2/17/2023

Aux Eliza: Ózonőrök

Megjelenés: 2022

Kiadó: Könyvmolyképző

Oldalszám: 136

Fülszöveg:

"Veszélyben a világ… és csak együtt menthetik meg!

Líviusz az ózonőrök mindennapi életét éli, már amennyire hétköznapi dolognak számít varázserővel felügyelni a természetet. Ám az ózonőrök egy nem várt akadályba ütköznek: a környezetszennyezés miatt a Föld irányíthatatlanná vált, és teljes a káosz. Líviusz nyomozásba lendül, hogy rájöjjön a megoldásra.

Melánia egész életében a testvérei árnyékában élt. Mindig mindenben jobbak voltak nála, és ami talán a legfontosabb: nekik volt szupererejük. De amikor kiderül, hogy közeledik a világvége, a lánynak esélye nyílik bizonyítani a rátermettségét. Ha meg tudná menteni a bolygót, végre őt is elismernék.

Lehet, hogy több minden van a háttérben, mint pár eldobott műanyag palack? Vajon sikerül megmenteni a bolygót, mielőtt túl késő lesz?"

Egy rendkívül aranyos történettel ismerkedtem meg, amely a klímaváltozás fontosságára hívja fel a fiatalabbak figyelmét, ám nem csak nekik szól.

Egy cseppet sem átlagos család mindennapjaiba csöppenünk bele, ugyanis ők váltják az évszakokat. Mindenkinek megvan a maga évszaka, kivéve Melániát, aki testvérei árnyékából figyeli, hogy milyen nagyszerű tettekre képesek. Ám furcsa dolgok kezdenek el történni a nagy világban, az évszakokat már nem lehet váltani, az ózonőrök között kitör a káosz és a világ hanyatlásnak indul.

Ekkor Melánia úgy dönt, hogy kezébe veszi a dolgokat, ám egy ideig még nem figyelnek rá, így elhatalmasodnak rajta az indulatok, ami valami teljesen új dolgot nyit meg benne.

Nagyon aranyos történet volt, illetve fontos témára hívja fel a fiatalabbak figyelmét. Jól magában hordozta a fiatalabb korosztályra jellemző tulajdonságokat, a szereplők is lobbanékonyak, és érzelemmel fűtöttek voltak, ami egy ilyen magasztos cél elérése érdekében igencsak hasznos volt, de néhol sokkaltam a duzzogást.

Azonban sok fontos téma is megjelent a történetben. Mindegyik testvér különböző problémát képviselt, amelyeket első látásra nem is mondtunk volna meg róluk. Például a tökéletes lány testvér, akit mindenki csodál az iskolában belülről egyáltalán nem érzi magát tökéletesnek, sőt a fél életét azzal tölti, hogy szépség és divat vlogokat nézeget, hogy mindig képben legyen az adott trenddel és nehogy megszólják. Úgy érzi, hogy nem önmagáért szeretik és ha egy kicsit is hibázna, azonnal elfodulnának tőle.

Összességében egy kellemes kikapcsolódást nyújtó könyv, a fiatal korosztálynak mindenképp ajánlom, hiszen rövidsége miatt nemcsak, hogy gyorsan elszalad az idő vele, így az olvasást jobban megszerethetik általa, illetve még fontos témák is terítékre kerülnek, amelyekről mindenképp beszélni kell, ráadásul megmutatja, hogy bárki képes nagy dolgokra, csak hinnie kell önmagában és követni az álmait.

Értékelésem: 4 / 5



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése