvastam.

Nem mellesleg fantasztikusan gyönyörű ez a kiadás, imádom ezt az élfestést! 


Köszönöm a lehetőséget a XXI. Század Kiadónak!

Értékelésem: 4 / 5




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése