2/14/2023

Bauer Barbara: Fény a dombok mögött

Megjelenés: 2022

Kiadó: Jaffa

Korábbi cím: Vakrepülés

Oldalszám: 304

Fülszöveg:

"A ​Fény a dombok mögött sokak előtt már ismert történet. A rendkívül tehetséges vak zongorista, az olasz Julietta és a patikus családba született, önmagával vívódó magyar lány, Réka története 2015-ben jelent meg Vakrepülés címmel. A két lány élete összefonódik, a kapocs pedig a múltban keresendő. Az eredeti regényben az ő sorsuk alakulását követheti nyomon az olvasó, miközben a múltban még kisfiúként, a jelenben már érett férfiként megjelenik Federico.

Juliettát a vaksága, Rékát a családi hagyomány szorítja korlátok közé. De vajon a sorsfeladatunk beteljesülése valóban másoktól, élethelyzetektől, vagy csak és kizárólag önmaguktól függ? A regény erre keresi a választ a két lány történetén keresztül, az ő szemszögükből.

Az új, bővített kiadásban Federico már nem csak egy szereplő, hanem kibontakozik az ő története is, az ő szemén keresztül is láthatjuk az összefonódó életek alakulását."

A borító csodaszép, nem volt szerencsém olvasni a Vakrepülést, így kíváncsian vártam, mit találok majd a borító alatt.

Azt kell mondjam ízig-vérig Bauer Barbarás regényt fogtam a kezemben, már az első lapoktól beszippantott a történet.

Réka balesetet szenved, a kórházban kezdjük el vele együtt felfedezni megváltozott életét. Egyre furcsább dolgok kezdenek történni vele, ettől egyrészt összezavarodik, másrészt felnyitja a szemét, hogy a régi kifogások, régi sérelmek csak ürügynek számítottak, igazából nem mert önmaga lenni, így menetközben lassan elkezdi megtalálni önmagát is.

Réka eleinte unszimpatikus volt, hogy állandóan a környezetét hibáztatta mindenért, ám nagy jellemfejlődésen megy keresztül. Érdekes volt megfigyelni, hogy, ahogy kezdte megtalálni önmagát, megbékélt az életével, elfogadta, hogy miért van ott, ahol, megbékélt a környezetével is.
Számos olyan téma megtalálható volt a regényben, amelyek engem nagyon érdekelnek. Pszichológia, családállítás, régi életeink felfedezése, eltemetett traumák, amelyeket előző életeinkből hozhatunk. Meg sem gondoltam, hogy hasonló, spirituális témákkal szembenézek ebben a könyvben, de nagyon örültem neki.

Ez a könyv magában foglalja önmagunk megtalálását, hogy mi az életünk értelme, hogy miért érkeztünk a Földre, mi az életfeladatunk, ám igazi üde, fiatalos köntösben, ami nagyon tetszett. Végig pörögtek az események, amelyet nem csak a váltott szemszög, de a korok közötti váltás is csak színesebbé tett. Rendkívül összetett regény.

A végére pedig a legnagyobb bónuszt hagytam: Békéscsaba. Békés megyei vagyok, Békéscsaba mellett élek, sokat járok-kelek arra, mégis az írónő teljesen új köntösben tárta elém a várost, ám elképesztő volt úgy olvasni egy könyvet, hogy teljesen előttem voltak a helyszínek.

Összességében fantasztikus, rendkívül összetett történet, ami fiatalos köntösben ugyan, de az élet nagy kérdéseit boncolgatja, mindezt egy fiatal lány szemszögéből. 20-30-as éveinkben sokan szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy mire is vagyok hivatott, mi az életem értelme, mit kellene tennem? A könyv a válasz minderre. Semmit nem KELL tenni, pusztán csak önmagunknak lenni és hallgatni a belső hangunkra, amely elnavigál minket az utunkon.

Bauer Barabara rajongóknak kötelező! 

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

Értékelésem: 5 / 5



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése